Poletje nas že dodobra razvaja s svojimi plodovi, med katere sodijo tudi sočne breskve. Zagotovo radi zagrizete v njihovo okusno meso. Da pa se jih ne bi naveličali, si jih od časa do časa velja privoščiti v malce drugačni preobleki. Zato vam v rubriki Sladki poletni užitki ponujamo recept za okusno breskovo zloženko. Na prvi pogled nenavadna kombinacija okusov vas bo nedvomno očarala in zapeljala.
Več namigov za sladkanje poiščite na Facebooku.
Sestavine:
- Dve zreli sočni breskvi;
- Šest rezin polnomastne mocarele;
- Šest večjih listkov sveže bazilike;
- Skodelica balzamičnega kisa;
- Strok burbonske vanilje (lahko tudi pet kapljic vaniljevega izvlečka);
- Dve žlici medu;
- Pol skodelice sladkorja;
- Žlica olivnega olja.
Priprava:
- Breskvi dobro umijte, lahko ju tudi olupite, prerežite na polovico, odstranite koščici in vsak sadež narežite na šest rezin.
- V manjšo ponev nalijte balzamični kis, dodajte sladkor, strok vanilje in med.
- Segrevajte na zmernem ognju, dokler se količina ne zmanjša za polovico (vsaj 15 minut). Dobili boste gost sirup, iz katerega odstranite strok vanilje.
- Medtem, ko omaka vre, v večjo ponev nalijte olivno olje in na njem približno pet minut segrevajte breskove rezine, da postanejo mehke, a ostanejo še vedno sočne.
- Položite jih na krožnik, naj se nekoliko, a ne povsem ohladijo.
- Rezine zložite na desertni krožnik: začnite z rezino breskve, dodajte mozzarello in nato baziliko ter ponovite trikrat.
- Prelijte s toplim sirupom in uživajte v bogatem okusu poletja.
Nasvet: Namesto breskev lahko uporabite tudi nektarine, vendar se prve praviloma lažje ločijo od koščice.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock, Thecookierookie.com
oddajte komentar