Potujete? Tega v tujini ne smete početi

Vsaka kultura je drugačna in ima lastna pravila lepega obnašanja. Tu je nekaj takšnih, ki jih morda še ne poznate.

23.9.2015 ob 1:20

potovanje_shutterstock_221543647.jpg

Veliko stvari, ki se nam zdijo povsem običajne, v drugih državah in kulturah niso sprejemljive.

Že slediš Mični na Facebooku?

Se odpravljate na potovanje? Poglejte, česa izven naših meje ne smete početi. Sicer se boste domačinom kaj lahko zamerili.

Napitnina - Na Japonskem in v Južni Koreji napitnino smatrajo kot žalitev. Tamkajšnji zaposleni so namreč prepričani, da so pošteno plačani in da ne potrebujejo nikakršne dodatne stimulacije.

Sedenje v taksiju - V Avstraliji, na Novi Zelandiji ter na nekaterih delih Irske, Škotske in Nizozemske taksisti menijo, da bi morale njihove stranke sedeti spredaj. Če se usedejo na zadnje sedeže to pomeni, da taksiste žalijo, saj nanje gledajo kot na služabnike.  

Štopanje - Dvignjen palec ima na Bližnjem Vzhodu, v zahodni Afriki in v Grčiji enak pomen, kot ga ima pri nas iztegnjen sredinec.

Smeh na vsa usta - Na Japonskem je takšen smeh enako nekulturen, kot če nekdo žveči z odprtimi usti.

Akademskih 15 minut - Nam sprejemljiva zamuda se v Nemčiji smatra kot zelo nesramna. Na drugi strani pa za latinsko Ameriko, zlasti za Argentino, velja nenapisano pravilo, da se na večerjo vedno zamuja. Vsaj 15 minut.

Roka v žepu - Za arogantno početje to velja v Turčiji in v Južni Koreji.

Uporaba leve roke - Na Šri Lanki, v Afriki, v Indiji in v večini držav Arabskega sveta se nekdaj ni uporabljalo toaletnega papirja, pač pa levo roko. Zato se z njo ni spoštljivo dotikati hrane.

Odpiranje daril - Na Kitajskem in v Indiji je odpiranje daril pred tistim, ki daruje, znak neučakanosti in nevzgojenosti.  

Pitje tujega alkohola - Na Norveškem je nevljudno na zabavi piti pijače, ki je niste prinesli s sabo.

Moški zgoraj brez - V Južni Koreji moški majice nosijo celo na plaži.

Hrana na poti - Medtem, ko je pri nas povsem običajno nekaj pojesti na ulici ali v pisarni, je v Ruandi to nesprejemljivo.

Dotikanje - Če nekoga objemate in se ga dotikate, ga boste na Kitajskem, v Koreji, na Japonskem ali na bližnjem vzhodu, najbrž užalili. Kršite namreč njegov osebni prostor.

Pozdrav z vprašanji - Naš: »kako si kaj« ali: »Kaj je novega« je na Nizozemskem prepovedan, saj pomeni udor v tujo zasebnost.

Zavračanje hrane - Če vam v Libanonu ponudijo hrano, je nikakor ne smete zavrniti. S tem ne boste izpadli vljudni, pač pa še kako nesramni.

Jemanje daru brez predhodne zavrnitve - Na drugi strani pa se na Japonskem in na Kitajskem pričakuje, da boste darilo najprej nekajkrat zavrnili, preden ga boste sprejeli.

Povsem čist krožnik - Če potem, ko pojeste jed krožnik, še pomažete, bo to v večini primerov pomenilo, da vam je bila jed všeč. A ne na Kitajskem, v Rusiji, na Filipinih in na Tajskem. Tam boste tako sporočili, da ste še lačni in preden boste doumeli kaj se dogaja, boste dobili nov zalogaj hrane.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)