Na letalu: Kaj na njem je najbolj umazano

Če bolj ali manj pogosto letite nad oblaki vas bo zagotovo zanimalo, kje v jeklenih pticah na vas preži največ nevarnosti.

19.9.2015 ob 11:00

letalo.jpg

Če pogosto potujete z letalom, lahko ogrožate svoje zdravje.

Že slediš Mični na Facebooku?

Kajti nekateri deli letal so umazani bolj, kot si mislite in prijemanje teh lahko izzove resna obolenja. Zlasti če potem, ko ste se jih dotikali,  vaše roke romajo od obraza, oči, ust ali z njimi celo jeste. Poglejte zato nekaj najbolj umazanih kotičkov letal.

Mizice

Tiste, na katerih vam stevardese postrežejo hrano. Verjeli ali ne, čeprav z njih celo jeste, prav te veljajo za najbolj umazan del letala. Mikrobilogi so namreč na njih v povprečju našli kar 2.155 kolonij bakterij na šestih kvadratnih centimetrih. Hrane zato nikar ne polagajte nanje, raje jo držite kar v rokah.

Stranišča

Zadeva v njih ni tako porazna, kot na prej omenjenih mizicah. Na gumbu za splakovanje so tako mikrobiologi našli »le« 265 kolonij bakterij, kar je v primerjavi z mizicami res nizko  število. Razlog za to je nedvomno v različnih materialih (medtem, ko so plastične mizice pravi magnet za bakterije, je v straniščih pogosteje uporabljen aluminij, ki je mikrobom manj prijazen) ter seveda v bolj doslednem čiščenju toaletnih prostorov.

Varnostni pas

Seveda ga morate zaradi varnosti uporabljati, a prav tako zaradi varnosti si potem, ko ga odpnete ali zapnete vedno z robčkom razkužite roke. Ti naj bodo zato vaši zvesti spremljevalci. Na šestih kvadratnih centimetrih so namreč strokovnjaki v povprečju našli 230 kolonij bakteriji. Glede na to, kdo vse se ga dotika to niti ni presenetljivo. Bolj kritičen od kovinske zaponke je sicer tekstilni del, zato se potrudite, da ta nikoli ne bo prišel v stik s kožo.

letalo_shutterstock_295476128.jpg

Žep na zadnji strani sedeža

Tisti predel, kjer je mogoče najti reklamni material in različne publikacije. Ob tem pa še ogromno neprijaznih mikroorganizmov. In glede na to, kaj vse potniki vanj odlagajo, ni v tem prav nič čudnega.

Senčila za okna

Najbolje jih je pustiti prav tam, kjer so. Tako kot mizice so izdelane iz plastike, prijema jih veliko ljudi in zato na njih kar mrgoli zdravju neprijaznih bakterij.

Prtljaga

Preden priletite na cilj, na vaši prtljagi najde prostor za bivanje več kot 80 milijonov bakteriji. Zakaj se tako umaže? Največkrat zaradi prevažanja po tleh na letališču ali v letalu samemu. Kaj lahko storite? Omislite si kovček iz materiala, ki ga boste lahko doma temeljito očistili in nikar ga, ko pridete na cilj, ne polagajte na posteljo, kavče ali druge površine, kjer se zadržujete.

Blazine in odeje

Prav tako vprašljive so kot drugi predmeti, ki jih na letalu uporabljajo mnogi, niso pa redno in pravilno očiščeni. So namreč pravi prenašalci mikrobov ter drugih zdravju nevarnih snovi.

Sistemi namenjeni zabavi

Tisti, na katerih si lahko dogledate film in poslušate glasbo. Ste se kdaj vprašali, kdo je gumbke tikal pred vami in kdo uporabljal slušalke  kako pogosto jih osebje resnično očisti?

Seveda razloga za paniko ni. Če ste zdravi je vaš imunski sistem dovolj močan, se bo pred okužbami ubranil.

Res pa je, da previdnost ne bo odveč in zato imejte v mislih, da so čiste roke ključ do zdravja. Zlasti v času, ki prihaja in bodo na vseh javnih prevozih večje možnosti za okužbe z gripo ali prehladom.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)