Planerji, ki bodo poletje podaljšali v novo šolsko leto

Nika Perne Handmade Paper Goods so unikatni planerji, beležnice in koledarji, ki olajšajo načrtovanje prijetnih in malo manj prijetnih obveznosti.

24.9.2016 ob 5:15

1.jpg

Za znamko Nika Perne Handmade Paper Goods stoji Nika – popotnica, ljubiteljica drobnih trenutkov, odmaknjenih zelenih kotičkov, premišljenih oblikovalskih rešitev in ilustracij, ki polepšajo dom.

Nika ustvarja ročno izdelane planerje, beležnice in koledarje, na katerih ujamemo še nekaj njenih ljubezni. Na njih se največkrat znajdejo mediteranski motivi, ki trenutno segajo od Egejskega morja do Atlantika. Stare Vespe, neskočni Atlantski ocean, ploščice portugalskih fasad, kupole Rima, Amalfijska obala, domači Jadran, pografitirani koridorji in urejeni križni hodniki, palme iz Španije, pavi in še kaj.

2.jpg

Poleg slovenskih, tudi naročila iz Francije, Saudove Arabije in Švice

Nikin projekt se je začel na nek jesenski dan, ko je morala pri enem izmed študijskih predmetov na terenski izlet prinesti skicirko. "Takrat sem prvič začela premišljevati o tem, da bi jo izdelala sama, in le nekaj dni kasneje so začele nastajati prve beležnice. Ljubezen do papirja se je kasneje prepletla z ljubeznijo do fotografije, pisanja in potovanj in tako so začele nastajati različne kolekcije beležnic, leto kasneje tudi planerjev, pred dvema letoma pa so se jim pridružili še koledarji," pravi Nika. Po izobrazbi je kustosinja in literarna komparativistka, trenutno pa živi in dela na Portugalskem.

Ko so pred nekaj leti prišla prva večja naročila iz Francije, Saudove Arabije in Švice, ter predstavitve na tujih blogih, je vedela, da je na pravi poti in da bo to zgodba, ki ji bo sledila tudi v prihodnje.

3.jpg

Delovni kotiček iz Slovenije na Portugalsko

Njen delovni kotiček je vsako leto videti malo drugače in se seli skupaj z njo. Trenutno je to v Lizboni, kamor se je preselila avgusta. "Nova kolekcija planerjev in koledarjev najprej začne nastajati v glavi. Kasneje s svojim prenosnikom ponavadi sedim v kateri od kavarn blizu doma, opazujem ljudi, premišljujem o novih idejah in nato začnem z izborom fotografij. Ko sonce zaide, se premaknem nazaj domov, kjer začnem oblikovati nove izdelke. Proces je lahko hiter ali zelo dolgotrajen, vse je odvisno od trenutnega navdiha. Ko so izdelki pripravljeni za tisk, sledita poskusni tisk in popravki. Ko je vse pripravljeno, začnem s tiskom, vezavo in rezanjem," pove ustvarjalka.

Nepogrešljiv del vsake kolekcije je tudi fotografiranje izdelkov, ki je vedno povezano z jutranjimi ali večernimi urami, saj rada fotografira ob naravni svetlobi. K vsemu temu vedno sodi tudi zbiranje različnih elementov, ki se pojavljajo na fotografijah – starih kozarcev in skodelic, cvetlic, kamnov z različnih obal, kuhinjskih tehtnic in številnih drugih lepih stvari.

4.jpg

Papirnati planerji imajo večno vrednost od digitalnih

Nika, ki ima v torbi vedno vsaj en planer in dve beležnici, prizna, da je vse svoje zapise nekoč poskusila premakniti v digitalno obliko. Vendar ni šlo. "Planerji in beležnice ne služijo le zapisu nujnih obveznosti. Hranijo spomine, odrezke letalskih vozovnic, pomečkane račune. Imajo vrednost, ki jo ima digitalni zapis le redko. Ljudje smo lahko zelo sentimentalni in hkrati navezani na svoje stvari, predvsem tiste drobne stvari. Seveda nekatere hranimo digitalno, to je v današnjem času neizogibno. Vendar pa je dober planer kot zgodba. Koledar pa je hkrati tudi dekorativni element," pravi Nika, ki o boju s tehnologijo poslovno ne premišljuje preveč. "Zavedam se, da so nekateri ljudje ljubitelji tehnologije in se je veliko stvari preselilo na splet, v spletne koledarje in planerje. Na drugi strani pa so tukaj še vedno tisti ljudje, ki bodo vedno navezani na zapisano besedo, planer v roki, fotografijo na steni ter koledar na njihovi delovni mizi."

Nekaj izdelkov, ki nastajajo izpod Nikinih rok, si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Avtor: Maja Fister

Foto: Nika Perne Handmade Paper Goods


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)