V bistvu recept za omako guakamole res ni zapleten. Samo zmešajte zrel avokado s sesekljano čebulo in sesekljano japaleno papriko. Dodatek česna, paradižnika, koriandra ter drugih malenkosti je stvar izbire in okusa. In že je pred vami najboljša predjed, ki se poda tako k tortiljam kot tudi h krekerjem ali polnozrnatemu kruhu. A da se je ne boste naveličali, se malo poigrajte z različnimi kombinacijami. Izberite katero od petih idej.
Več idej za kulinarične mojstrovine najdete na Facebooku.
Popolni guakamole
Sestavine:
- Trije zreli, olupljeni in zmečkani avokadi;
- Ena sesekljana japaleno paprika. Količino dodane prilagodite svojemu okusu;
- Pol skodelice drobno narezane rdeče čebule;
- Žlička svežega soka limete;
- Četrt skodelice sesekljanih koriandrovih listkov;
- Pol žličke soli.
Priprava:
Zmešajte avokado, papriko, čebulo, sok limete, koriander in sol v enakomerno zmes. Postrezite takoj, ali v plastični, dobro zaprti posodi, omako pospravite v hladilniku ter jo, ko vam zadiši oksuna malica, namažite na kruh ali toast.
Guakamole s pestom
Sestavine:
- Štiri srednje veliki avokadi, prepolovljeni in olupljeni;
- Dve žlici bazilikinega pesta;
- Dve čajni žlički limoninega soka;
- Sol in poper po okusu.
Priprava:
Očiščen avokado stresite v posodo in ga zmečkajte z vilicami. Dodajte pesto, sok limone ter začinite s poprom, soljo in vse sestavine dobro zmešajte.
Pesto lahko pripravite sami ali uporabite kupljenega. Če se ga boste lotili doma boste potrebovali:
- 250 gramov svežih lističev bazilike;
- Tri decilitre deviškega olivnega olja:
- Dve žlici pinjol;
- Dve žlici sveže nastrganega parmezana;
- Ščepec soli;
- Dva stroka česna.
Priprava:
- V možnarju najprej bolj grobo zdrobite predhodno popečene pinjole.
- Česen sesekljajte, dodajte mu sesekljane lističe bazilike in nastrgan sir.
- Vse te sestavine stresite k pinjolam in med mešanjem prilijte toliko olja, da dobite gosto, a tekočo omako.
Guakamole s pečenim paradižnikom in čili papriko
Sestavine:
- Skodelica (240 mililitrov) prepolovljenih češnjevih paradižnikov;
- Pol žlice olivnega olja;
- Trije veliki zreli avokadi;
- Ena sesekljana zelena čili paprika;
- Tretjina skodelice (80 mililitrov) sesekljanih svežih listkov koriandra;
- Četrtina skodelice (60 mililitrov) narezane rdeče čebule;
- Ena manjša sesekljana japaleno paprika;
- Dve žlici svežega soka limete;
- Četrtina skodelica naribanega parmezana;
- Sol in poper po okusu.
Priprava:
- Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
- Na s papirjem za peko obložen pekač položite na polovice narezane paradižnike in jih pokapljajte z olivnim oljem.
- V pečici jih pecite približno 15-20 minut.
- Pečeni naj se ohladijo na sobno temperaturo.
- Očiščen avokado zmečkajte z vilicami do željene teksture.
- Dodajte čili, koriander, čebulo, japaleno, sok in sir.
- Zmešajte in na koncu umešajte pečene paradižnike.
- Začinite s soljo in poprom ter postrezite s koruznimi tortiljami.
Guakamole s sladko koruzo
Sestavine:
- Trije avokadi;
- Žlica koruznega olja;
- Sok ene limete;
- Ščepec česna v prahu;
- Ščepec sladke paprike v prahu;
- Skodelica vložene sladke koruze;
- Četrtina skodelice naribanega kozjega sira;
- Četrtina skodelice sesekljane rdeče čebule;
- Dve žlici sesekljanih listov koriandra;
- Sol in poper po okusu.
Priprava:
- Pečico segrejte na srednjo temperaturo.
- V posodi zmešajte olje, polovico soka limete ter česen in papriko v prahu.
- Avokade prerežite na polovico, odstranite koščico in jih premažite z mešanico ter popecite v pečici, da rahlo porjavijo. Pustite, da se ohladijo.
- Ohlajene olupite in jih spasirajte v enakomerno zmes, dodajte koruzo, čebulo, sir, koriander, drugo polovico soka limete, sol in poper ter nežno zmešajte.
Grški guakamole
Sestavine:
- Dva srednje velika zrela avokada;
- Sok polovice limone;
- Dve žlici suhih paradižnikov;
- 30 gramov zrelih češnjevih paradižnikov;
- 40 gramov sesekljane rdeče čebule;
- Čajna žlička posušenega origana;
- Dve žlički sesekljanega peteršilja;
- Nekaj vloženih oliv po izbiri;
- Sol in poper po okusu.
Priprava:
Meso avokada s sokom limone zmešajte v posodi, dodajte ostale sestavine in zmešajte. Količino sestavin lahko prilagodite okusu in postrezite takoj. Omaka je najboljša sveža, čeprav lahko v hladilniku počaka dva do tri dni.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock, huffingtonpost.com
oddajte komentar