Solata je širok pojem in še zdaleč ni zgolj radič ali zelena solata z dodatkom jajca, krompirja ali fižola. Čeprav tudi sami prisegate, da je ne marate in jo zato vedno pustite nedotaknjeno, si boste kaj lahko premislili. Ob sledečih solatah se bo to hitro zgodilo.
Hrustljava solata z jajcem in toplo kikirikijevo omako
Sestavine za preliv:
- Dve manjši zeleni čili papriki;
- Dva sesekljana česnova stroka;
- Skodelica kikirikijevega masla;
- Tri četrtine skodelice kokosovega mleka;
- Pol skodelice rastlinskega olja;
- Dve žlici soka limone;
- Strok česna;
- Sol in poper.
Sestavine za osnovo:
- Dve jajci;
- Četrtina glave na tanke rezine narezanega zelja;
- Tri narezane šalotke;
- Na tanke koščke narezano steblo zelene;
- Na tanke rezine narezana sveža kumara;
- Skodelica fižola;
- Tretjina skodelice očiščenih, neslanih kikirikijev;
Priprava preliva:
- Vse sestavine za omako stresite v blender in jih zmeljite v gladko zmes.
- To prelijte v ponev in ji dodajte četrtino skodelice vode ter segrevajte na zmernem ognju, da tekočina povre.
- Večkrat premešajte.
Priprava osnove:
- Jajca skuhajte.
- Vse sestavine, razen jajca, zmešajte v posodi za solato.
- Po vrhu posujte kikirikije in položite rezine jajc.
- Solato prelijte z nekoliko ohlajeno omako, ki jo lahko pripravite tudi dan prej in pospravite v hladilnik, količina pa zadostuje za štiri osebe.
Breskovo paradižnikova solata s tofujem
Sestavine za preliv:
- 200 gramov tofuja;
- Štiri žlice balzamičnega kisa;
- Štiri žlice olivnega olja;
- Dve žlici sojine omake;
- Sol in poper;
Sestavine za osnovo:
- Tri srednje velike paradižnike;
- Pol kilograma češnjevih paradižnikov;
- Manjša čebula;
- Dve večji breskvi;
- Polovica skodelice kuhanih (lahko vloženih) koruznih zrn;
- Pehtran in peteršilj po okusu;
- Štiri razpolovljene rezine popečenega kruha ali toasta.
Priprava preliva:
- V blenreju zmešajte sestavine v gosto zmes.
Priprava osnove:
- Sestavine za solato narežite na primerne rezine in jih zložite na krožnik.
- Dodajte rezine popečenega kruha,vse skupaj pa prelijte s prelivom in začinite z začimbami. Količina zadostuje za osem oseb.
Čebulna solata z govedino
Sestavine za preliv:
- Deciliter jušne osnove;
- Jajčni rumenjak;
- Žlico gorčice;
- Pol skodelice rastlinskega olja;
- Dve žlici soka limone;
- Strok česna;
- Sol in poper.
Sestavine za osnovo:
- Pol kilograma mehkejšega govejega mesa, narezanega na rezine;
- Glavica česna;
- Štiri žlice olivnega olja;
- Sol, poper po okusu;
- Šop mlade čebule;
- Pet na rezine narezanih šalotk;
- Žlička limoninega soka;
- Trije gomolji kuhane in narezane rdeče pese;
- Žlica balzamičnega kisa.
Priprava preliva:
- Jušno osnovo segrevajte na štedilniku, dokler polovica ne povre.
- Zmešajte rumenjak in gorčico, med stalnim mešanjem dodajte olje, na koncu pa še limonin sok in sesekljan česen.
- Na hitro vmešajte v mlačno jušno osnovo.
Priprava solate:
- Govedino posolite, natrite s česnom in popecite na olivnem olju na žaru ali v ponvi.
- V drugi ponvi popražite šalotko, na koncu dodajte že mlado čebulo, in kuhajte, da se nekoliko zmehča.
- Zelenjavo zložite na krožnik.
- Začnite s čebulo, nadaljujte z rdečo peso, to prekrijte z mesom in vse prelijte s polivko.
- Izdatna solata zadostuje za štiri osebe in je lahko samostojen obrok.
Klasična cezarjeva solata
Sestavne za preliv:
- Dve žlici olivnega olja;
- Sok ene limone;
- Štiri žlice jogurta;
- Tri žlice majoneze;
- Eno kuhano jajce;
- Pet filejev inčunov;
- Ena žlička gorčice.
- Sol in poper po okusu;
Sestavine za osnvo:
- Polovica piščančjih prsi;
- Glava zelene solate;
- Ena žemljica;
- Eno kuhano jajce;
- Šest rezin slanine;
- Strok česna;
- Sol in poper.
Posip:
Priprava preliva:
- Vse sestavine dobro zmešajte v blenderju, da se spremenijo v gost solatni preliv.
Priprava osnove:
- Prsa začinite s soljo in poprom ter jih popecite na olivnem olju.
- Očistite solato.
- Žemljico narežite na kocke. Kocke kruha v pečici ali v ponvi popecite, da postanejo hrustljave.
- Popecite rezine slanine.
- Trdo skuhajte jajce.
- V posodo položite očiščeno in oprano solato, nanjo na trakove narezano ohlajeno piščančje meso, narezano jajce, kruhove kocke in slanino.
- Prelijte s prelivom, zmešajte in potresite z naribanim parmezanom. Količine zadostujejo za dve osebi.
Solata s korenjem in pistacijami
Sestavine za preliv:
- Četrtina skodelice očiščene pistacije;
- Pol žličke semen koriandra;
- Strok česna;
- Tri žlice soka limone;
- Četrtina žličke mlete rdeče paprike;
- Tretjina skodelice olivnega olja;
- Sol.
Sestavine za osnovo:
- Pol kilograma naribanega surovega korenja;
- Skodelica listkov koriandra.
Priprava:
- V ponvi na malce olivnega olja popecite pistacije, jih pohladite in jih grobo narežite.
- Na zmernem ognju v ponvi na olivnem olju popecite semena koriandra.
- Pogrevajte ga približno eno minuto, med tem vedno mešajte, nato pa pohladite in zmečkajte semena.
- Zmešajte semena in pistacije, dodajte jim nasekljan česen, limon sok, papriko in olje ter dobro premešajte.
- Naribano korenje presujte v veliko posodo, ga preljite s prelivom, dodajte liste koriandra in dobro zmešajte.
- Preden postrežete štirim osebam, počakajte pol ure, na koncu pa posujte še z nekaj plodovi pistacije in okrasite z listki koriandra.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock, Bonappetit.com
oddajte komentar