Pet predlogov za izlet s supom

Supanje je lahko rekreacija in izlet obenem. V Sloveniji imamo obilo lepih kotičkov, ki se jih splača obiskati »stoječ na deski«.

25.7.2020 ob 5:50 | Foto: Jure Eržen, Jože Suhadolnik, Uroš Hočevar | Avtor: Š. R.

Pet predlogov za izlet s supom

Supanje je vse bolj priljubljen način rekreacije v dopustniških dneh. Nekaterim zadostuje le krajši »sprehod« po morju, drugi pa se z njim odpravijo na izlet. Oprtajte si nahrbtnik z malico (brez skrbi, na mirni gladini mu ne bo hudega, sicer pa vzemite vodoodpornega) in se podajte na več kilometrov dolgo pot.

S supom lahko odkrivate skrite zalive in plaže, si s povsem druge perspektive ogledujete naravne znamenitosti in predvsem uživate nad vodno gladino. Če vam je prevroče, je ohladitev na dosegu. Pridružijo se vam lahko tudi malo večji otroci, mnogi s seboj na deski odpeljejo tudi štirinožnega prijatelja.

Najbolje je začeti na Špici. Foto: Jože Suhadolnik

Ljubljanica

Na supu greste lahko na ogled našega glavnega mesta. Najbolje je začeti na Špici, tam boste najlažje sup odnesli v vodo, nato pa se odpravite proti središču mesta. Z gladine Ljubljanice boste videli Tromostovje v drugačni luči, če mimo pripelje kakšna turistična ladjica, pa se ne prestrašite valov in raje uživajte v še enem izzivu.

 

Izliv Soče

Za zares pristen stik z naravo lahko obiščete rezervat Isola della Cona, kjer se Soča izliva v morje (avtocesto zapustite pri izvozu Monfalcon, nato pa sledite tablam za Foce dell'Isonzo). S supom lahko naredite krožno pot med lagunami in močivrjem, po reki in morju, med izjemno favno in floro tega naravnega parka.

V Tržaškem zalivu se lahko sicer opravite tudi na reko Timavo, najkrajšo reko v Evropi, saj ima le 800 metrov. Najprej veslate po morju, nato pa med ločjem pridete do izvira.

Soline

Zakaj si ne bi pobližje ogledali Sečoveljskih solin. Pot po neskončnih kanalih začnite v Seči, pri gostišču Ribič, nato pa od bližje spoznajte solinarje, lokalne ribiče ter pestro naravo, ki tam prebiva. 

Most na Soči

Smargadna barva vam bo jemala dih ob veslanju skozi Most na Sočo. Povsem varni in umirjeni pogoji za supanje so ob elektrarni Podselo. Voda je zelo mrzla tudi poleti, zato so priporočljivi neoprenski čevlji. Lahko se odpravite v smeri Tolmina, do sotočja Soče in Tolminke pa nazaj. Ali pa v drug kanal v reko Idrijco, ki vam bo prijetno ogrela noge. Tretja možnost pa je, da odveslate z rečnim tokom proti hidroelektrarni, mimo majhnih slapov čez skale, ob železniških tirih.

Jezera

Seveda pa so za supanje zelo priljubljena tudi slovenska jezera. Blejsko je prav čarobno ob polni luni, Cerk­niško živi spomladi. V bližini Ljubljane so priljubljena tudi Podpeško jezero, Trboje in Zbilje. Poleti bo najbolj prijetno v Bohinjskem jezeru, med tistimi manj obleganimi pa Žovneško, Slivniško, Gradiško, Bloško ...

Supanje po Blejskem jezeru. Foto: Uroš Hočevar

Preberite še: Fit poletje: Vaje za tiste, ki preveč sedimo

Morda vas zanima tudi: Priporočilo strokovnjaka: Tri najboljše vaje za lep trup in močne mišice rok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)