Supanje: rekreacija, ki v hipu zasvoji

Sprostitev, zabava, rekreacija in raziskovanje v enem.

9.6.2017 ob 5:10

shutterstock_306587945.jpg

Supanje je v zadnjih letih postal nadvse priljubljena oblika rekreacije. Suparje je danes mogoče opaziti na različnih slovenskih rekah, jezerih in tudi na morju. Pravijo, da po žilah požene kri, izboljša ravnotežje, sprosti in celo malce zasvoji.

Na kaj je potrebno biti pozoren, ko prvič stopiš na sup in kako se lotiti supanja, smo povprašali Špelo Zupanc, inštruktorico supanja pri Bananaway.

Vsak si sam prilagaja težavnost

"Supanje na eni strani zadovolji željo po sprostitvi, zabavi in raziskovanju, na drugi strani pa tudi željo po večji aktivnosti in resnem športnem udejstvovanju. Ker ne zahteva kakšne posebne športne pripravljenosti, se z aktivnostjo, ki spominja na srfanje, lahko ukvarja vsak, ki zna plavat," nam pojasni.

Posebnost tega športa je tudi v tem, da si lahko vsak težavnost prilagaja sam, zato se lahko v njej najde vsak. "Že pri preprostem veslanju mora telo ohranjati ravnotežje in tako ves čas stabilizirati mišice. Stopnja aktivnosti se potem le še stopnjuje, saj s hitrejšim vesljanjem, daljšimi razdaljami in adaptiranimi vajami fitnes programa pridobivamo kondicijo, vzdržljivost in moč v mišicah." Pozitivno je tudi to, da se vse to dogaja zunaj, na svežem zraku in v naravi.

shutterstock_398064442.jpg

Začnite na kolenih

Začetki supanja so enostavni. Sup opremo si lahko izposodite ob kakšnem jezeru, a Zupančeva opozarja, da v kolikor se ga lotite sami, je zelo pomembno, da se začne na kolenih. "Priporočljivo je, da se pridružite kakšnim suparskim izletom, saj bodo začetniki tako prejeli osnovne informacije o drži, poziciji in veslanju. Na tečajih pa se boste naučili tudi razmišljati širše in poskrbeti za svojo varnost. Supanje je namreč veliko več kot le veslanje stoje."

Inštruktorji pri Bananaway še pravijo, da vse več ljudi odkriva tudi, kako zelo pomembna je tehnika veslanja, zato svetujejo, da so tečajniki pozorni, da imajo inštruktorji mednarodno licence za poučevanje supanja. Zaradi previsoko ali prenizko nastavljenega vesla namreč lahko kaj hitro pride do bolečin v rami ali pa preveč obremenjenih vratnih vretenc.

Vaja dela mojstra

"V intenzivnih triurnih tečajih supanja identificiramo najpogostejše napake suparjev, s katerimi se lahko izognemo poškodbam, izpostavi se tudi nevarnosti, ki nas lahko presenetijo. Tečajniki se tudi naučijo izbrati opremo, ki jim ustreza in ki jo potrebujemo, poleg očitne sup deske, vesla in varnostne vrvice."

Zupančeva poudarja še, da je pomembna tudi kultura supanja, osredotočanje na pravilno tehniko in obrate, ki izkušnjo supanja le še izboljšajo. Po začetnem tečaju pa je dobro, da čim več časa preživite na vodi, kjer lahko vadite in uživate.

Po Sloveniji je ogromno lokacij, kjer je mogoče supati. Spremljajte Mično še naprej, saj vam bomo ŽE JUTRI predstavili tiste najbolj priljubljene. Razkrili pa bomo tudi, ali si je bolje opremo izposoditi ali kupiti. 

Avtorica: P. Pa.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)