Ideja za izlet: Bloško jezero, kopanje v družbi gozdnih mož in medvedov

V prav posebni druščini si privoščite osvežitev v zavetju bloških gozdov.

1.7.2016 ob 10:30

blosko_jezero_suhadolnik.jpg

Res je, težko si je zamisliti poletje brez vonja po soli in šumenja morskih valov. A če vam daljši oddih še ni dan in bi si radi privoščili le vikend osvežitev, misel na dolge kolone pločevine, ki se vijejo proti obali, pa vam prav nič ne diši, se podajte h kateremu od naših premnogih jezer, do katerih peljejo manj obljudene poti, ki vodijo po čudoviti naravi in na cilju poplačajo s številnimi presenečeneji.

Eno od njih je Bloško jezero. To obiskovalce prijazno pozdravi na Bloški planoti. Jezerce je umetno, a lepo umeščeno v okolico in nudi številne možnosti za bolj aktiven ali lenoben oddih ter za enodnevni ali daljši pobeg od vsakodnevne norije. 

DSCN4645.JPG

Ob njem se bodo zabavali tako odrasli kot otroci, ki jih bodo nedvomno očarali prav posebni varuhi tega kotička naše deželice: iz lesa izdelani gozdni možje in medvedi, ki držijo gugalnice, lovijo ribe ali samo nemo opazujejo svoje goste. Veseli bodo čisto vsakega od njih.

DSCN4529.JPG

Medtem, ko se bodo najmlajši zabavali na številnih lesenih igralih, bodo odrasli lahko počivali na čisto pravi leseni postelji, posedeli na kateri od premogih, iz masivnega lesa izdelanih klopic, ali poskušali srečo v ribolovu.

V vročih dneh bo čisto vsem prijala osvežitev v jezeru, ki se poleti prijetno segreje, a s 25. stopinjami Celzije še vedno pomaga ubežati pred pripeko. Kopališče na njegovih bregovih je lepo urejeno,  ob jezeru je tudi brunarica, kjer ponujajo tople in hladne napitke, sladoled ter ob koncih tedna oziroma po dogovoru, jedi z žara.

DSCN4635.JPG

Seveda se je do Bloškega jezera najprej treba pripeljati. Na primorski avtocesti se na Uncu ločite od glavne prometne žile in pot nadaljujte proti Cerknici. Peljete skozi Grahovo proti  Bloški polici in tam v križišču izberete smer levo za Novo vas, kjer  vas bo proti Bloškemu jezeru kažipot usmeril levo ter naslednji desno proti vasi Volčje. Po približno pol ure vožnje od avtocetnega odcepa, boste pod cerkvico Sv. Volbenka ugledali v naravno okolje umeščeno jezero.

Na vaši desni strani je urejeno veliko parkirišče, na levi pa vas bosta pozdravila dva lesena gozdna moža, ki varujeta vhod v zanimiv Park Idila. Zanimiv pravimo, saj je vse v njem je izdelano iz lesa. Res je, takšni so tudi šotori in skulpture, ki so delo pridnih rok domačina in lastnika kampa.

DSCN4647.JPG

Čeprav se morda ne boste odločili, da bi v kateremu preživeli noč, vam ogled toplo priporočamo. V parku je celo Krpanov prestol, kje lahko posedite in si naberete moči za preštevilne prihajajoče življenjske izzive ter hkrati spoznate, kako čudovit, vsemogočen in koliko možnosti bujni domišljiji ter spretnim rokam ponuja zaklad naših gozdov-les.

DSCN4673.JPG

Med sprehodom po okolici ne spreglejte že omenjene cerkvice Sv. Volbenka. V bistvu dveh cerkvic, kajti, kot se boste lahko prepričali, je Volčje vas dveh jezer in dveh cerkva. Tik ob veliki, ki velja za enega najstarejših sakralnih objektov na Bloški planoti, je manjše jezerce, sredi katerega v družbi listov lokvanov stoji njena pomanjšana replika. 

DSCN4682.JPG

V poletni vročini vas najbrž daljši izleti ne bodo navduševali. V kolikor bi si vendarle radi ogledali širšo okolico, si lahko v kampu izposodite kolo. Tisti, ki jim poležavanje na obali res ne diši, boste namige za aktivnejše preživljanje prostega časa našli na ličnih informativnih tablah, lahko pa se podate po Krpanovi poti. Ob brunarici vas bo nanjo usmerila oznaka, po njej se odpravite z nahrbtnikom, v katerem naj bosta jedača in pijača. Pot je namreč v celotnem obsegu dolga 19 kilometrov in hoja po njej traja od štiri do šest ur. Odvisno od tega, kako hiter je vaš korak.

Za kakršno koli različico obiska tega kotička se boste odločili, zagotovo vam ne bo žal, da ste za izlet izbrali lično jezerce na skoraj 750 metrih nadmorske višine, ki ponuja veliko več, kot zgolj kopanje. Če vam seveda ni do tega, da bi samo počivali. Odločitev je konec koncev vaša. 

DSCN4638.JPG

Izletniške točke vam razkriva Mateja Florjančič
Foto: Mateja Florjančič


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)