Pet grških otokov, ki jih ne boste pozabili

Pripravili smo izbor petih grških otokov, tako različnih, a tudi tako zelo podobnih.

1.6.2015 ob 8:00

shutterstock_90557515.jpg

Povsod vas bodo spremljali prijazni in radoživi domačini, pestra kulinarična ponudba in seveda navdihujoča narava. Grški večeri z značilno hrano in plesi pa so tako ali tako stalnica vseh turističnih krajev v sončni deželi. Prepustite se šepetu grškega morja.

LEFKADA - Bele plaže pod skalnimi previsi

Lefkada je najlaže dosegljiv grški otok, saj se lahko nanj po premičnem mostu pripeljete kar z avtomobilom. Ponuja raznovrstne podobe, od zelenja na vzhodni obali, med katerim boste pri kraju Nidri našli celo pravcat slap, pa do neustavljivo privlačnih belih peščenih plaž, ki se stiskajo pod belimi prepadnimi stenami na zahodni obali. Daleč najbolj znana je Porto Katsiki, ki izstopa tudi po svetlo turkizni modrini morja. Do nje se je treba potruditi po ozki ovinkasti cesti in potem še po lesenih stopnicah, ki omogočajo varen dostop do obale. Ker jo želijo videti vsi, se je pametno pripeljati v zgodnjih dopoldanskih urah, dokler je še kaj prostora na majhnem parkirišču.

image_13418004_3.jpg

Tudi južne obale zaznamujejo plaže, toda tukaj jim daje poseben čar veter. Nad njim se navdušujejo deskarji in drugi ljubitelji jadralnih športov. Razmere za jadranje so tako ugodne, da prirejajo tudi mednarodna tekmovanja. In če se še niste poizkusili v jadralnih športih, je to pravi kraj, kjer lahko naredite prve korake. Središče jadralne meke je mestece Vassiliki.

KRETA - Tropski paradiž

Kreta je znana kot zibelka bogov, saj je bil v Dikteonovi jami rojen bog Zevs. Bolj oprijemljive kot legende so arheološke najdbe. Otok so zaznamovali Minojci, ki so že pred več kot 4500 leti gradili razkošne palače in z ladjami obvladovali ta del Sredozemlja. Nanje spominjajo najdbe v arheološkem muzeju v otoški prestolnici Heraklion, še bolj impresiven pa je ogled minojske palače v Knososu.

kreta_shutterstock_133493675.jpg

Kreta je velika skoraj za pol Slovenije, turizem z obilico hotelov pa je razvit predvsem na severni obali, med prestolnico in mestom Chania. To je zaradi beneškega pečata daleč najprivlačnejše na otoku. Še po nekaj dneh se ne boste naveličali njegovih ozkih zavitih ulic in kamnitih hiš. V njih je urejenih na stotine trgovinic, restavracij, gostiln pa tudi ducat galerij in nekaj muzejev.

SANTORINI - Navdušujoča belina

Za mnoge eden najlepših otokov na svetu je pravi kraj, kjer boste našli stereotipne belo opleskane vasice z labirintom ozkih ulic in z modrimi polkni ozaljšane hiše. Najbolj slikoviti kraji (Imerovigli, Oia, Firi) so visoko na pečinah, s katerih do obale vodijo zavite ceste in stopnice. Iz belo obarvanih vasic se ponujajo najlepši razgledi na sončne zahode v Grčiji! K popolnemu oddihu pripomorejo tudi hoteli najvišje kategorije in ni čudno, da je otok izredno priljubljen med mladoporočenci. Mnogi pa kar tu sklenejo zakonsko zvezo.

image_13418004_0.jpg

Oblika otoka spominja na polmesec, saj je ostanek nekdanjega vulkana. Izbruh vulkana je tudi krivec, da so plaže večinoma črne! A ne obupajte prehitro, ena izmed njih je bela, vendar je dosegljiva le s čolnom. Resda niso največja otoška privlačnost, a velja obiskati še vsaj rdečkasto obarvano Rdečo plažo.

KOS - Po Hipokratovo prisego

Otok Kos ponuja prav vse, kar potrebujete za popoln oddih: čudovite plaže, hotele za vsakršen okus, razgibano nočno življenje, arheološke skušnjave in še kaj. Do nekaterih plaž vodijo le kozje stezice. Dobesedno kozje, saj je na te potrpežljive živali mogoče marsikje naleteti. Ena izmed najbolj posebnih plaž se stiska pod prepadnim skalnim previsom pri zaselku Agias Fokas.

image_13418004_1.jpg

Najbolj zanimiv del je majhna vodna kotanja, tako imenovane naravne terme, v katerih se je mogoče z užitkom namakati skoraj vse dni v letu. V naravnem bazenčku se namreč morska voda meša z vročo termalno vodo, ki priteka iz nekaj metrov oddaljenega izvira.

TASOS - Tradicionalne podobe

Na Tasos naj bi Odiseja vabile sirene. No, danes vas bodo prej očarale številne peščene plaže, med katerimi velja omeniti Zlato plažo v letoviškem kraju Skala Potamia. Tako jo imenujejo, ker se droben bel pesek v poznopopoldanskem soncu obarva v zlate odtenke.

shutterstock_156157574.jpg

Tasos je eden izmed bolj zelenih grških otokov, k čemur največ pripomorejo borovci in hrasti v hriboviti notranjosti, nedaleč stran od obale pa vas lahko presenetijo drevored evkaliptov, špalir razmršenih palm, gruča oleandrov in med belimi zidovi prava eksplozija barvitih plezavk bugenvilij. Zaradi razgibane pokrajine je otok priljubljen tudi med pohodniki in kolesarji.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE S KLIKOM NA TO POVEZAVO.

Avtor: Igor Fabjan

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)