Kako lažje preživeti dolge polete

Dolge ure sedenja na letalu so lahko precej mučne, zato se že vnaprej pripravite nanje.

22.4.2015 ob 10:00

shutterstock_152653943.jpg

Neprespanost, suha koža in boleče mišice so le nekatere od težav, ki se vas lahko lotijo med večurnim poletom. Toda z dobro pripravo lahko tudi naporni leti postanejo malce znosnejši.

Izberite sedež pri zasilnem izhodu

Sedeži pri vratih na sredini letala imajo več prostora kot drugi, kar pomeni, da se lahko udobneje namestite in si pretegnete noge. Nekatere letalske družbe te sedeže ponujajo za dodatne evre, a če je pred vami več kot 10 ur leta, je takšen sedež vreden dodatnega plačila.

Ne pozabite na masko za oči in čepke za ušesa

Nekatere letalske družbe vam komplet ponudijo na krovu, a za vsak primer si prinesite svoje. Maska za oči vam bo pomagala zaspati, če bo zunaj še svetlo, čepki pa bodo zadušili hrup iz notranjosti letala, denimo glasno govorjenje in otroški jok.

Ne jejte letalske hrane

Hrana, ki vam jo postrežejo na letalu, ni najbolj zdrava in vas bo najverjetneje užejala. Raje vzemite s sabo zdrave prigrizke, kot so oreščki in suho sadje, ne pozabite niti na lastno plastenko vode. Na letalu se prav tako izogibajte kavi in alkoholu.

S seboj imejte pulover ali odejo

Na letalu se velikokrat precej shladi, zato imejte s sabo odejo ali pulover, zlasti če potujete v tople kraje in ste že za na letalo obuli japonke, oblekli kratke hlače in majico. Najboljša rešitev v poletnih dneh je jopa, ki vam bo morda prav prišla tudi na cilju. Odejo vam lahko sicer dajo tudi na letalu, a navadno so te precej tanke.

Premikajte se

Večurno sedenje je lahko prav boleče, zato se pretegnite vsaj enkrat vsako uro. Sprehodite se do prostora, kjer sedijo stevardese, in tam stoje malce poklepetajte z njimi. Če se da, naredite tudi nekaj razteznih vaj.

V ročno prtljago spakirajte napihljivo blazino

Vaša blazina je najbrž veliko udobnejša kot letalske, če pričakujete, da vas bo premagal spanec. Poleg tega pa napihljiva ne bo zavzela veliko prostora, zato je nikar ne pozabite.

shutterstock_180785885.jpg

Oblecite udobna oblačila

Ustvarite si potovalni komplet, ki naj zajema oblačila, s katerimi boste najudobneje leteli. Sestavite ga tako, da ga boste lahko oblekli v vsakem letnem času in vam bo omogočil prijetno, sproščeno in toplo potovanje. Denimo: superge, udobne kavbojke, majica s kratkimi rokavi, jopa ali pulover, po potrebi še jakna.

Prinesite si svojo zabavo

Če filmi na letalu niso po vašem okusu, s seboj prinesite tablico, na katero naložite takšne, ki so vam všeč, ali pa se opremite s kindlom in e-knjigami.

Uporabite spalni "pripomoček"

Če na letalu težko zaspite, si pomagajte z medicino, vendar pozor: uspavalno tableto vedno prej preizkusite doma, saj si najbrž ne želite, da bi vas doleteli stranski učinki ravno v zraku. In previdno z odmerkom.

Spakirajte toaletne pripomočke

Večina letalskih družb ne ponuja nujnih toaletnih pripomočkov, kot so zobna ščetka in pasta, zato to spakirajte v osebno prtljago, skupaj z glavnikom in osnovnimi ličili. Sveže umiti zobje, počesani lasje in malo ličil naredijo veliko za boljše počutje.

Razširite se

Če imate srečo, da letalo ni povsem polno, se udobno namestite na več sedežih; zlasti ko se vas začne lotevati spanec. Vendar ne ignorirajte znaka za varnostni pas; tega pripnite vedno, ko gori lučka.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)