Onina zgodba 2023: Iz zakulisja podelitve Oninega peresa

Bilo je ob prelomu noči in sanj. Pokukajte, kako je bilo na podelitvi nagrade Onino pero.

26.10.2023 ob 5:10 | Foto: Črt Piksi

Onina zgodba 2023: Iz zakulisja podelitve Oninega peresa

Na sklepno slovesnost letošnjega literarnega natečaja za najboljšo Onino zgodbo sta reviji Ona in Onaplus ljubiteljice in ljubitelje besede povabili v Hišo sanjajočih knjig, knjigarno založbe Sanje. Zadnje poglavje že 28. literarnega natečaja je razkrilo zmagovalko.

Bralke in bralci revij Ona in Onaplus ter obiskovalci in spremljevalci spletne strani www.onaplus.si so s svojimi glasovi odločili, da je Onina najpisateljica Branka Bilbija. Svoj literarni dar je dokazala v zgodbi Mama. Prejela je tradicionalno odličje, Onino pero 2023, in nagrado v vrednosti 500 evrov bruto.

Lavreatinja Branka Bilbija je v Mami izpovedala resničnost. Pretresljiva, iskrena in ganljiva zgodba o maminem odhodu, ki se je zarezal vanjo, ko je imela komaj štiri leta, je njena zgodba. Po letih bolečine, in življenja vmes, jo je končno lahko napisala.

Nagrajujemo vaše glasove

Drage bralke, spoštovani bralci, med tistimi, ki ste glasovali za zmagovalno zgodbo Branke Bilbija, peterica prejme privlačne Onine nagrade: Aleksandra Krumpak, Rogaška Slatina; Tina Truden, Cerknica; Maja Martinuč, Ljubljana Šmartno; Antonija Eberle, Kočevje; Sonja Vršič, Vitomarci.

Hvala, ker pišete!

Iskrena hvala vsem avtoricam in avtorjem, ki ste z dragocenimi zgodbami sodelovali na letošnjem literarnem natečaju revij Ona in Onaplus. Ob Branki Bilbija so se v finale uvrstili še: Maša Šemrov (Pod gladino), Dragana Marošević (Najin raj na zemlji), Leon Jurše (Vdih), Katja Jurgec Bricman (Usodna odločitev), Alenka Leskovšek (Vonj po reki), Iva Potočnik (Tista noč), Ksenija Šešerko (Noč, ko so umrle sanje), Mira Smrkolj, ((Od)ločitev) in Jože Bradeško (Kako si, srce?).

Protagonisti večera v Hiši sanjajočih knjig (od leve): Alenka Leskovšek, Mira Smrkolj, Ksenija Šešerko, Dragana Mirošević, Branka Bilbija, Maša Šemrov, Leon Jurše in Jože Bradeško. Katja Jurgec Bricman in Iva Potočnik, tudi avtorici v finale uvrščenih Oninih zgodb, se podelitve nagrad nista mogli udeležiti.

Literarno slovesnost je spremljal Tadej Fink, koordinator in organizator kulturnih programov v Zavodu za izobraževanje in kulturo (ZIK) Črnomelj. ZIK ima triintridesetletno tradicijo organiziranja Župančičeve frulice, literarnega natečaja za mlade pesnike, deklamatorje in pripovedovalce.

Odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar je razglasila zmagovalko in ji s prvimi čestitkami izročila odličje, Onino pero 2023.

Filozofinja in založnica Valentina Smej Novak, ki je prebrala vse na natečaj prispele zgodbe, je dejala, da zveni kot floskula to, da ima žirija lepo in odgovorno delo, a je oboje res. »Zgodbe, ki sodelujejo na natečaju, so močne, sporočilne in vedno poudarjam, da so nagrajenke in nagrajenci vsi, ki pišejo.« Dodala je, da je besedo potrebno in vredno podpirati tudi z natečaji, kakršen je Onin.

Branka Bilbija je prejela tradicionalno odličje, Onino pero 2023.

Po čudoviti slovesnosti, pri kateri je imela glavno besedo Nika Kokalj – na fotografiji z lavreatinjo – iz medijske hiše Delo, je bil čas za druženje in izmenjavo vtisov. Ob torti, kot se spodobi za praznovanje.

Močne besede so napolnile Hišo sanjajočih knjig, knjigarno založbe Sanje na Trubarjevi v Ljubljani, ki jo vodi Blaž Javornik.

Mojstricam in mojstroma pisane besede je pred podelit­vijo odličja, Oninega peresa, priznanje in cvetlico poklonil Anej Oman, tudi mladi finalist Župančičeve frulice 2023.

Z glasom sta delčke zgodb nominiranih Oninih ustvarjalk in ustvarjalcev izmenjaje oživljala najboljša srednješolska pripovedovalca, nagrajenca Župančičeve frulice 2023. Na fotografiji je Ema Medved.

Preberite še: Branka Bilbija, dobitnica oninega peresa: Včasih je dobro ne biti dobro. Bolečina ni vredna nič manj od veselja

Morda vas zanima tudi: Razglasili smo najboljšo Onino zgodbo 2023


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)