Nenavadne sanje imajo svoje vzroke. Spoznajte jih

Uganili ste, med njimi je tudi stres.

26.2.2017 ob 6:10

sanje.jpg

Po dolgem dnevu komaj čakate, da padete v posteljo. Ena ovčka, dve ovčki…preden se zaveste, vas zoprna sodelavka lovi po neskončnih polžastih stopnicah. Ampak, saj to sploh ni Bojana, to je pošast z grozečim pogledom ter še bolj grozečim glasom. Nenavadne sanje sanjate z razlogom. Tu je najverjetnejših pet.

Več zanimivosti vas čaka na Facebooku. 

Obožujete sir

Zvečer vam tako prija sir, da ga jeste kar brez kruha. A prav ta priljubljen in na videz neškodljiv prigrizek je kaj lahko kriv za vaše vse prej kot običajne sanje. In ne samo to, študija britanskega združenja British Cheese Board je celo dokazala, da različne vrste sira prinašajo različne sanje: če boste posegali po tistih močnejšega okusa, boste kaj lahko sanjali o slavnih osebah. Sir z modro plemenito plesnijo prinaša nenavadne vizualne slike, ki si jih zjutraj nikakor ne morete smiselno razložiti.

PREBERITE še // Kaj pomeni, če sanjate o seksu s šefom ali prijateljem

Jemljete hormon malatonin

Jemanje prehranskih dodatkov s tem hormonom za boljši spanec povečuje količino REM ciklusov spanja, prav v tej fazi pa so sanje najbolj žive, poročajo z medicinskega centra Maryland. Skušajte zmanjšati odmerek in videli boste, če boste potem v sanjah še drsali po stropu.

Večerja pred spanjem

O tem čivkajo že vrabčki: hrana tik pred počitkom povzroči porast telesne temperature in presnovo prestavi na višjo hitrost, kar vpliva na določene možganske aktivnosti. Strokovnjaki z univerze Montreal so našli neposredno povezavo med poznimi večerjami in nočnim morami. Zadnji dnevni obrok si privoščite vsaj dve uri pred spanjem.

PREBERITE še // Zakaj sanjamo seksi sanje

Spanje ob prižgani televiziji

Ne samo, da bo seksi igralec vplival na vaše sanje, na spanje imajo vpliv tudi zvoki in dialogi, ki jih možgani zaznavajo in predelujejo tedaj, ko vi že spite. Televizijo, računalnik in telefon izklopite vsaj uro preden se odpravite k počitku, nikoli pa ne zaspite pri prižganem zaslonu.

Stres

Kadar so vaše misli obremenjene z delom in družinskimi težavami, so možgani med spanjem aktivnejši kot takrat, ko vas nič ne teži in skrbi. S tem pa se povečajo možnosti za žive sanje in tudi za nočne more, so zapisali na kliniki Mayo. Zato skušajte globoko zadihati in se pomiriti ter do jutra pozabiti na skrbi. Sicer boste lahko celo noč sanjali, kako v srednji šoli pišete test, o pravilnih odgovorih pa nimate pojma.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)