Nea Likar: ilustratorka, ki s prikupnimi umetninami privabi nasmeh na obraz

Mlada celjska ilustratorka ima sanjsko službo.

14.9.2017 ob 6:29

21640408_10154904699183587_1269184780_o.jpg

Nea Likar je umetnica po duši. Pravi, da je risala in ustvarjala, še preden je dobro govorila. Danes s svojimi zabavnimi, prikupnimi in nenavadnimi ilustracijami navdušuje doma in po svetu. Pritegnila je tudi našo pozornos in za naše bralke razkrila nekaj podrobnosti o svojem življenju.

Obožuje barve

Kot deklica se je raje izražala z umetnostjo kot z besedami. Da je izjemno dojemljiva, je njena mama ugotovila že zelo zgodaj in jo vpisala v delavnice, kjer je naravnost zažarela. Ljubezen do knjig in risb jo je pripeljala do ilustracij, grafičnega oblikovanja in tudi ličenja.

"Moj značilen slog je kombinacija ročne in digitalne tehnike. Omogoča mi svobodo glede določanja barv in tekstur. Moje izdelke vedno sestavljajo elementi, ki so narejeni ročno. Uporabljam barvice, akvarele in tudi nekaj akrila," nam opiše svoj slog in doda, da so med njenimi bolj priljubljenimi motivi živali, inspiracijo pa išče tudi na potovanjih. "Barve in kombinacije v naravi me tako navdušijo, da v njih najdem inspiracijo. Obožujem barve, zato tudi delam z njimi."

3.jpg

Dnevnik - projekt 365

Nea veliko časa posveča ustvarjanju branding ilustracij, tudi za naročnike v tujini. "Gre za ilustracije, ki dajo vizualno podobo nekemu dogodku, izdelku ali embalaži. To je svojevrsten izziv. Zelo pri srcu mi je tudi ustvarjanje ilustracij za tisk na tekstil, ob tem pa razvijam tudi svojo znamko printanih torb." Doda še, da je velika oboževalka knjig brez besed, ki je tudi tema njene magistrske naloge na akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Mlada umetnica je ponosna na svoj osebni projekt 365, za katerega pravi, da je neke vrste dnevnik. Zadala si je, da bo vsak dan ustvarila eno ilustracijo in jo objavila na družabnem omrežju. Čeprav priznava, da je to kar težek zalogaj, ji uspeva. Ilustracija, ki jo ustvari v okviru tega projekta, ji vzame približno eno uro, ko pa dela za naročnika, pa je vse prilagojeno njegovim zahtevam. Pogosto so namreč potrebni popravki in prilagajanja. V svoji ustvarjalni karieri je največ časa namenila ilustraciji, za katero je porabila nekaj več kot petdeset ur dela.

Vsak dan se uči sproti 

Najraje ustvarja ponoči, saj je takrat sama z idejo, ki jo želi uresničiti. "Noč je čas, ko ideje potrkajo na okno. Takrat ni hitenja in norenja, v katerem živimo. Noč je idealna za ustvarjanje." Čeprav ima nekoliko porušen življenjski ritem, je to ne moti preveč, saj dela tisto, kar ima rada. Občasno pa si vendarle privošči tudi kakšno uro spanja več.

Kljub temu, da je poklic ilustratorke, grafične oblikovalke in umetnice ličenja, zanjo sanjska služba pa priznava, da je prav ta svoboda, ki ji jo ta poklic omogoča, pogosto predstavlja tudi omejitev. "Ne moreš si privoščiti, da se osebno ne razvijaš, da ne rasteš. Možgani ves čas potrebujejo majhne izzive. To vidim tudi sama pri sebi, če za kakšen teden zapostavim opazovanje fotografij, okolice. Zdi se, da nekako zakrknem. A ne glede na vse, to je moja sanjska služba, z vsemi plusi in minusi. Se pa vsak dan sproti učim, kako krmariti. V današnjih časih je ključno, da si specializiran na več področjih."

Nea v zadnjem času posveča veliko pozornosti tudi ilustracijam v obliki tapet, ena izmed teh krasi tudi priljubljen lokal v Celju. 

Avtorica: Pia Pangos
Foto: arhiv ustvarjalke, Rok Deželak, M. Ložar, Nuša Ofentavšeč


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)