Klavdija Zupanc: Od ustvarjalke, ki se skriva na podstrešju, do umetnice, ki seže v tujino

Klavdija Zupanc je ustvarjalka, ki stoji za zgodbo Ustvarjeno na podstrešju, v kateri nastajajo umetniške grafike in navihane ilustracije.

23.8.2017 ob 4:50

2.JPG

Zgodba Ustvarjeno na podstrešju se je uradno začela leta 2013, ustvarjalna pot Klavdije Zupanc pa že veliko let pred tem. Že v osnovni šoli je vedela, da bo njena pot umetniško začrtana. Njena prva "resna" grafika večjega formata je nastala v petem razredu osnovne šole in tu se je vse začelo. Po koncu umetniške gimnazije v Velenju se je vpisala na oddelek slikarstva na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

"Slabo stanje v kulturi in na splošno položaj mladih na delovnem trgu me nista odvrnila od tega, da bi sledila svojim željam in ciljem," nam zaupa Klavdija.

1.jpg

Po zaključenem študiju se je preselila v domači kraj, v Spodnjo Savinjsko dolino. "Z izgubo vseh študentskih privilegijev sem bila primorana hitre odločitve, kako naprej za preživetje. V stari domači hiši sem si uredila manjši atelje na podstrešju, ki pa je sčasoma postal pravo ustvarjalno podstrešje, od tod tudi ime," o začetkih karierne poti pove ustvarjalka, ki je slovenski publiki znana predvsem pod tem imenom, saj na začetku ustvarjalne poti sebe ni želela postavljati v prvi plan. 

Pod tem imenom so nastajala različna dela, tudi uporabne narave. Po sedmih letih ustvarjanja in izpostavljanja na domačih tleh pa se je odločila za širitev svojega dela tudi v tujino. "Zaradi lažje prepoznavnosti na tujih tleh sem se odločila, da počasi opustim dekle ki ustvarja na podstrešju in se predstavim svetu kar kot Klavdija Zupanc," pravi ustvarjalka.

3.JPG

Izpod njenih rok nastajajo umetniške grafike predvsem v tehniki linoreza, jedkanice ter suhe igle. Navihane illustracije pa so odraz njenega okolja, življenja na splošno ter njenih naročnikov. Prav združitev različnih grafičnih tehnik s slikarstvom daje njenim delom prepoznavnost in svežino na trgu, vsako leto pa izda umetniški koledar ter voščilnice za posebne priložnosti.

Sodeluje tudi s kulturno-umetniškim društvom Koncentrat Velenje, kjer vodi različne delavnice ter tečaje za vse starostne skupine, trenutno pa izpopolnjuje tudi svoje znanje v keramiki. In kakšen je njen ustvarjalni proces?

IMG_0059-min.jpg

"Preden se lotim dela, potrebujem red, čiste delovne površine in vsa orodja ter pripomočke za ustvarjanje na svojem mestu. Ob koncu projektov je moj atelje popolno nasprotje, kaos je mila beseda za opis. Delovni nered in akcija sta tisto, kar naredi atelje živ," nam pove umetnica, ki jo veseli, da Slovenci vedno bolj cenimo slovensko umetnost in oblikovanje, hkrati pa obljublja, da bomo mladi poskrbeli za to, da se bodo stvari odvijale na bolje.

Avtor: Maja Fister

Foto: Ustvarjeno na podstrešju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)