Način zapravljanja pove o vas vse to ...

Med drugim obnašanje v trgovini odkriva, kakšen človek v resnici ste.

28.11.2017 ob 5:55

zapravljanje_ThinkstockPhotos-864589178.jpg

Denar. Zlahka bi ga poimenovali nujno zlo, nekateri bi mu rekli edini smisel življenja. So takšni, ki so z njim dobesedno obsedeni in bi storili vse, da bi bili zneski na računih čim višji in takšni, ki ga brezglavo trošijo. V bistvu bi posameznike glede na odnos do denarja in način potrošnje lahko razdelili v pet skupin.

Poglejte, v katero sodite sami in kaj to o vas v resnici pove.

Veliki zapravljivci

Če nimate tedaj, ko je treba odpreti denarnico in iz nje izvleči bankovce ali kreditno kartico nobenih težav, zagotovo sodite v to kategorijo. Na denar gledate kot na sredstvo, ki vam in drugim prinaša zadovoljstvo. Uživate v življenju in vsemu, kar vam ponuja. Velikokrat se zgodi, da preveč zapravite za stvari, ki jih sploh ne potrebujete in z nakupovanjem premagujete tudi žalost ter dolgočasje.

Neredko se prav v tej kategoriji znajdejo tisti, ki so z nakupi zasvojeni in nikoli ne razmišljajo o tem, koliko denarja imajo na razpolago temveč le o tem, kaj lahko za pravo ceno dobijo.

Skopuhi

Ljudje, ki želijo za vsako ceno varčevati. Če sodite v to skupino, zagotovo petkrat premislite in obrnete vsak evro, preden ta skoči iz vaše denarnice. Skrbno spremljate svoje finančno stanje in imate vedno sklad za črne dni. Z dolgovi nimate težav, kreditom se izogibate in če se zanj že odločite, se res prepričate, da izberete zase najboljšo ponudbo.

V vas je vedno prisoten strah, da boste kljub varčnemu načinu življenja nekoč ostali brez sredstev za preživejte. Sebi in dragim odrekate tisto, kar bi si želeli ali celo potrebujete. Vedno iščete najboljše ponudbe, pa čeprav to pomeni, da morate obiskati veliko število trgovin, preden se končno odločite za nakup. Raje izgubljate čas, kot denar.

Zasvojeni z vznemirjenjem

To so ljudje, ki na nek način uživajo v negotovosti. Če imate radi naložbe, pa naj bo v nepremičnine ali podjetja in to pomeni, da boste zaradi njih morali vsak dan jesti testenine in juho iz vrečke, kajti denarja za kaj drugega vam ne bo ostalo, ste odvisnik od vznemirjenja, povedano drugače, z denarjem se radi igrate.

Na finance gledate kot na igro, ki jo lahko dobite ali izgubite, skratka razmišljate kot podjetnik, ne obremenjujete pa se s tem, kaj bo jutri. Za vas je vsak dan nova avantura, radi tvegate (da tudi v igralnicah), čeprav se zavedate, da pri tem lahko izgubite veliko več, kot dobite.

Željni varnosti

Posamezniki, ki vedno preverjajo, kakšno je njihovo finančno stanje. Če sodite v to skupino, na denar gledate kot na sredstvo za zagotavljanje varnosti. Vam ni tako, kot skopuhom, težko zapravljati denarja, vzamete pa si dovolj časa za razmislek in primerjate cene ter ponudbe. Zlasti, ko gre za velike izdatke.

Pomembno se vam zdi, da imate sklad za črne dni, vaše razmišljanje vam omogoča, da nikoli ne zaidete v finančne težave, lahko pa s stanjem na računih postanete preveč obsedeni.

Idealisti

Ljudje, ki denar zapravljajo z razlogom, da bi rešili svet. Če sodite v to skupino, ste najbrž zelo kreativni, denar je za vas nujno zlo in nikoli prioriteta. Pogosto zanemarjate svoje finančno stanje, z denarjem se ukvarjate le tedaj, ko se morate. Nato pa se znova vrnete k višjim ciljem in drugim užitkom v življenju.

Cenite malenkosti: obožujete sončne zahode, dobre filme in ne razmišljate o tem, da bi vam denar lahko pomagal do številnih lepih stvari v življenju. Res je, da znate uživati in ste vedno pripravljeni pomagati, a prav takšen način razmišljanja vas lahko pripelje do resnih finančnih težav.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)