Kaj o vas razkrivajo kletvice

Nič ni narobe, če včasih malo zakolnete.

17.9.2017 ob 5:05

kletvice.jpg

Čeprav večina psovke in kletvice obsoja ter takšnih izrazov ne odobrava, raziskava dokazuje, da so prav ti znak višje inteligence. Kot so namreč zapisali strokovnjaki, inteligentni psujejo pogosteje.

Študijo so izvedli na univerzi Rochester, njene izsledke povzema časopis Personality and Individual Differences. V njej je sodelovalo več tisoč posameznikov, psihologi pa so s proučevanjem njihovega obnašanja in lastnosti hoteli razkriti povezavo med psovanjem in stopnjo inteligence.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Kot povedano se je izkazalo, da ljudje z višjim inteligenčnim količnikom pogosteje izrekajo za večino neprimerne besede.

Kje tiči povezava?

Strokovnjaki zatrjujejo, da imajo tisti, ki pogosteje preklinjajo, bogatejši besedni zaklad od ljudi, ki tega ne počnejo. Ljudje, ki pogosto uporabljajo kletvice, dobro razumejo njihovo širšo vsebino, kot tudi razlike med njimi. In prav ta sposobnost priča o njihovi razgledanosti.

Še en dokaz

Poleg tega je od prve neodvisna študija univerze Keele pokazala, da psovanje poveča naše fizične ter umske sposobnosti. Z njihovo pomočjo smo zmožni premagovati večje napore, hkrati psovke prinašajo svojevrstno obliko sproščanja, kar ustvarja odlične pogoje za uspeh.

Ko vas bo torej naslednjič kdo opozoril na neprimerne besede, mu omenite ti dve raziskavi. Morda bo ob tem zaklel tudi sam.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)