Lepa mami: Kako bomo osrečevale svoje otroke, če ne poskrbimo zase?

Ste že slišali za Lepo mami? To je škatla, namenjena mamicam, ki ob rojstvu otroka, kupu umazane posode in polni košari z umazanim perilom pogosto pozabijo poskrbeti tudi same zase.

20.3.2018 ob 5:50

micna.JPG

Nina Kamien Šimnovec je mlada mama, ki skupaj z možem Nejcom in sinom Oskarjem, ki v podjetju trenutno skrbi za to, da motivacija staršev ostaja na visoki stopnji, ustvarja prav posebno znamko. Ta nas namreč opozarja, da se ob širjenju družine ni treba vedno postavljati na zadnje mesto. 

Z njo smo poklepetali o tem, kako je Lepa mami sploh nastala, o tem, kako pomembno si je vzeti trenutek zase, zakaj je fino podpirati slovensko in tem, kaj v škatli z dobrodelno noto sploh najdemo. 

Kako je nastal projekt Lepa mami? 

Lepa mami je projekt, ki je nastal v času mojega porodniškega dopusta, ko sem se zaradi pomanjkanja časa obrnila v spletno nakupovanje. Odkrila sem, da je na trgu ogromna ponudba izdelkov za dojenčke in otroke, mame pa smo precej spregledane. To se mi je zdelo kar malo krivično, zato sem se odločila, da za ta izziv poiščem rešitev. V idejo sem vpletla moža, ki se je nad njo povsem navdušil in tako se je počasi rodila Lepa mami.

micna1.JPG

S čim ste se ukvarjali pred tem? 

Bom zavrtela časovno kolo za slabih 10 let nazaj. Leta 2009 sem začela delati v medijskem svetu, ki je sicer zanimiv, ampak me ni tako prevzel, da bi v njem vztrajala več kot pet let. Poleg tega naju je z Nejcem ves čas vleklo v tujino, zato sva leta 2014 ta korak tudi uresničila in sedla na letalo proti Novi Zelandiji. Dobrega pol leta sva raziskovala to prekrasno deželo in vmes spoznala, da sva na dom in družino navezana veliko bolj, kot sva si predstavljala. Začela se je prebujati tudi želja po otroku, ki ga nisva želela vzgajati 20 tisoč kilometrov stran od najinih staršev. To bi bilo preveč boleče za vse, zato sva se vrnila v domače okolje, se počasi postavila nazaj na trdna tla in julija 2016 prvič pozdravila Oskarja. Septembra tistega leta sem tudi diplomirala in ko je padel ta zadnji kamen od srca, sem se sprostila, začela uživati v materinstvu, ki me je popeljalo na pot Lepe mami.

micna3.JPG

Kateri so največji izzivi, s katerimi se po vašem mnenju spopadajo mlade mame?

Gotovo je največji izziv nenaden skok iz življenja, ki smo ga poznale prej, v novo, družinsko življenje. Otrok, vsaj v prvih mesecih, zahteva vso mamino pozornost in to je lahko za marsikatero veliko presenečenje. Zelo težko se odtrgaš od bitja, ki ga nosiš 40 tednov, a kmalu vidiš, da te lahko nov tempo, ki ne vključuje veliko spanja, popolnoma izčrpa. Poleg tega, da mora biti otrok zadovoljen, je zelo zaželeno, da je tudi posoda oprana, košara s perilom čim bolj prazna, da je vsaj trikrat na teden na voljo topel obrok. Nase pritiskamo, ker kljub novi vlogi, ki nam je obrnila svet na glavo, želimo ohranjati stari jaz, ki je zmogel z levo roko postoriti tisoč in eno stvar v enem dnevu. Čeprav smo presrečne, smo psihično in fizično vedno bolj izčrpane. Za konec pa na naša vrata potrka slaba vest vsakič, ko si le vzamemo nekaj časa zase. 

Kako pomembno je, da si ta čas zase vendarle vzamemo tudi ob materinstvu? 

To je izjemno pomembno. Ne samo zaradi mamice same, ampak tudi zato, ker bodo pozitivne učinke mame, ki se zna odklopiti od domačega živžava, čutili vsi člani družine. Verjemite, govorim iz izkušenj (smeh). Hitro sem opazila, da ko se je v meni začel nabirati stres, je bil tudi Oskar bolj razdražen in obratno – ko sem si vzela vsaj eno uro samo zase, je bil tudi on bolje razpoložen ali pa sem vsaj lažje premagovala njegove muhe. Mame se zelo rade postavljamo na zadnje mesto ali pa, še slabše, pozabimo nase. Pa to ni prav. Kako bomo osrečevale svoje otroke, če ne poskrbimo zase?

micna2.JPG

Kaj torej nastaja pod znamko Lepa mami, kaj najdemo v škatlah in kaj jih dela tako posebne? 

Pod znamko nastajajo darilne škatle, ki so namenjene mladim in tudi malo starejšim mamicam. V njih so zbrani kakovostni izdelki slovenskih ustvarjalcev in podjetij – vse od izdelkov za razvajanje kože, dva različna dnevnika za lažjo organizacijo družinskega življenja in zapisovanje spominov, čaj za doječe matere, tudi modni dodatek, ki ga lahko mama nosi v laseh ali na roki. 

Posebnost Lepe mami pa niso samo darilne škatle, ampak želimo spodbujati zavedanje, da je čas, ki si ga mama vzame zase izjemno pomemben. Zadovoljna, srečna in sproščena mama ima najboljši vpliv na vso družino. Srečna mami je temeljni kamen srečne družine. Kot pika na I, pa je projekt tudi dobrodelen.

Darilni paketi so namenjeni mamicam kot darilo ob porodu, za rojstni dan, ob drugih posebnih priložnostih ali pa kar tako, za lepši dan, za lepo misel. Lahko si ga mami podari tudi sama, zakaj pa ne? Izbrani izdelki so vsakodnevno uporabni, naravni in lepi.

micna5.JPG

Projekt je torej tudi združil slovenske ustvarjalce?

Zaenkrat sodelujemo s sedmimi slovenskimi ustvarjalci in podjetji – ponujamo dva kozmetična izdelka sevniškega družinskega podjetja Lekos in njihov čaj za doječe matere, ročno izdelan balzam za ustnice podjetja Ekotera, naravno milo iz kozjega mleka znamke Dvainštirideset, glineno masko za obraz Tine Avguštin, ki nadaljuje 60-letno družinsko tradicijo izdelovanja glinene kozmetike, zapestnico/elastiko iz umetnega usnja, ki prihaja izpod rok mlade ustvarjalke Jasmine Perko, družinski rokovnik Mamina (po)MOČ za organiziran vsakdan, ki ga je ustvarila blogerka Danijela Č. Sluga in dojenčkov dnevnik za zapisovanje doživetij in pomembnih mejnikov v prvem letu otrokovega življenja, ki je prav tako nastal pod rokami blogerke Nine Držaj.

micnaa.jpg

Se vam zdi, da Slovenci dovolj cenimo unikatno in lokalno? 

Mislim, da vedno bolj. Radi podpiramo različne domače start up projekte in kakovostne ustvarjalce. Sama najraje nakupujem pri slovenskih ponudnikih, zato je tudi Lepa mami izraz podpore slovenskemu delu. 

Kaj finega še pripravljate v prihodnje? 

Idej je ogromno. Najprej želimo zaobjeti vse mame, torej tudi bodoče, zato bo naslednja darilna škatla namenjena nosečnicam. V mislih imamo tudi očete, ker roko na srce, tudi na njih radi pozabimo ob prelomnicah, kot je rojstvo otroka. Predvsem pa si želimo v projekt vključiti še več različnih domačih ustvarjalcev in ko bo čas, z njimi pokukati čez mejo in jih predstaviti svetu.

micna4.JPG

Avtor: Maja Fister

Foto: Maja Fister in Nina Kamien Šimnovec


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)