Hvala, dame! To so nepogrešljive stvari, ki obstajajo zaradi žensk

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto na 8. marca. Ob tej priložnosti pa izpostavimo venček stvari, brez katerih si – poleg žensk, seveda – ne bi mogli predstavljati življenja.

8.3.2019 ob 5:50

micna_zenske_dan_zena_izumi_enakopravnost.jpg

Na dan žena praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Pa si poglejmo nekaj izumov, ki soustvarjajo svet, kot ga poznamo danes, zasluge za njihov obstoj pa gredo prav ženskam.

Wi-Fi

Veste, komu se lahko zahvalite, da danes tole besedilo berete, ne da bi bili povezani na žico? Zasluge za brezžični internet gredo med drugim igralki Hedy Lamarr, ki jo je iz Hollywooda odneslo v znanost. Ameriški mornarici je v drugi svetovni vojni predstavila sistem za tajno komuniciranje, ki samodejno menja frekvence, neke vrste radijski sprejemnik, ki danes velja za predhodnika Wi-Fi-ja.

Da internet poznamo tudi Slovenci, pa je v veliki meri zaslužna Borka Jerman Blažič, ki je pred 25. leti poskrbela, da smo med prvimi v tej regiji dobili povezavo v internet!


Spletni brskalnik

Za brskalnik, prek katerega pravkar berete tole, se lahko zahvalite Adi Lovelace(1815 – 1852). Prva računalniška programerka na svetu je živela v Londonu in bila ena ključnih soustvarjalk stroja za računanje Charlesa Babbagea, ki je v njem tudi videla večji potencial od zgolj računanja. Napisala je prvi algoritem, ki ga je izvedel stroj.


Filter kava
 

Nemška gospodinja Melitta Bentz je kavo s svežim filtrom patentirala leta 1908. Idejo je dobila pri čajnih vrečkah, ki so jih leta 1903 patentirali v ZDA. 


Modrček 

Leta 1910 je Mary Phelps Jacob pri 19 letih iz dveh robcev in rožnatega traku ustvarila prototip sodobnega modrčka. Oblekla ga je na zabavo in požela toliko navdušenja, da ga je patentirala. Hvala, Mary!


Pleničke

Marion Donovan je izumiteljica prvih pleničk za enkratno rabo. Če so jih nekoč mame prale in ponovno uporabljale, je Marion izumila tiste vodoodporne, ki jih po uporabi enostavno zavržete. Izum je patentirala leta 1951, a ni našla kupca, saj se ideja investitorjem takrat še ni zdela dobra. Dve leti kasneje je njen patent za milijon dolarjev odkupila korporacija Keko. Marion je sicer patentirala več kot 20 izdelkov, večinoma praktičnih pripomočkov za ženske.


Pomivalni stroj z vodnim curkom

Naveličana pomivanja posode na roke, je prvi motorni pomivalni stroj z vodnim curkom leta 1886 izumila Američanka Josephine Cochrane. Izumitelj je bil tudi njen dedek John Fitch, ki je izumil parnik.


Pivo 

Za obstoj piva se lahko zahvalimo ženskam! Po raziskavah zgodovinarke Jane Peyton najstarejši dokazi varjenja piva segajo tisočletja nazaj, ko so ženske pivo delale kar doma in tako ustvarjale prve pivovarne.


Harry Potter! 

Serija knjig in filmov, posnetih po njih, je spremljala odraščanje vseh milenijcev, pisateljica J.K. Rowling pa je tista, ki je ustvarila ta čarovniški svet.


Avtor:
 F. M.
Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Kako preprosto je biti zloben prek ekrana ALI Zakaj kradeš mojo energijo? Ni zate!

PRIPOROČAMO TUDI: "Pride dan, ko nismo na prvem mestu. Ko se vsem godi ista krivica. Ko vse boli."


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)