30 najpogostejših vprašanj na razgovorih in kako odgovarjati nanje (2. del)

Če se pripravljate na razgovor za službo, ne spreglejte spodnjih možnih vprašanj in predlogov za pripravo odgovorov nanje.

25.1.2018 ob 6:05

micna.jpg

Mična je v prvem sklopu (ki ga ujamete TUKAJ) že zapisala prvih 15 najpogostejših možnih vprašanj, ki jih lahko dobite na razgovoru za službo in predlogov odgovorov nanje, tokrat pa nadaljuje s še 15 malo bolj kompleksnimi, ki vas lahko doletijo v drugem delu razgovora. To so naša priporočila, ki jih prilagajajte glede na dani položaj, intuicijo in seveda osebna stališča.

 1. Kako bi vas opisal dosedanji nadrejeni in kako sodelavci? 

Najprej bodite iskreni. Nenazadnje, če vas sprejmejo v naslednji krog, je zelo verjetno, da bodo bodoči delodajalci opravili kakšen klic v staro službo in preverili, če to drži. Izpostavite svoje pozitivne lastnosti, ki jih dosedaj še niste omenili, od tega, da se odlično razumete s sodelavci, jim, ko je to le mogoče, priskočite na pomoč, do tega, da niste konfliktni in je delo z vami prijetno in produktivno. 

 1. Kaj bi na tem delovnem mestu ustvarili v 30, 60 in 90 dneh?

S tem odgovorom boste pokazali resnost in pripravljenost za delo in rast, saj stagniranje ni najbolj zaželen položaj. Pojasnite, da boste morali najprej pridobiti vse informacije o vašem delu, spoznati podjetje in zaposlene, se z njimi uskladiti in pogovoriti o sodelovanjih. Nato izberite nekaj področij dela, ki vas zanimajo in kjer lahko nekaj doprinesete že na začetku, nato pa postavite še nekaj vizij in predlogov – seveda s tem ne podpišete še nobene obveze, da boste vse to tudi uresničili, zavedajte pa se, da obljuba, čeprav ne čisto prava, dela dolg. 

 1. Kakšno je vaše idealno delovno okolje?

Najboljši bo odgovor, ki se bo skladal s tistim, ki ga ponuja podjetje, pri katerem ste na razgovoru. 

 1. Kdaj se nazadnje niste strinjali z odločitvijo, sprejeto na delu?

Vsakdo se kdaj s čim ne strinja, zato ni razloga, da to zanikate. Kar delodajalca zanima, je, ali svoje nestrinjanje znate izraziti profesionalno in produktivno. Seveda pa za primer ne izberite tistega, kjer se niste strinjali, a šef vašega super predloga ni upošteval niti za sekundo. Niti tistega, ko se niste strinjali, a na koncu ugotovili, da za to niste imeli dobrega razloga. Izpostavite raje primer, ko je vaše nestrinjanje dejansko pripeljalo do boljšega predloga in rezultata.

 1. Zakaj je med dvema zaposlitvama tako velik časovni razpon?

Če ste bili med zaposlitvami dlje časa nezaposleni, pojasnite, zakaj je temu tako. Ste delali kot prostovoljci, se izobraževali, potovali, pisali blog ali se kako drugače usposabljali in rastli. Prav nič ni narobe z odsotnostjo od dela, če ste bili v tem času le nekako produktivni. In če ste si že vzeli nekaj časa zase, ne pozabite omeniti, da ste spočiti, polni zagona in navdiha in popolnoma pripravljeni na nove izzive.

 1. Zakaj ste se odločili za menjavo karierne usmeritve?

V današnjem svetu le malokdo ostane v eni službi ali v enaki branži od začetka kariere do upokojitve, zato s tem ni prav nič narobe. Globoko vdihnite in pojasnite, zakaj vas je zaneslo še v druge veje, pojasnite, kako so vaše prejšnje izkušnje tudi v tej branži uporabne in zakaj je fino, da razmišljate z drugačne perspektive.

 1. Kako se znajdete v stresnih položajih? 

Stres na delu ni redek pojav, zato se je z njim modro znati soočati. Izberite odgovor, ki pokaže, da se težav lotevate s pozitivno naravnanostjo, komunicirate odprto in stremite k reševanju in ciljem. Ena od super taktik je pisanje TO DO seznamov, ki vas ohranijo na začrtani poti. Dodajte tudi primer, kako ste se spopadli s stresno situacijo in jo obvladali kot profesionalci. 

 1. Kakšen je vaš način vodenja?

Najboljši vodje so močne, a fleksibilne osebnosti in to morate prikazati v vašem odgovoru. Zavedajte se, da je treba svoj slog kdaj prilagoditi glede na okoliščine. Dodajte primer, ko ste morali voditi in uskladiti sodelavce in kako vam je to uspelo. 

 1. Kdaj ste bili nazadnje v vlogi vodje?

Izberite primer, ki bo najbolj blizu nalogam, ki jih zahteva delovno mesto, za katerega se potegujete, hkrati pa opiše vaše sposobnosti in učinkovitost. 

 1. Kakšno plačilo pričakujete?

To je zagotovo eno najbolj nadležnih vprašanj, ki lahko predstavljajo dvorezen meč. Lahko jih osupnete s previsoko številko, ali pa rečete nižjo od tiste, ki so jo bili pripravljeni izdati sami in si s tem potencialno znižate plačilo. Če je mogoče, se izognite konkretnim številkam in počakajte, da z njimi na plan najprej pride delodajalec, če ne gre drugače, pa ne pozabite, da je pomembno poznati svojo vrednost na trgu, upoštevajte svoje izkušnje, znanje in izobrazbo ter raziščite, kakšna plačila so za takšno delovno mesto norma iz izhajajte iz tega. Seveda pa omenite tudi, da ste odprti za pogajanja! 

 1. Kaj radi počnete v prostem času? 

Osebna vprašanja, kot je to, dajo delodajalcem malo več občutka o tem, kakšna je vaša osebnost in kakšne stvari vas zanimajo izven službenih dolžnosti. Čeprav je vprašanje bolj sproščene narave, vseeno ostanite semi-profesionalni, piva po službi s prijatelji zato zadržite zase, medtem ko sta tečaj joge ali učenje jezikov povsem ok.

 1. Če bi bili žival, katera žival bi bili?

Precej nenavadna vprašanja, ki jih sicer uporabljamo za določanje osebnostnih tipov, niso nobena redkost. Če vas presenetijo s kakšnim od njih, si nekaj časa lahko kupite s tem, da se nasmehnete in rečete kaj v smislu "Odlično vprašanje, naj razmislim," ali pa "Zanimivo, česa takšnega me ni še nihče vprašal! Če na hitro pomislim …"

100% pravilnega odgovora na to v resnici ni, boste pa dobili plus točke, če z živaljo, ki jo izberete, izrazite tudi svoje osebne lastnosti, ki so seveda pozitivne in s katerimi se morda poistoveti tudi izpraševalec. Pri nenavadnih vprašanjih si lahko dovolite malo več humorja, zato sprostite obrazne mišice in pokažite svojo zabavnejšo plat. Morda celo vprašajte, kateri so bili najzanimivejši odgovori, ki so jih kdaj dobili in sprostite napetost.

 1. Koliko teniških žogic spravite v limuzino?

1000? 10.000? 100.000? Podobnih vprašanj, ki močno požgečkajo vaše možganske celice, lahko dobite kar nekaj. Bolj kot natančno številko, od vas želijo dobiti vtis, kako logično razmišljate, kako hitro vas lahko zmedejo in vržejo iz tira, kako se spopadate z nenavadnimi problemi, če razmišljate izven okvirjev in če razumete, kaj želijo od vas. Vdihnite, razmišljajte na glas, da vidijo, kako poteka vaš sistem reševanja problema, začnite računati in kalkulirati in ne, nič ni narobe, če prosite za papir in pisalo, zastavite kakšno dodatno vprašanje ali pa odgovor zapakirate v kaj bolj humornega.

 1. Imate kakšen nasvet, kako bi lahko izboljšali poslovanje našega podjetja? 

S tem pokažete, da o podjetju že nekaj veste, da ste sposobni kritičnega razmišljanja, da iščete nove rešitve in da imate v žepu kup idej, ki bi lahko doprinesle podjetju. Kako lahko izboljšajo stvari, ki jih že ponujajo? Kaj novega lahko ponudijo? Kaj znate vi, česar se oni še niso naučili? Ne potrebujete 4-letnega poslovnega načrta, le pokažite, da imate zanimanje, izkušnje in vizijo, kako lahko vaša zaposlitev v podjetje prinese nekaj dobrega. 

 1. Imate kakšno vprašanje za nas?

Razgovor za delo ni le priložnost, da delodajalec zaslišuje in testira vašo primernost, ampak tudi priložnost, da sami vidite, ali se v tem okolju sploh počutite dobro. Vprašajte, kar vas zanima o delu, ki bi ga opravljali, o kolektivu, o podjetju … Velik del tega boste predelali že skozi sam intervju, zato za konec prihranite kakšno vprašanje, ki ni tako očitno in pogosto. Morda se osredotočite kar na vašega izpraševalca: "Kaj je vam najljubši del te službe?" ali pa "Kakšne nove produkte ali projekte načrtujete v prihodnosti?"

 

Srečno!

 

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Unsplash

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)