Je treba riž pred kuhanjem oprati ali ne? To pravi znanost

Vsaka kultura ima svoj najljubši način priprave riža, pogosto pa se pojavlja vprašanje ali je treba to sestavino pred pripravo oprati ali jo stresemo direktno v lonec.

24.9.2023 ob 10:30 | Foto: Getty Images/iStockphoto

Je treba riž pred kuhanjem oprati ali ne? To pravi znanost

Riž je vsestranska sestavina številnih tradicionalnih jedi z vsega sveta, vključno z rižotami iz Italije, paello iz Španije in riževimi pudingi iz Združenega kraljestva.

Kljub univerzalni uporabi se v vsaki kuhinji pojavi vprašanje, ali morate riž pred kuhanjem predhodno oprati oziroma sprati.

Kulinarični strokovnjaki trdijo, da predpranje riža zmanjša količino škroba, ki izvira iz riževega zrna. To lahko vidite v motni vodi za izpiranje, za katero so študije pokazale, da vsebuje prosti škrob na površini riževih zrn, proizvedenih v procesu mletja. 

Kulinarični nasvet

V kulinaričnih krogih zagovarjajo pranje nekaterih jedi, ko je potrebno ločeno zrno. Pri drugih jedeh, kot so rižota, paella in riževi pudingi, torej predvsem tam, kjer potrebujete lepljiv, kremast učinek, pa se pranju izogibamo. 

Pri rižoti, ki jo tradicionalno kuhamo z rižem arborio, riža ni priporočljivo izpirati, da bi izboljšali kremasto strukturo jedi. Nedavna študija je primerjala učinek pranja na lepljivost in trdoto treh različnih vrst riža istega dobavitelja. Tri vrste so bile lepljivi riž, srednjezrnat riž in jasminov riž. Ti različni riži niso bili oprani, ampak so se takoj uporabili pri kuhi.

V nasprotju s tem, kar vam bodo povedali kuharji, je ta študija pokazala, da postopek pranja ni vplival na lepljivost ali trdoto riža. Namesto tega so raziskovalci dokazali, da lepljivost ni posledica površinskega škroba, ampak drugega škroba, imenovanega amilopektin, ki se med kuhanjem izpere iz riževega zrna. Izločena količina se je razlikovala med vrstami riževih zrn.

Enoznačnega odgovora torej ni, vsak mora najti svoj način pravilne priprave riža in ugotoviti, kakšna vrsta riža je najboljša za pripravo določene hrane. 

Povzeto po portalu 24sata.hr

Preberite še: Jabolčno pecivo z zdrobom (recept za izvrstno jesensko sladico)

Morda vas zanima tudi: Mateja Delakorda: Nedeljska sladica ni ne pregreha ne greh


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)