Bi poskusili kurja črevca, kot jih je postregla Tanja Ribič? (Recepti iz oddaje Riba, raca, rak)

Gotovo spremljate zabavno kuharsko oddajo Riba, raca, rak, v kateri s svojimi veščinami v kuhinji navdušujejo znane Slovenke in Slovenci.

25.6.2023 ob 6:59 | Foto: Planet TV

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Bi poskusili kurja črevca, kot jih je postregla Tanja Ribič? (Recepti iz oddaje Riba, raca, rak)

Na Planet TV si od ponedeljka do petka eden nadene predpasnik in s kuharskimi mojstrovinami navdušuje goste. Če vas je ob ogledu zamikalo, da bi v sproščenih poletnih večerih tudi sami na večerjo povabili prijatelje in jih presenetili s katero od mamljivih jedi iz menijev, ki so jih ustvarjali v oddaji, vam razkrivamo izbrane recepte za okusno predjed Tanje Ribič, sočne glavne ribje jedi Rebeke Dremelj, Salome in Timija Koresa - Korija ter kremno sladico Tomaža Miheliča.

TANJA RIBIČ

Predjed: Zeleni Jurij

Potrebujemo:

Za pesto:

  • kurja črevca
  • arašide
  • pinjole
  • vegansko sojino smetano
  • mlet poper
  • topinambur

Za postrežbo:

  • brezglutenski kruh (popečen)

Sestavine za pesto vstavimo v sekljalnik in dodobra zmeljemo, da nastane kremast namaz.

Brezglutenske kruhke popečemo in premažemo z namazom. Po želji okrasimo z užitnimi cvetlicami in postrežemo.

Ali ste vedeli? Kurja črevca oziroma navadna zvezdica rastejo povsod, mladi listi so hranilni, sveži gredo v slast v solatah, kuhani so podobnega okusa kot špinača.

REBEKA DREMELJ

Glavna jed: Red tornado (hobotnica z zelenjavo izpod peke)

Potrebujemo:

  • hobotnico
  • različno zelenjavo
  • belo vino
  • oljčno olje

Hobotnico že prej skuhamo.

V pekač dodamo krompir, hobotnico, redkvico, korenje, črne in zelene oljke, zeleno papriko in bučke, vse skupaj naoljimo in začinimo ter pečemo približno 40 do 50 minut – približno pol ure z zaprto loputo, 15 minut še odprto.

Dobro je vedeti: Rebeka Dremelj je jed pripravila v aparatu za peko izpod peke. Če bi jed delali v pečici, bi pekli približno 30 minut pokrito s folijo in približno 15 minut na 200 stopinj Celzija odkrito.

SALOME

Glavna jed: Gremo na morje (pečen file brancina)

Potrebujemo:

  • 10 porcijskih filejev (dva na osebo)
  • 300 g škampov
  • 3 gomolje zelene
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 2 večja korenčka
  • por
  • romanesko
  • paket zelenjave za juho
  • 2 stroka česna
  • sol, poper

File brancina namažemo z oljčnim oljem, solimo in popramo ter nato zvijemo v ruladico in spnemo z zobotrebcem. Položimo na papir za peko in pečemo na 180 stopinjah Celzija 10 minut.

Zelenin pire naredimo tako, da zeleno narežemo na majhne koščke in jih popečemo v pečici na 180 stopinjah Celzija. Zmeljemo z mešalnikom ter dodamo maslo, smetano in toliko mleka, da bo pire lepe strukture. Solimo in popramo.

Romanesko kuhamo v slani vodi natančno 20 minut in smo previdni, da se ne razkuha. Nato ga sotiramo na maslu.

Korenje, češnjev paradižnik in por narežemo na način julienne in v ponvici sotiramo kot romanesko.

Omako naredimo iz jušne osnove ter juhe iz kosti in glav brancina ter lupin škampov.

Solato popražimo na oljčnem olju, dodamo dva stroka česna. Ko česen zadiši, dodamo repke škampov in češnjev paradižnik. Ko so škampi lepo popraženi, jih zalijemo z belim vinom. Ko ne zaznavamo več alkohola, zalijemo z jušno osnovo, ki se je predhodno kuhala. Solimo, popramo. Omako pretlačimo in precedimo skozi drobno cedilo, da ima lepo sijočo barvo. Na majhnem ognju jo pokuhamo, da se dobi lepo zgosti.

Dobro je vedeti: Romanesko je križanec brokolija in cvetače ter sorodnik zelja. Uporabimo ga lahko v večini receptov, kjer bi sicer kuhali cvetačo ali brokoli.

TIM KORES - KORI

Glavna jed: Pohorska kraljica (pohorska postrv s popečenimi bučnimi semeni, bučnim pirejem in pečenim maslenim krompirjem)

Potrebujemo:

  • pohorske postrvi
  • bučo
  • bučna semena
  • krompir
  • česen
  • začimbe

Bučo narežemo, razkoščičimo, jih damo na papir za peko in na ponev. Dodamo nekaj neolupljenih strokov česna, posolimo, popramo krhlje buč in pečemo na 180 do 200 stopinjah Celzija od 30 do 45 minut, da bo mehko.

Vse skupaj damo v lonec ali posodo in se s paličnim mešalnikom izživljamo, dokler ne nastane pire. Če je premalo slano, posolimo.

Narežemo krompir na kocke in ga kuhamo, dokler ni mehak, potem ga odcedimo in pripravimo drugo posodo, v njej raztopimo debelo kocko masla in na njem pečemo krompir.

Postrv solimo in jo nežno, kot svojo drago, položimo na ponev in peki papir ter vse skupaj pečemo na 200 stopinjah Celzija dobre pol ure.

Popečemo bučna semena, da zadišijo, rahlo posolimo in damo na stran.

Postrv položimo na krožnik, posipamo z bučnimi semeni, bučni pire naložimo tako, da je videti lepo na krožniku. Zraven damo še pečen krompir, na katerega posipamo malo sveže narezanega peteršilja, na koncu pa bučni pire pokapamo z bučnim oljem.

Tomaž Mihelič

Sladica: mini pavlove

Potrebujemo:

Za košarice iz meringe:

  • 5 beljakov
  • 200 g sladkorja v prahu
  • žlico vaniljevega pudinga
  • žlico limoninega soka
  • žličko vanilje

Za kremo:

  • 200 g sira maskarpone
  • 2 rumenjaka
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 žlici agavinega sirupa ali drugega sladila
  • 2 žlici ruma
  • zavitek vaniljevega sladkorja

Za preliv:

  • zamrznjene ali sveže borovnice
  • lističe mete

Sestavine za košarice iz meringe stepemo v sneg. Uporabimo modelček, da oblikujemo kroge iz beljaka (lahko so nepravilni) in jih postavimo na pekač ter spečemo v pečici.

V predhodno ogreti pečici pečemo eno uro in 15 minut (na polovici jih obrnemo) na nizki temperaturi (110 stopinj Celzija) in vklopimo program ventilacije, saj – kot svetuje Darja Končarevič – tako ohranijo svojo belo barvo in so košarice bolj krhke.

Za kremo sestavine dobro zmešamo in jo nabrizgamo na ohlajene beljakove tortice. Na koncu dodamo borovničev preliv in lističe mete.

Preberite še: 5 pripomočkov, ki jih pravi kuharski mojstri nimajo v svoji kuhinji

Morda vas zanima tudi: Dr. Mihael Jožef Toman: Treba bi bilo omejiti število kopalcev v Blejskem in Bohinjskem jezeru


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)