5 pripomočkov, ki jih pravi kuharski mojstri nimajo v svoji kuhinji

So predmeti, ki jih pravi kuharski mojstri nimajo v svoji kuhinji. Vi pa imate zagotovo vsaj enega.

29.5.2022 ob 5:59 | Foto: Unsplash | Avtor: M. FL.

5 pripomočkov, ki jih pravi kuharski mojstri nimajo v svoji kuhinji

Brez pravih pripomočkov v kuhinji ni mogoče pripravljati jedi. Naj bodo zapletene ali povsem preproste. Premišljena izbira opreme je torej en ključnih korakov do dobrih obrokov, čemu pa se je treba pri opremi kuhinje izogniti?

Pet stvari, ki pravi kuharski mojstri in chefi nikoli ne bi uporabljali (in s čim bi jih nadomestili), razkriva miss7.

1 Aparatov, ki imajo zgolj en namen

Profesionalni kuharji svetujejo, da pred nakupom dobro razmislite, kolikokrat boste v roke vzeli določeno napravo. Denimo aparat za kuhanje jajc, aparat za izdelavo jogurta, sladoleda, pekač za vaflje, pokončni opekač za toaste in podobne, ki so sicer na prvi pogled zanimivi in uporabni, na koncu pa ostanejo pozabljeni nekje v omari.

Kaj svetujejo mojstri? Namesto teh si raje omislite kvaliteten opekač, v katerem boste lahko popekli tako kruh kot meso in zelenjavo ter kvalitetnega kuhinjskega robota, ki premore številne funkcije in ima zato širok spekter uporabnosti.

2 Moderne posode

Vsako leto se tudi glede posode rišejo novi trendi, ki pa jim je, če ste zadovoljni s posodo, ki jo imate v omari, povsem brez smisla slediti. Bi res zamenjali veliko črno ponev, ki vam dobro služi samo zato, ker ni več moderna? In vse lonce iz nerjavečega jekla nadomestili z emajliranimi, ker zadnja leta spet stopajo v ospredje?

Kaj svetujejo mojstri? Edina kriterija, ki bi ju pri nakupu posode morali upoštevati, sta kvaliteta in uporabnost, ne pa modni trendi, ki se spreminjajo vsako leto.

3 Steklenih ali plastičnih desk za rezanje

Mnenje kuharskih mojstrov je: plastične deske so z vidika higiene mnogo bolj sporne od lesenih. Steklene so s stališča higiene boljše, saj nož na njih ne pušča zarez, v katerih bi se lahko naselile bakterije, a dejstvo je, da še tako kvalitetna rezila ob rezanju na njih izgubijo ostrino. Da o zvoku, ki tedaj nastaja, ne izgubljamo besed.

Kaj svetujejo? V vsakem primeru so najboljša izbira lesene deske, ki so prijazne do rezil noža in lahko služijo tudi kot deske za serviranje narezanih jedi.

4 Plastičnega kuhinjskega pribora

Naj bodo to kuhalnice, penovke, lopatice ali drugi pripomočki, ki so nepogrešljivi pri pripravi jedi. Plastika pri visokih temperaturah lahko spremeni obliko, prav tako je manj odporna na pritiske in se lahko med kuhanjem zlomi.

Kaj bi izbrali? Leseni ali pripomočki iz nerjavečega jekla so glede na njihove izkušnje veliko boljša izbira.

5 Nekvalitetnih noži in nožev, ki jih ne znate uporabljati

Noži so nepogrešljivi pripomočki in pri nakupu je dobro upoštevati njihovo kvaliteto. Kvalitetnejša kot so rezila, dlje bodo služila svojemu namenu.

Prav tako je bolje, kot kupiti cel set nožev, te kupovati posamično, saj je v kompletih velikokrat nemalo takšnih, ki jih povprečen kuhar sploh ne zna uporabljati in jih ne potrebuje.

Kaj svetujejo? Pred nakupom nožev razmislite, koliko in za kaj jih potrebujete ter ostanite pri najosnovnejših: nož za meso, zelenjavo, kruh in za čiščenje so praviloma dovolj. Raje si jih zato omislite manj in takšne, ki po kvaliteti odstopajo od povprečja.

Preberite še: Pozor! Vode, v kateri ste kuhali testenine, nikar ne zlivajte v odtok

Morda vas zanima tudi: Triki profesionalnih kuharjev, ki vam bodo olajšali življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)