22.9.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Vseeno je, ali kuhate iz veselja ali potrebe, triki, ki olajšajo delo in vodijo do še boljših rezultatov, so vselej dobrodošli. Zato poglejte nekaj takšnih, ki bodo v kuhinji vsem in ob vsaki priložnosti prišli prav.
Vzemite globoko ponev, v kateri običajno cvrete živila, napolnite jo z vodo, to segrevajte do vretja in nato znižajte temperaturo, da bo voda nežno vrela.
Jajce razbijte v skodelico in ga ob strani ponve zlijte v vodo. Počakajte eno minuto, nato posodo umaknite z ognja, jo pokrijte in počakajte pet minut. Jajce s penovko odstranite iz vode in ga za minutko položite na papirnato brisačo.
Na takšen način boste dobili povsem kuhan beljak in rumenjak popolne teksture.
Za dva obroka popolno umešanih jajc potrebujete štiri večja jajca, maslo, sol in poper.
Rahlo stepite jajca, v njih naj ostanejo sledovi beljaka. Boljše, od stepanja z mešalnikom, je ročno stepanje.
Po okusu začinite. Maslo na srednji temperaturi segrejte v ponvi, ko se začne peniti, dodajte jajca. V obliki osmice jih mešajte z leseno kuhalnico. Tik preden so povsem spečena, jih odmaknite z ognja, še naprej mešajte in dodajte še malo masla. Postrezite.
Da bi se trdo kuhana jajca res lepo olupila, z udarjanjem ob trdo površinio razbijte vso lupino, nato jo odstranjujte pod curkom tekoče mrzle vode.
Začnite na širši strani, kjer je zračni žep in nadaljujte proti ožjemu.
Če bi radi pripravili res dober pire krompir je vse, kar potrebujete za pričakovan rezultat, dovolj masla, na 900 gramov krompirja približno tri žlice. Olupljen krompir skuhajte v vodi (ali, še bolje, na pari), ga zmečkajte, dodajte vroče mleko in stopljeno maslo ter dobro zmešajte.
Krompir vedno mečkajte na roke, s paličnim ali drugim mešalnikom pripravljen pire bo preveč lepljiv.
Popoln, v pečici pečen krompir, je zunaj hrustljav, v notranjosti pa mehak. Takšen rezultat zagotavlja sledeči postopek:
900 gramov surovega krompirja olupite in narežite na kocke ali rezine. Te na pari kuhajte do mehkega, nato jih posujte z žlico moke ali koruznega škroba.
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. V pekač za peko presujte krompir, dodajte pet žlic olja po izbiri, krompir posolite po okusu in ga v pečici pecite približno 45 minut.
Obstaja veliko nasvetov, s katerim naj bi se med rezanjem čebule izognili solzam, en od njih je rezina kruha v ustih.
V resnici pomagajo le očala, sončna ali smučarska očala, učinkovito je tudi rezanje zamrznjene čebule (a na to je treba misliti prej) ali uporaba strojnega rezalnika.
Pravilo, ki ga je dobro upoštevati pri kuhanju riža se glasi: zrna zalijte z dvojno količino vode. Povedano drugače: če kuhate 100 gramov riža, potrebujete 200 mililitrov vode.
Vreli vodi dodajte sol po okusu, vanjo stresite riž, znižajte temperaturo štedilnika in pokrijte posodo. Ko riž vpije vso vodo (po približno 15. minutah), ugasnite ogenj in počakajte še pet do deset minut ter ga nato postrezite.
Zmešajte 75 mililitrov tople vode, dve čajni žlički suhega kvasa, 225 gramov moke, pol žličke soli in dve žlici olivnega olja.
Ročno ali v mešalniku zgnetite testo. Morda bo treba dodati še malo vode, odvisno od moke.
Testo pustite vzhajati v pomaščeni posodi, pokrito naj bo s krpo. Testo naj dvakrat naraste, gnetite ga še približno pet minut, nato je pripravljeno za uporabo.
Ravno prav skuhati testenine ni takšna umetnost, kot se morda zdi. Na osebo vzemite od 75 do 100 gramov kvalitetnih testenin. V posodi zavrite tri litre vode, posolite jo in vreli dodajte testenine.
Pomešajte in kuhajte tako dolgo, kot je navedeno na embalaži. Kuhane testenine takoj odcedite.
Topljenje čokolade zahteva čas in potrpežljivost. Uporaba mikrovalovke ni dobra ideja, saj zaradi previsokih temperatur čokolada ne bo prave teksture.
Čokolado nalomite na manjše koščke in jih položite v ognjevarno posodo. To postavite nad posodo, v kateri vre voda, vendar naj se te ne dotika. Mešajte, dokler je ne bo raztopila vroča para. Postopek traja od 15 do 20 minut.
Več kakava, kot vsebuje čokolada, lažje se bo stopila in lepša bo njena tekstura.
Povzeto po portalu Love Food
Preberite še: Štirje triki za popolne testenine
Morda vas zanima tudi: Šest jedi, ki jih je treba vedno pripravljati z maslom (in tri, kjer je boljša druga maščoba)
oddajte komentar