3.4.2021 ob 5:50 | Foto: Olesia Shadrina/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Kadar se nekaj predolgo peče ali kuha, rezultat ni takšen, kot smo si ga nadejali. Meso je presuho, testenine in riž razkuhani, krompir razpade, trdo kuhana jajca pa spremenijo barvo.
Če je torej zunanji rob rumenjaka zelenkaste barve, to pomeni, da ste jajca predolgo kuhali. Za razliko od ostalih omenjenih živil, so preveč kuhana še vedno okusna, res pa je, da na pogled niso tako lepa, kot kadar rumenjak ostane živahno rumen.
Za zeleno barvo obstaja tudi znanstvena razlaga, ki jo takole podaja Miss7.
Zelenkasto-siva barva je vizualni dokaz tvorjenja železovega sulfida. Ob dolgotrajnem izpostavljanju visokim temperaturam, se v beljaku začneta sproščati vodik in žveplo, nastane plin vodikov sulfid. Ta sproži reakcijo z železom v jajčnem rumenjaku, na mestu, kjer se stikata rumenjak in beljak, zato nastane sivo zelena spojina, železov sulfid.
Kot rečeno, je zadeva povsem neškodljiva, izognete pa se ji lahko tako, da ste pozorni na čas kuhanja jajc.
Obstaja več načinov, sledeči vas zagotovo ne bo razočaral:
Preberite še: Cela jajca ali samo beljaki: Kaj je v resnici bolj zdravo
Morda vas zanima tudi: Dobra novica: Jajca lahko zamrznete
oddajte komentar