4.3.2021 ob 5:40 | Foto: Marc Bruxelle/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Ne samo zato, ker je pred vrati velika noč, praznik, na katerega so trdo kuhana jajca v središču pozornosti, temveč tudi, ker si mnogi tovrstno malico radi skuhajo na zalogo.
Zakaj namreč jajca pripravljati vsak dan sproti, če lahko kuhana več dni počakajo v hladilniku. A pri tem se kar samo od sebe poraja vprašanje, kako dolgo so sploh primerna za uživanje. Odgovor se glasi: odvisno kje in kako jih shranjujete.
Če si jajca radi skuhate na zalogo, naj bo hladilnik vaš prijatelj. Trdo kuhana, hitro pohlajena in pospravljena vanj najkasneje dve uri potem, ko jih vzamete iz vroče vode, so dobra do enega tedna. Pred spravilom jih ne lupite, saj v lupini dlje ostanejo primerna za uživanje.
Skratka: trdo kuhana jajca v hladilniku svežino ohranijo do sedem dni.
Pa se vrnimo k velikonočnim pirhom, ki krasijo mizo ali pult. Pri njih je zadeva malo bolj zapletena. Kajti za jajca tako, kot za večino drugih kuhanih živil velja: dve uri po pripravi že lahko postanejo oporečna. Če boste torej pripravili lov na jajčka, poskrbite, da se bo končal v dveh urah potem, ko jih boste skuhali in najdena pospravite v hladilnik. Za velikonočne dekoracije raje uporabite spihana jajca.
Z lupino jih položite v tesno zaprto posodo. To je vse, kar potrebujejo za dolgotrajno svežino.
Če boste sledili prej omenjenim smernicam, se zagotovo ne bodo pokvarila. Če pa se boste kljub vsemu znašli pred dilemo, ali je jajce še primerno za uživanje ali ne, je prvi, ki izdaja pokvarjenega, vonj. Težko ga je zgrešiti, saj spominja na čudno mešanico žvepla in gnilobe.
Drugi pokazatelj je videz: če ob lupljenju jajca opazite neobičajno barvo ali teksturo, raje ne tveganje in si skuhajte novega.
Povzeto po portalu Pure Wow
Preberite še: Arašidi niso oreščki, banane so radioaktivne in druge zanimivosti o hrani
Morda vas zanima tudi: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan
oddajte komentar