Priprava pire krompirja je za večino povsem rutinsko opravilo, a z malo dodatnega truda bo ta priljubljena priloga res popolna.
Na kaj morate biti pozorni, razkriva britanski chef Heston Blumenthal ki navaja, da se ključ skriva v primerni predpripravi osnovne sestavine.
Njegov recept
- Krompir operite in olupite (približno polovico olupkov spravite). Narežite ga na koščke in dobro sperite, da odstranite odvečni škrob. Ko je voda ob izpiranju povsem bistra, je krompir pripravljen za kuhanje.
- Prelijte ga z neslano vodo in na štedilniku segrejte do 72 stopinj Celzija. Potrebovali boste kuharski termometer. Krompir na omenjeni temperaturi kuhajte pol ure. Nato ga precedite in splaknite s hladno vodo.
- Tako pripravljen krompir stresite v slan krop in ga kuhajte do mehkega. Odljite vodo.
- V mleko, ki ste ga pripravili za pire, stresite olupke, ki ste jih pri lupljenju dali na stran in vse skupaj segrejte do vretja, odmaknite z ognja, pustite 20 minut in precedite.
- Kuhan krompir pretlačite in dodajte na koščke narezano maslo, vroče mleko, po potrebi še sol.
- Chef za kilogram krompirja priporoča 240 mililitrov polnomastnega mleka in 150 gramov masla. Količini lahko prilagodite svojemu okusu.
Zakaj takšen postopek?
V mleku segret olupek zagotavlja polnejši okus, predsegrevanje in nato kuhanje krompirja pa razbije male molekule škroba v njem. Končni izdelek je tako rahel, puhast in nelepljiv pire.
Povzeto po portalu SBS Food
Preberite še: To se bo zgodilo, če boste jedli krompir, ki že kali
Morda vas zanima tudi: Kako zdrav je v resnici krompir
oddajte komentar