4.12.2021 ob 5:10 | Foto: Elizaveta Elesina/Gettyimages, Instagram, You Tube | Avtor: M. FL.
Ponudba rastlinskih napitkov na prodajnih policah je zelo pestra. Izbiramo lahko med mandljevim, ovsenim, sojinim, riževim, sedaj pa se jim je pridružilo še krompirjevo.
Po pisanju spletnega portala The Guardian, krompirjevo mleko prihaja s severa naše celine, natančneje s Švedske.
Tamkajšnje podjetje, ki na trg pošilja izdelke rastlinskega izvora, je prevzelo recept profesorice Eve Tornberg z univerze Lung, ki je leta 2017 izdelala neobičajno, a okusno kremasto emulzijo iz krompirja.
Kupci iz držav, kjer lahko omenjeno mleko kupijo na Amazonu (Švedska, Kitajska, Velika Britanija) imajo na voljo tri okuse: original, barista in neslajeno mleko.
View this post on Instagram
Ponudniki izpostavljajo blag okus mleka, ki je, kot trdijo, dober izvor vlaknin, vitamina C, kalija, magnezija in mnogih antioksidantov, ter zato pozitivno vpliva na um in telo.
Ob tem ne vsebuje običajnih alergenov, ki so pogosto prisotni v mleku in je zato primerno tudi za osebe, ki so preobčutljive na laktozo, gluten ter lupinaste plodove. In kar je prav tako pomembno: ker je povsem rastlinskega izvora, v manjši meri, kot mleka živalskega izvora, bremeni okolje.
View this post on Instagram
Okus mleka, kot zatrjujejo uporabniki, ne spominja na krompir, temveč je zelo nevtralen, zato je napitek primeren za uživanje samostojno, za kuhanje ali za dodajanje kavi. Skratka, krompirjevo mleko bo očitno novi hit.
View this post on Instagram
A ker ga trenutno v našo deželo še ne dostavljajo, poglejte, kako ga lahko pripravite doma.
Olupljen krompir skuhajte kot običajno. Kuhanega stresite v sesejkljalnik in dodajte polovico vode, v katerem se je kuhal. Po želji lahko dodate malo mandljev. Solite s ščepcem soli, po okusu sladite s setvijo, po želji lahko dodate aromo vanilje.
Vse skupaj dobro zmešajte, za boljšo predstavo pa si pripravo krompirjevega mleka poglejte še v videu:
Preberite še: Devet alternativ kavi (in zakaj bi jim morali dati priložnost)
Morda vas zanima tudi: Najboljši viri kalcija (če ne pijete mleka)
oddajte komentar