Najbolj zdravo rastlinsko mleko je …

Mandljevo, sojino, riževo ... Prehranska strokovnjakinja razkriva, katero rastlinsko mleko je najboljši nadomestek običajnega.

17.1.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najbolj zdravo rastlinsko mleko je …

Obstaja nešteto rastlinskih nadomestkov mleka. Med najbolj znanimi in priljubljenimi so sojino, mandljevo, ovseno in riževo, a seznam se tu ne konča.

V pestri izbiri je težko najti tovrstni napitek, ki telesu zagotavlja največ hranljivih snovi ali, povedano drugače, je najbolj zdrav. Prehranska strokovnjakinja Sophie Medlin za ameriški Cosmopolitan takole pojasnjuje, čemu je pri izbiri treba namenjati pozornost.

Katero rastlinsko mleko je najbolj zdravo?

Običajno mleko telesu dovaja beljakovine, vitamin D in kalciji, zato je po besedah strokovnjakinje smotrno izbirati rastlinske nadomestke, ki imajo največ omenjenih hranljivih snovi. In zmagovalec po mnenju Medlinove? Sojina mleka so praviloma najznatneje obogatena s kalcijem in med vsemi tovrstnimi napitki vsebujejo največ beljakovin.

Kaj pa druga rastlinska mleka?

"Ovseno in riževo mleko vsebujeta veliko ogljikovih hidratov, mleka iz oreščkov (mandljevo, lešnikovo) imajo le malo hranil, ki so prisotna v običajnem mleku, prednjačijo pa po vsebnosti maščob," navaja Sophie in dodaja:

"Ključ je najti primerno obogateno rastlinsko mleko in tako telesu tudi z vegansko hrano zagotavljati snovi, ki bi jih sicer prejelo iz običajnega. Glede na moje izkušnje, uporabniki izbirajo na podlagi okusa in zanemarjajo prehranski vidik.

 Nič ni narobe, če uporabljate različna mleka, denimo sojinega pijete v kavi ali čaju, iz mandljevega pa si pripravljate ovseno kašo. Pomembno je, da telo prejme vsa potrebna hranila."

Je slabo povsem opustiti običajno mleko?

"Ne, če organizem dovolj vitamina D, beljakovin in kalcija dobi iz drugih živil," pravi strokovnjakinja. V kolikor prehrana temelji zgolj na rastlinskih živilih, so s tega vidika dobrodošle obogatene margarine in dehidrirane gobe, tofu, soja, brokoli, ohrovt in za tiste, ki jedo ribe, sardine, pri katerih lahko pojedo tudi kosti.

"Treba je upoštevati, da je za zdravje in moč kosti kalciji nepogrešljiv mineral. V kolikor ga telo ne prejme dovolj, se pojavi krhkost kosti, posledično se znatno poviša tveganje za zlome. Tudi vitamin D je pomemben za močne in zdrave kosti. Vsa mleka bi morala biti opremljena z natančnimi deklaracijami o vsebnosti hranil, zato pri nakupu natančno preberite sestavine in preden si nalijete kozarec rastlinskega mleka, embalažo dobro pretresite," opozarja Medlinova.

Na kratko torej:

Če bi radi telesu zagotovili vse snovi, ki jih sicer dobi iz mleka, posezite po sojinem. Če pa se niste pripravljeni odpovedati riževemu ali ovsenem, ostanite pri izbiri. Le poskrbite, da boste dovolj kalcija, vitamina D in beljakovin vanj vnesli z drugimi živili.

Preberite še: 10 živil, ki vsebujejo več kalcija kot mleko

Morda vas zanima tudi: To se bo zgodilo, če boste nehali uživati mleko in mlečne izdelke (negativni in pozitivni vplivi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)