Kaj piti: pravo mleko ali mlečne napitke?

Nutricionistka Mojca Cepuš nam je dala konkretne odgovore o mleku in mlečnih napitkih.

26.10.2015 ob 2:30

shutterstock_74620204.jpg

Ker živimo v času, ko je skoraj vsaj ena oseba, ki jo poznamo, alergična na gluten, občutljiva na laktozo ali kaj drugega, kaj hitro postanemo zmedeni, kaj je dobro za nas in kaj ne.


Že slediš Mični na Facebooku?

Trenutno so bolj kot mleko v trendu mlečni napitki, a tudi teh ne smemo uživati brezglavo, svetuje nutricionistka Mojca Cepuš. Preberite si njeno mnenje o tem aktualnem mlečnem vprašanju.

shutterstock_146078012.jpg

Kdaj in zakaj so ljudje začeli bojkotirati navadno mleko in iskati razloge, zakaj ni dobro?
Na to vprašanje nimam natančnega odgovora. Da mleko ni najboljše, se je začelo govoriti, ko smo začeli mleko na veliko homogenizirati. Ali je takšno mleko res škodljivo, še nimamo zadostnih dokazov. Vsekakor pa velja, da je mleko po svoji osnovni sestavi, če ni predelano, neke vrste superživilo, ni pa nujno potrebno za človeka, ne za odraslega, ne za otroke. Pred letom so v mlekomatih našli tudi aflatoksine m1 in m2, rakotvorne snovi, ki vsekakor ne pomagajo pri slovesu mleka. V American Journal of Clinical Nutrition je izšel članek o ugodnem učinku konjugirane linolne kisline CLA (maščoba v mleku) na preprečevanje srčno žilnih bolezni.

Nekatere raziskave so pokazale povezavo med uživanjem mleka in povečano možnostjo za rakom na prostati, a tega ni bilo mogoče z gotovostjo potrditi.

Ali ga vi kot nutricionistka še vedno priporočate?
Kravje mleko, surovo za nas nikakor ni škodljivo, če imamo dovolj laktaze, encima za prebavo laktoze, mlečnega sladkorja. Bolj kot mleko priporočam uživanje kefirja, navadnih polnomastnih jogurtov in kislega mleka. Odsvetujem uživanje homogeniziranega mleka, pitje pasteriliziranega mleka pa omejimo na 1 do 2 dcl na dan. V organizaciji British Nutrition Foundation menijo, da pozitivne lastnosti mleka še vedno prekašajo negativne, sploh na področju zdravja kosti.

Na trgu je sedaj ogromno različnih napitkov: rižev, mandljev, ovseni, sojin, tudi konopljin. Katere od teh bi vi najbolj priporočali?
Po okusu je najbolj nevtralno ovseno mleko. Teh napitkov ne bi priporočala, saj so industrijsko predelana živila, so pa dobra rešitev za ljudi, ki se izogibajo kravjemu mleku.

Kaj so splošni plusi in minusi teh napitkov? Menda lahko vsebujejo veliko sladkorja ...
Če jih naredimo sami doma, so to dobri napitki, ki jih lahko redno uživamo. Če te napitke kupujemo, se lahko zgodi, da nevede zaužijemo tudi veliko sladkorja. Vedno je priporočljivo, prebrati deklaracijo in izbrati tistega, ki vsebuje čim manj sladkorja, to je okoli 3 g sladkorja na 100 g napitka.

shutterstock_150838556.jpg

Kaj je boljša izbira za naše zdravje (če lahko prebavljamo laktozo); navadno kravje mleko ali drugi napitki?
Po mojem mnenju je bolj primerno surovo kravje mleko, saj ga tradicionalno uživamo že tisočletja in je industrijsko nepredelano.

Na kaj naj bomo pozorni, ko kupujemo te vrste napitkov?
Najbolj moramo biti pozorni na sestavine. Napitek ne sme vsebovati gensko spremenjenih organizmov, dodanega sladkorja, barvil in arom. Najbolje je, če si ga pripravimo doma.

Mična ima recept za pripravo teh napitkov doma: NAREDI SAMA: Zdravo mandljevo mleko.

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)