23.2.2015 ob 3:00
Mandljevo mleko je odlična zamenjava za katerokoli mleko živalskega porekla in je dobrodošlo za vse, ki mlečnih izdelkov iz takšnega ali drugačnega razloga ne prenašajo. Poleg tega je to mleko bogato z vitamini in minerali, kot sta kalcij in fosfor, ne vsebuje pa holesterola in nasičenih maščob.
Slaba stran mandljevega mleka je cena. A tudi za to obstaja rešitev: lahko ga izdelate sami. Tako bo cenejše, bolj polnega okusa in vedno sveže.
Kaj potrebujete: Za izdelavo dveh kozarcev mandljevega mleka potrebujete skodelico celih surovih mandljev, dve skodelici čiste vode in še malo vode za namakanje, ter žlico medu.
Kako se lotiti
Mandlje stresite v posodo in jih prelijte z vodo tako, da bodo popolnoma prekriti. V vodi naj se namakajo celo noč. Dlje, kot se bodo namakali, bolj kremasto bo mleko.
Zjutraj jih odcedite in sperite pod hladno vodo. Skupaj z dvema skodelicama vode jih stresite v sesekljalnik ter mešajte dve do tri minute na najvišji hitrosti, da dobite kremasto mleko bele barve. Precedite ga skozi gazo. Kar ostane na njej, lahko uporabite za pripravo smutija ali dodate žitom za zajtrk.
Če vam diši sladko
Tekočina, ki ste jo dobili, je okusno mleko. Če imate raje slajši okus, mu dodajte žličko medu. V zaprti steklenici lahko v hladilniku počaka dva dni.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar