4.11.2018 ob 5:00
Črevesje je eden najpomembnejših delov našega imunskega sistema, saj je tam kar 70 odstotkov obrambnih celic. Prav zato je pomembno, da v tem času, ko razsajajo viroze in prehladi, skrbite za uravnoteženo črevesno floro. Pri tem pa so vam lahko v pomoč tudi naravni probiotiki.
Za zdravje pomembne probiotične bakterije so v fermentiranih mlečnih izdelkih, kot so jogurt, sirotka, skuta in druge vrste svežega sira.
Prednost doma narejenega grškega jogurta je tudi v tem, da med predelavo pridobimo sirotko, ki je prehransko najkakovostnejša frakcija mleka. Po sestavi in lastnostih je znatno drugačna od mleka. Vsebuje malo maščob, njene ključne sestavine pa so rudnine, vitamini in visokokakovostne beljakovine.
Nehomogenizirano mleko je boljša izbira
Dipl. kem. teh. Maja Tomkiewicz Vouk pravi, da se mleko, ki je sicer najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, s homogenizacijo spremeni v počasnega ubijalca, ki maši žile.
Zaradi homogenizacije se v mleku uničijo prvotne membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice absorbirajo v beljakovine, predvsem kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v obliki kazein-kalciumfosfatnih micel. Naš organizem novo nastale kombinacije (maščobe obdane s kazein-kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo izloči, deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija.
KJE GA KUPITI: Nehomogenizirano sveže mleko lahko kupite na vseh mlekomatih, polnijo pa ga tudi mlekarna Planika, Mlekarna Celea, Bohinjske mlekarne.
Svetujemo, da pri pri izdelavi domačega grškega jogurta upoštevate naslednje:
Oglejte si postopek izdelave:
Avtorica: Petra Furlan
Foto in video: P.F., Shutterstock
Preberite še: 3 spodbujevalci prebave ali pa Nosite tangice? Zdravniki opozarjajo na te nevarnosti!
Priporočamo tudi: 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati
oddajte komentar