Ideje za izlete med jesenskimi počitnicami

Med prazniki si bo marsikdo privoščil malo oddiha, naj bo to skozi ves prihodnji teden ali le za nekaj dni. Mična je zbrala nekaj idej, kam se lahko v bližini odpravite čez prvi november.

28.10.2017 ob 5:00

luca-bravo-190269-min.jpg

Med krompirjevimi počitnicami bo marskdo izkoristil zadnje toplejše dneve letošnjega leta. Če ste med tistimi, ki popotniških načrtov za letošnje jesenske praznike niso naredili že maja, ampak vas je želja po dogodivščinah zajela šele par dni prej, imamo nekaj idej, za katere ne potrebujete veliko priprav.

Narava se je že obarvala v jesenske odtenke, Slovenija pa je polna fotogeničnih kotičkov, kamor vas lahko zanese. Mična je ideje za izlete poiskala kar na Instagramu, poleg slovenskih kotičkov pa se jih nekaj skriva tudi čez naše meje. Pa brez skrbi, še vedno so tako blizu, da se lahko do njih odpeljete kar z avtomobilom. Poglejmo, kaj bomo raziskovali tokrat. 

V Kekčevo deželo in do slovenskih orlov

A post shared by Kranjska Gora (@kranjskagora) on

Preden Kranjsko Goro zavzamejo ljubitelji zimskih športov, se lahko po poteh Kekca podate že v jeseni. Sprehodite se še do jezera Jasna, ki vas bo očaralo z jesenskimi barvami, pozdravite Zlatoroga, skočite še do očarljivih Zelencev, če se odpeljete do Planice, pa lahko tam izkusite občutke slovenskih orlov. Kako? Po legendarni skakalnici se lahko spustite po ziplinu!

K Italijanom do Belopeških jezer

A post shared by Deborah (@deboraht74) on

Če svoj gorenjski izlet podaljšate za en dan, lahko skočite čez mejo do Belopeških jezer – Laghi di Fusine. Najdete jih nekaj kilometrov od mejnega prehoda Rateče proti Trbižu. Osupnila vas bodo s svojo fotogeničnostjo, saj se v njih prelivajo barve z okolja, v ozadju pa se bohotijo hribi. Do njih iz slovenske strani sicer vodi tudi urejena kolesarska pot.

Na Jelenov greben

Če ste vsaj povprečni uporabniki Instagrama, ste zagotovo že naleteli na prikupne izletniške fotografije nič kaj plašnih jelenov in muflonov, ki se pustijo božati. Najdete jih v Olimjah na grebenu pod goro Rudnico. Tu lahko tudi prenočite in se razvajate v tamkajšnjem wellnessu ali skočite v Terme Olimia, na grebenu pa imajo tudi planetarij.

Čez Goriška Brda

A post shared by Brda (@goriska_brda) on

Vinska regija Goriška Brda verjetno ne potrebuje posebne predstavitve. Destinacija je raj za ljubitelje dobrega vina in hrane, kjer se lahko sprehajate po slikovitih vinogradih na gričkih, se oglasite pri vinarjih in največjih slovenskih vinskih kleteh ter kmečkih turizmih. Na domačijah lahko najdete tudi prenočišča in izlet – sploh po kakšnem dodatnem kozarčku – podaljšate za vsaj eno noč. 

V Krajinski park Sečoveljske soline

A post shared by Tjaša. (@tjasabo) on

Če vas vleče na Primorsko, ne izpustite znamenitih solin ob izlivu reke Dragonje. Obiskovalcem parka so namenjene solinarske poti, kjer lahko vidite, kako poteka pridobivanje soli, si ogledate muzej ali opazujete ptice. Od tu lahko izlet podaljšate še v sosednja obalna mesta kot so Portorož, Piran, Izola in Koper. Slovenska obala namreč ni aktualna le poleti, prednost izletov v jesenskih mesecih pa je zagotovo odsotnost gneče. 

V hrvaško Istro

Hrvaška mesta kot so Poreč, Rovinj, Pula in Motovun se po koncu poletne sezone umaknejo v zimsko spanje, a to ne pomeni, da so kaj manj očarljiva. Po fotogeničnih tlakovanih ulicah se jeseni lahko sprehodite brez množic turistov, če bo vreme dopuščalo pa vam nihče ne bo zameril, če še malo poležavate na plaži in si privoščite še en sladoled.

  

Avtor: Maja Fister

Foto: Unsplash, Instagram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)