Fotografinja razkriva, zakaj je novorojenčka najbolje slikati v prvih dneh življenja

Razkrila je tudi trik, s katerim omehča in zvabi čustva na obraz novopečenih staršev.

2.9.2018 ob 4:17

fotografiranje_novorojencek_dojencek_Ines_krivec.jpg

Vsaka bodoča mamica se pred prihodom novega družinskega člana zagotovo poigrava z mislijo, da bi novorojenčka fotografirala in tako za vedno ovekovečila njegove prve dni življenja. A pri fotografiranju novorojenčka je potrebno biti pazljiv na kar nekaj stvari, katere so tiste, zaradi katerih bo fotografiranje bolj uspešno, za Mično razkriva fotografinja Ines Krivec. Koliko dojenčkov in novorojenčkov se je zvrstilo pred njenim objektivom ne ve, saj pravi, da je bolj kot kvantiteta pomembna kvaliteta. »Bolj od števila, mi je pomembno to, da stranka na koncu pove, da je zadovoljna in da se znova vidimo,« pravi Ines.

Kdaj ste se odločili, da se posvetite fotografiranju otrok in družinski fotografiji?

Moja fotografska pot se je začela s fotografiranjem prve poroke leta 2010. Že na sami poroki je bil moj fokus na odnosih med ljudi. Na porokah sem fotografirala tudi otroke in družine, po rojstvu prvega otroka, pa se je želje po tovrstni fotografiji še bolj izrazila, zato sem ji trdno sledila.

Kdaj je najbolj primeren čas za fotografiranje novorojenčka?

Najbolj ustrezen čas za tovrstno fotografiranje je v prvih desetih dneh, fotografiram pa seveda tudi starejše od enega meseca in naprej. Pri čisto 'frišnih štručkah' lahko postavljamo novorojenčka v poze, ki so varne in prilagojene njegovi starosti. Tako majhni običajno spijo bolj trdno zato je delo lažje in tudi starši, še posebej tisti, ki se v tej vlogi znajdejo prvič, so bolj mirni, ko novorojenček prespi fotografiranje. Izkušnje še kažejo, da v tem zgodnjem obdobju še ni kolik, zato vedno predlagam, da se fotografiranje opravi v prvih dneh.

❤️ Ena ponedeljkova sladkorna doza. Ostanite povezani!

A post shared by I N E S I M A G E S studio (@inesimages) on

Kdo je običajno bolj nemiren ob fotografiranju novega družinskega člana, mamice ali očetje?

Bi si upala trditi, da so mamice nekoliko bolj, saj jih skrbi, da ne bo nov član spal, potem jih vedno pomirim, da četudi ne spijo, bomo naredili krasne spomine. Na dan fotografiranja si vzamem čas samo za novorojenčka, kar pomeni, da se ne omejujem z urami. Če je otrok lačen, ga mamica v miru nahrani. Nič ne prehitevamo in nič ne delamo na silo. Pomemben je novorojenček ter njegov ritem, počutje. Vse se prilagodi njemu.

Imajo novopečeni starši ideje o tem, kako bi radi fotografirali dojenčka, ali raje vse skupaj prepustijo vam?

Veseli me dejstvo, da so starši prepoznali moj način dela in stil, tako da mi starši popolnoma zaupajo.

Bi lahko delili z nami kakšno anekdoto s fotografiranja novorojenčkov?

Seveda. Krasno je bilo, ko smo fotografirali novorojenčka in je prišel za fotografijo novorojenčka z očetom. Povedal je, da se nikoli ni maral fotografirat. Ko sem mu podala novorojenčico v roke in mu rekla, naj jo lepo pogleda in ji pove kaj vse bosta skupaj počela, sem ju fotografirala. Ko sem mu fotografijo pokazala, so se mu orosile oči in takrat sem si rekla, da je to to. To je moja misija.

Avtorica: P. Pa. 
Foto: Ines Krivec, inesweddings.com


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)