Tri ideje za jesenski obisk evropskih mest

Predstavljamo vam tri ideje, kam jo mahniti v jesenskih mesecih.

17.9.2023 ob 9:45 | Foto: Unsplash

Slika avtorja - Melita Meršol Piše:

Melita Meršol

melita.mersol@delo

Tri ideje za jesenski obisk evropskih mest

To jesen razmislimo, kam bi jo mahnili malce drugače. Po Evropi. In od tam morda končno spet poslali svojim najdražjim tudi razglednico. Kot smo to radi počeli nekoč.

… iz Amalfija

V slikovitem obmorskem mestecu Amalfi v italijanski deželi Kampanja, zaznamovani z dramatičnostjo vulkanske krajine, se človek počuti, kakor da bi se znašel sredi filmskega prizora. Ozke ulice vijugajo mimo pisanih hiš, ki se gnetejo med vzpetinami in morjem. Mogočna katedrala sv. Andreja na glavnem trgu pa noč in dan čuva vrvež okoli stojnic domačinov, kjer si je za srečo treba kupiti tipičen rokodelski keramični spominek. Da nas bo doma še dolgo spominjal na brezčasno očarljivost, ki jo premore samo Amalfi.

Foto: Sander Crombach/Unsplash

… iz Pariza

Ko na sprehodu po veličastnih pariških Elizejskih poljanah zadiši po makronih, okroglih piškotkih, zunaj hrustljavih, znotraj mehkih ... Najboljših. Iz najslavnejše francoske slaščičarske hiše Ladurée, s tradicijo iz leta 1871, v kateri mojstri vsako leto ustvarijo nov okus, s katerim se poklonijo tej slastni pastelni skušnjavi. Mmm.

Foto: Marloes Hilckmann/Unsplash

… z Dunaja

Slovenci smo od nekdaj radi hodili na Dunaj. Po zajem, vdih svetovljanstva. V dvorce, muzeje, galerije, opero, zabaviščni park … Avstrijska prestolnica je po statistikah najboljše mesto na svetu za bivanje in krasno tudi za obisk. Po ogledu znamenitosti si je treba obvezno privoščiti posedanje po očarljivih starinskih kavarnah, ki ponujajo tisto tradicionalno dunajsko udobje ... In seveda snesti Sacherjevo tortico. Z ovinkom stepene smetane.

Foto: Dan V/Unsplash

Preberite še: Opatija: Drugo ime za uglajenost

Morda vas zanima tudi: To so najlepši hribi, ki jih je vredno obiskati v okolici Ljubljane


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)