Tega evropska zdravstvena izkaznica ne krije (pozor, če potujete v Albanijo)

Pred odhodom na potovanje v tujino moramo pomisliti tudi na možnost, da se nam zgodi nezgoda, v kateri bomo poškodovani, ali bomo imeli zdravstvene težave in bomo potrebovali zdravniško pomoč.

2.7.2023 ob 6:23 | Foto: Gettyimages | Avtor: O. T.

Tega evropska zdravstvena izkaznica ne krije (pozor, če potujete v Albanijo)

Tudi na počitnicah lahko zbolimo, se poškodujemo ali iz drugega razloga potrebujemo zdravstvene storitve, zato je Evropska zdravstvena kartica več kot dobrodošla sopotnica na potovanjih v tujino, četudi gremo le do hrvaške obale.

Toda njena kritja so omejena, zato je pred odhodom smiselno razmisliti o sklenitvi dodatnega turističnega ali zdravstvenega zavarovanja za tujino.

To še posebej velja, če potujemo v države, kjer ne priznavajo modre kartice. Takšna destinacija je recimo Albanija.

Zdravstveni stroški v Albaniji

Kakšne so cene nekaterih zdravstvenih storitev v Albaniji, so nam zaupali predstavniki Vzajemne. Hud zobobol, ki bo zahteval ruvanje zoba pri lokalni anesteziji, nas bo stal okoli 120 evrov.

Če se bomo na sprehodu po albanskih ulicah spotaknili in si zvili gleženj, bomo za pregled na urgenci plačali 35 evrov, za rentgensko slikanje 10 in za protibolečinske tablete 3,5 evra.

Čeprav cene zdravstvenih storitev v Albaniji morda niso tako visoke, kot so recimo v Združenih državah Amerike, je sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja za tujino več kot dobrodošla, saj za premijo še vedno odštejemo manj kot denimo za prej omenjeno zobozdravstveno oskrbo.

Ne nazadnje se nam lahko pripeti kaj hujšega, zaradi česar bomo morda za pot domov potrebovali medicinsko spremstvo. Stroški takšnega prevoza hitro presežejo 1500 evrov.

Naj na tem mestu opozorimo, da tudi komercialna zavarovanja ne zajemajo čisto vsega, zato velja pred sklenitvijo primerjati ponudbe različnih zavarovalnic in izbrati tisto, ki najbolj ustreza našim potrebam.

Dodajmo še, da obstaja razlika med turističnim zavarovanjem in zdravstvenim zavarovanjem na potovanjih v tujino z asistenco.

Prvo krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodijo v tujini, stroške pravne pomoči, izdatke, ki izhajajo iz odgovornosti, stroške poškodbe ali uničenja prtljage in osebnih stvari, prekinitev zavarovanja zaradi nepredvidenih dogodkov, zlorabo plačilnih kartic in izdatke za izdelavo novih dokumentov.

Drugo vključuje le stroške nujnega zdravljenja in izdatke za prevoz zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodi v tujini, ne pa tudi škode na premoženju.

Česa evropska zdravstvena izkaznica ne krije

  • Stroškov zdravstvenih storitev zasebnih zdravnikov ali zdravstvenih ustanov (ki nimajo pogodbe s tujim nosilcem zavarovanja v državah, za katere velja evropski pravni red).
  • Zdravstvenih storitev, plačanih v Avstraliji.
  • Stroškov poroda v državah članicah EU, EGP ali Švici, če je namen bivanja v teh državah porod.
  • Zdravstvenih storitev v turističnih ambulantah na Hrvaškem.
  • V večini tujih držav ne krije stroškov prevoza poškodovane osebe s smučišča s helikopterjem ali reševalnimi sanmi.
  • Evropska kartica ne krije stroškov prevoza v domovino, ampak pa le do najbližje zdravstvene ustanove v tujini.

Preberite še: V Nepalu sem doživela največjo šolo, ki ti jo neka sila tam zgoraj nameni (neverjetna zgodba Slovenke)

Morda vas zanima tudi: Vsak, ki ostane brez osebnega zdravnika, bi lahko tožil državo (pravnik svetuje)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)