Opatija: Drugo ime za uglajenost

Ime Opatija izhaja iz poimenovanja benediktinske opatije sv. Jakova (nemško ime mesta je Sankt Jakobi), prvič omenjene leta 1453. Od takrat stoji cerkev, ki so jo obnovili pred drugo svetovno vojno.

3.9.2023 ob 12:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: Melita Meršol

Opatija: Drugo ime za uglajenost

Marsikdo ne ve, da se je zgodba hrvaškega turizma začela šele pred stoletjem in pol, ko so tudi krajem ob hrvaški obali vladali avstrijski cesarji. Eden izmed teh krajev je Opatija, v preteklosti znana po različnih vzdevkih, ki so slavili njeno lepoto in pomembnost. Nekateri so jo razglašali za jadransko Nico, drugi za biser Jadrana in Dunaj ob morju. Gremo na družinski izlet!

Mesto na obali Kvarnerja je bilo v preteklosti mondeno letovišče za aristokracijo avstro-ogrske monarhije, o čemer pričajo razkošne vile, hoteli in zdravilišča arhitekturne vrednosti, ki jih obkrožajo razkošni vrtovi.

Po njegovih ulicah so se sprehajali vladarji in umetniki, kot so avstrijski cesar Franc Jožef, grški kralj Jurij, slavni ruski književnik Anton Pavlovič Čehov, ameriška baletna plesalka Isadora Duncan in številni drugi.

Vse sta navdušila lepota in ugodje, ki ju Opatija ponuja še danes.

Na stičišču morja in gora

Zaradi svoje posebne geografske lege ima Opatija ugodne podnebne razmere, zato je že od antičnih časov znana kot zdravilišče. Posebno vzdušje ustvarjata arhitektura iz obdobja Habsburžanov ob edinstveni jadranski obali na eni strani ter impresivna gozdnata in gorata pokrajina v zaledju na drugi.

 

Tudi danes na tem delu obale ni tako vroče zaradi bližnje gore Učke in številnih parkov, ki obiskovalce vabijo v svojo senco. Ena najbolj znanih znamenitosti je promenada Lungomare, ki se razteza od Voloskega do Lovrana v dolžini dvanajst kilometrov. Ob njej najdete terase opatijskih kavarn, na katerih je nekoč uživalo evropsko plemstvo, vendar cene nikakor niso kraljevske.

Za kavo boste na primer v nekaterih najbolj priljubljenih kavarnah v Opatiji, kot sta Café Strauss in Café Imperial, plačali 2,20 evra, za kepico sladoleda največ dva evra. Slikovito sprehajališče Lungomare vas bo pripeljalo do osrednjega mestnega parka Angiolina, ki velja za najlepši in najbolj znan park v Opatiji. Krasi ga skoraj 130 vrst rastlin z vsega sveta, prve so že sredi 19. stoletja prinesli ugledni gostje, ki so obiskali mesto. Najbolj znana med njimi je kamelija, svojevrsten simbol Opatije.

Bogata arhitekturna dediščina

Kamelije je mogoče občudovati tudi pri Hotelu Kvarner, prvem hotelu na vzhodni jadranski obali, katerega arhitektura je vzor elegance in uglajenosti opatijskih hotelov. Hotel velja za začetnika turistične tradicije tega kraja in je v svoji zgodovini gostil številne slavne osebnosti.

Kmalu bo praznoval 140. rojstni dan in ne glede na preobrazbe, ki jih je doživel v vsem tem času, zavzema posebno mesto v srcih ljubiteljev Opatije. To je le nekaj posebnosti, ki vas čakajo ob obisku tega zanimivega kraja.

Preberite še: Otok Obonjan: Vsebina za dušo in telo

Morda vas zanima tudi: To so najlepša kopališča v bližini Ljubljane


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)