Ideja za izlet: Naredimo si drugačen dan. V Ljubljani

Vabimo vas na dnevni izlet po Ljubljani, ki bo zanimiv tudi za Ljubljančane.

11.8.2023 ob 6:45 | Avtor: Melita Meršol

Ideja za izlet: Naredimo si drugačen dan. V Ljubljani

»V Ljubljano, v Ljubljano, v Ljubljano gremo mi! Lalaj-lalalala, lalajlalalali. V Ljubljani, v Ljubljani so lepe ulice ...« Le kdo ne pozna pesmi Marjane Držaj o Ljubljani. Zeleni prestolnici!

Simbol glavnega mesta Slovenije je zmaj, ki predstavlja moč, pogum in veličino. Na Ljubljano je v zgodovini vplivalo več kultur, saj je bila na stičišču germanskih, romanskih in slovanskih narodov, njihovih jezikov in navad.

Zato je poleg umetnosti in arhitekture tudi pestra kulinarična ponudba, predvsem v središču mesta, raznovrstna in vabljiva. Ljubljana. Moje mesto! Najlepše na svetu, kot pravi župan Zoran Janković. Naredimo si drugačen dan. V Ljubljani! V objemu zelenih oaz.

Oglejmo si hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti. V njej je postavljena stalna razstava o njegovem življenju in delu. Gre za originalno ohranjeno domovanje, edinstveni biser slovenske arhitekture. Vstopimo v hišo, kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana! Foto: Matevž Paternoster/MGML

Panoji na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju nas popeljejo skozi večplastno bit Pionirskega doma od leta 1963 do današnjih dni. Skrbno izbrani trenutki in občutki v barvitosti fotografij prikazujejo raznolikost in razvoj dejavnosti ter poudarjajo, da je trenutek za praznovanje tukaj in zdaj.

Na najlepšem vrtu po izboru Ljubljančanov, v bistroju na Vrtu Lili Novy, si privoščimo sveže poletno kosilo s podpisom chefa Pen Klub restavracije Mojmirja Šiftarja. Ali pa se samo ob domačem ledenem čaju prepustimo trenutku oddiha v vročem popoldnevu.

Preberite še: Z Almo M. Karlin peš po domačih krajih

Morda vas zanima tudi: Pet čudovitih kolesarskih poti po Sloveniji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)