Manca Korelc v Sloveniji odkrila že 1400 jezer in več kot 100 slapov

Podobno kot pri jezerih tudi slapovom ni videti konca.

16.9.2023 ob 9:25 | Foto: Metka Komatar in osebni arhiv Mance Korelc

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Manca Korelc v Sloveniji odkrila že 1400 jezer in več kot 100 slapov

Manca Korelc v edinstvenem vodniku razkriva modre kotičke naše dežele. »Jezera ne obiščeš, temveč ga doživiš,« pravi avtorica projekta Moja jezera, v katerem se je namenila s kolesom ali peš obiskati vsa slovenska jezera, bajerje in ribnike. Do zdaj je odkrila že več kot 1400 jezer, k njim je dodala še več kot sto slapov.

A stoječih voda je pri nas več kot deset tisoč. Kdo ve, koliko časa bo njeno raziskovanje trajalo. No, navdihnjena z jezeri po vsej državi je izbrala sto in eno najlepše in jih izvirno predstavila v letos izdani osveženi knjigi Jezera Slovenije.

Težko si je zamisliti, da bi obiskali čisto vsako od slovenskih jezer. A vi ste se odločili storiti prav to. Od kod takšno navdušenje nad domačimi naravnimi biseri?

Moja jezera ustvarjam šest let in pol, a ljubezen do njih sega veliko dlje v preteklost. Ne spomnim se trenutka, ko sem se navdušila nad jezeri, toda voda me od nekdaj privlači. Odgovor na vaše vprašanje tudi sama iščem, saj me zanima globlji pomen. Se spet slišiva, ko ga bom imela. (Nasmeh.)

Kako je s projektom Moja jezera?

Projekt Moja jezera se čudovito razvija. Letos smo izdali prenovljeni različici moje knjige The Slovenia Lakes – slovenska knjiga ima naslov Jezera Slovenije, angleška pa ohranja prvotnega. V njih je veliko novih fotografij in sta res čudoviti. Zadnje leto intenzivno raziskujem slapove v Sloveniji. Zdaj sem pri številki 126 in podobno kot pri jezerih tudi slapovom ni videti konca. Dajejo mi dodatno dimenzijo raziskovanja vode in res je neverjetno, kakšne vsebine najdem, ko se poglabljam v znanost vode. Slapovi so izjemni učitelji o naravi.

Verjamem, da vam je bilo že za knjigo težko izbrati sto in eno najlepše jezero, jo opremiti fotografijami in vsemi informacijami, po­trebnimi za očarljivo jezersko potovanje. Kaj pa, če bi se povabila, da bi šli skupaj na izlet do treh slovenskih jezer – kam bi me peljali?

Tri je res majhna številka. Peljala bi vas na:

Kočevsko jezero – to je moje domače jezero, saj prihajam iz Kočevja, in bo vedno imelo posebno mesto v mojem srcu. Vsakokrat, ko obiščem domače, se ustavim še pri jezeru, vsaj za nekaj minut. Pomirja me, še posebno v slabšem vremenu, ko ni obiskovalcev. Popeljala bi vas po poti okoli njega in vam pokazala svoj skriti kotiček ob malem jezeru, kamor redkokdo zai­de. Nato bi šli na kavico in sladoled v lokal tik ob jezeru, kjer bi vam povedala svojo najljubšo zgodbo od tam.

Kočevsko jezero.

Jezero na Velikem Zvohu je eno mojih najljubših doživetij, povezanih z jezeri. V nekaj urah, ko sem bila tam, je večkrat spremenilo svoj videz zaradi oblakov in svetlobe – ima res neskončno obrazov. Tam bi vas naučila, kako na jezera gledati drugače; ne le kot na akumulacijsko jezero, namenjeno zasneževanju, ampak kot vodno telo s svojo raznoliko osebnostjo. Preden bi se spustili nazaj v dolino, bi vas povabila še na kislo mleko in ajdove žgance.

Jezero na Velikem Zvohu.

Divje jezero pri Idriji – skrivnostno jezero, ki me s svojo magično energijo vedno navduši. Je prvi slovenski muzej v naravi, do zdaj so ga raziskali do globine 160 metrov, kar ga uvršča med najgloblje v Sloveniji. Po obilnih padavinah se gladina razburka in se boči v obliki velikih mehurjev. Do jezera bi se sprehodili z obeh smeri, kjer je speljana pot; najprej po levi strani do ograje; tu bi se ustavili in se z razdalje zazrli v spokojno vodo. Nato bi se sprehodili po drugi strani, kjer je možnost, da se mu približamo in prepustimo, da se njegova mir in tišina naselita tudi v nas. Po ogledu Divjega jezera bi vas peljala še k jezeru in slapu pri Kanomeljskih klavžah.

Divje jezero pri Idriji.

Preberite še: Lubenice na Cresu: Zakaj tako ime, če ni sledu o njivah sočnega sadja

Morda vas zanima tudi: To so najlepši hribi, ki jih je vredno obiskati v okolici Ljubljane


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)