9 stvari, ki jih v 2019 vnesita v zvezo, če hočeta, da vama uspe

Obstajajo novoletne zaobljube, ki zagotavljajo res srečen in zdrav odnos.

20.12.2018 ob 5:46

par_prazniki_bozic_dom_micna.jpg

Kvaliteten partnerski odnos je želja vsakega, vendar ga vsakomur žal ne uspe osnovati. Pa je res tako zapleteno? Je tako težko usklajevati želje, potrebe, pričakovanja dveh oseb?

V resnici ni vedno enostavno, ker pa je pred vrati novo leto, je dobro vedeti, da pregovorne novoletne zaobljube lahko pripomorejo tudi k uspešnemu partnerstvu. Če bosta sprejela sledeče, zakonska terapevtka Simone Bose obljublja, da bo vse veliko lažje. Njena priporočila povzema Huffington post. A pozor, ne samo, da jih bosta sprejela, treba se jih bo tudi držati. Letos si med silvestrskim poljubom obljubita: 

Drug drugemu bova bolj hvaležna

Zlahka je človeka, s katerim ste, ali nameravate splesti gnezdo, jemati kot samo po sebi umevnega, hitro je mogoče spregledati vse, kar stori dobrega in pozabiti, da ima vsak človek svojo vrednost ter ga je treba ceniti.

Zato naj bo prva zaobljuba povezana s hvaležnostjo. Bodita hvaležna, da sta skupaj, da se ljubita, da sta si pripravljena stati ob strani, da sta druga za drugega tu.

Drugače se bova pogovarjala

Seveda vam vse, kar počne in kar govori ni všeč. In prav je, da to poveste. Pomembno pri tem pa je, kako svoje nezadovoljstvo izrazite. In ko kaj moti njega, naj to pove tudi on.

Ne uporabljata posploševanja in obtoževanja. Namesto denimo: vedno puščaš stvari po stanovanju, recite: moti me, ker nisi za seboj pospravil(a) posode.

To je le en, res banalen primer, a način je mogoče uporabiti pri vseh zadregah, ki se občasno pojavljajo med vama.

Bolje se bova poslušala

Nobenega dvoma ni, da je komunikacija temelj vsakega odnosa. A komunikacija ne vključuje zgolj govorjenja, temveč tudi poslušanje. Poslušati, slišati in razumeti sogovornika je tisto, kar postavlja temelje kvalitetne zveze.

Zlasti v sporu se velikokrat zgodi, da si ne pustita do besede, prekinjata besedni tok drug drugega in se zato ne poslušata.

Raje si zapomnita, da je primeren odziv pogojen s slišanim, zato si dopuščajta izraziti misli, jezo, skrbi in frustracije ter če kaj ni jasno, vprašajta ter ne sklepajta svojih, včasih povsem neprimernih zaključkov.

Načrtovala bova

Postavita si cilje. Dolgoročne. Kar pomeni, da glejta vsaj eno leto naprej. Skupni načrti, ki ne zadevajo le bližnje prihodnosti, so lepilo zveze. Ne zgolj, ker vama zagotavljajo motivacijo in občutek varnosti, temveč tudi, ker se pri vzajemnem doseganju in medsebojni podpori še tesneje povezujeta.

Nekaj bova počela skupaj

Nekaj novega, drugačnega, nekaj, kar bo veselilo oba. Večerje in zabave s prijatelji ne štejejo. Poiščita nov hobi. Ni treba, da zanj odštejeta pravo bogastvo, pomembno je, da je všeč obema, da ob njem spoznavata nekaj novega, drugačnega in nabirata skupne izkušnje ter rasteta kot posameznika in kot par.

Odpuščala si bova

Ena od poti do uspešnega razmerja je odpuščanje. To ne pomeni, da težave pometata pod preprogo, pomeni pa, da jih rešujeta sproti in ko najdeta skupni jezik, zadrege pustita v preteklosti.

Zamere so smrt vsake zveze, zato se naučita odpuščati. Vsi delamo napake, največja napaka pa je pogrevanje starih prestopkov, ki na sedanjost in prihodnost nimajo nikakršnega pozitivnega vpliva.

Drug do drugega bova večkrat prijazna

Čeprav se ne zdi tako, je večini odnosov prijaznosti premalo. Kot je povedala terapevtka, k njej prihajajo različni pari, skupno večini pa je, da se partnerja v zvezi ne čutita spoštovana in cenjena.

Zato, ker si pari preredko izkazujejo prijaznost. Da bi to spremenila, res ni treba veliko: skromna beseda hvala, pomoč pri opravilih, topel pogled, skrb za udobje in ugodje so preproste geste prijaznosti, ki razmerje postavijo v povsem drugačno luč.

Večkrat bova doložila telefone

Nič ni hujšega, kot sedeti pri mizi z nekom, ki stalno zre v telefon. Ali mu govoriti nekaj medtem, ko bulji v televizijo. Zato naj bo letošnja novoletna zaobljuba za močnejšo zvezo, povezana tudi s sodobno tehnologijo: kadar bova skupaj, bova res samo midva. Brez pametnih telefonov, računalnikov, tablic ter neštetih aplikaciji.

Poiskala bova pomoč

Če se bodo težave razrasle do tolikšne mere, da bodo neobvladljive, nikar takoj ne vrzita puške v koruzo, raje poiščita pravo pomoč. Nič sramotnega ni, če par v reševanje zadreg vključi tretjo osebo. Nasprotno, narobe je, če ne izkoristi vseh možnosti, ki so mu na voljo, da bi odnos znova postavil v tirnice, ki peljejo proti srečni zvezi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Horoskop: V teh šestih astroloških znakih so rojeni najslabši šefi ali pa Horoskop: Trije znaki, ki ne marajo praznikov

Priporočamo tudi: Horoskop: 5 najbolj odločnih, pogumnih in neustrašnih astroloških znakov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)