Opustita to (in vajina ljubezen bo cvetela za vedno)

Bodi pozorna na stvari, ki se na prvi pogled ne zdijo usodne.

13.5.2018 ob 4:17

par_prijem_za_roko.jpg

Na samem začetku razmerja se vsak trudi sebe prikazati v najboljši luči. Kar pomeni, da nekoliko zakrije lastnosti, ki partnerju morda ne bi bile všeč. A bolj, kot se odnos razvija, pogosteje na površje priplavajo tiste, manj svetle plati.

Razkrije se prava podoba, ki ni vselej tako bleščeča, v vsakdan se prikradejo navade, ki bi jih zlahka poimenovali slabe ali, če hočeš, toksične in lahko ogrozijo zvezo.

Katere so najpogosteje usodne in bi se jim, po pisanju portala Insider, vsak, ki je v zvezi, moral obvezno izogibati?

Nerganje in pretirana kritičnost

Seveda je mamljivo očitati zamujene priložnosti, spregledane možnosti, pozabljene zadolžitve, prelomljene obljube, a v kolikor boš tem namenjala preveč pozornosti in se osredotočala le na tisto, kar dragemu lahko zameriš, boš hitro spodkopala temelje vajine zveze.

"Vsak je včasih slabe volje in tedaj je vse tisto, kar ga pri partnerju moti, več kot opazno. Negativnost tako nadvlada celoten odnos," pojasnjuje psihoterapevtka Shirani M. Pathak in dodaja: "Kadar je tega le preveč, v zvezi zmanjka prostora za pozitivna čustva, vse tisto, kar je lepo in prav, ostane spregledano, ljubezen zato ne more rasti naprej.

Konstruktivna kritika je vedno dobrodošla, vzdrževanje pozitivne interakcije pa je vendarle tisto, ki zagotavlja srečno zvezo. Osnovno pravilo, ki bi ga morala upoštevati se glasi: ena proti pet. Kar pomeni, da vsaki negativni interakciji sledi pet pozitivnih."

Predvidevanje, da bo on bral tvoje misli

V filmih je pogosto videti, kako srečni pari drug drugemu dokončujejo stavke, skratka so na isti valovni dolžini. V resničnem svetu je to malo drugače in nemogoče je pričakovati, da bo on vedel, kaj misliš in kaj pričakuješ, če tega ne boš ubesedila.

"Ljudje velikokrat težko povedo, kaj v določeni situaciji pričakujejo ali potrebujejo. Kljub temu verjamejo, da jim bo partner ustregel in ker se to običajno ne zgodi, pride do zamer ter frustraciji, ki niso dobra popotnica" je povedala psihologinja Lauren Gentile.

Skratka: če ne boš povedala, morda ne boš deležna tistega, kar si želiš. In v resnici boš za to kriva sama, ter ne on.

Nekvalitetno preživet skupen čas

"Kvalitetno preživljanje skupnega časa je tisto, kar omogoča tesnejšo povezavo," je prepričana klinična psihologinja in strokovnjakinja za razmerja Rebeka Montgomery. "To je čas v katerem bi se morala povsem posvetiti drug drugemu."

Zagotovo veš, kam vse to pelje: odložita telefone, ugasnita računalnik, tudi televizijo in uživajta v družbi drug drugega. Kajti, kot je še povedala terapevtka, sodobne generacije premalo časa namenjajo sočloveku in redkeje, od prejšnjih skočijo med rjuhe, pri tem veliko negativno vlogo igra prav sodobna tehnologija, ki omogoča, da smo vselej povezani z zunanjim svetom, za nekoga, ki nam je resnično blizu, pa si ne vzamemo dovolj trenutkov.

Izogibanje neprijetnim temam

Seveda je mamljivo neprijetne zadeve pometati pod preprogo in živeti v iluziji, da je v odnosu vse v najlepšem redu. A kot opozarja terapevtka Gail Crowder, to nikakor ni prava pot do srečne zveze:

"Z izogibanjem perečim temam, skrbem in dilemam, ne moreš koristiti zvezi. Vse to z molkom ne bo izginilo. Nasprotno. V kolikor težav ne bosta reševala sproti, se bodo le kopičile in na koncu bodo postale neobvladljive."

Uporabljati na napad kot obrambo

Velikokrat tedaj, ko se počutimo ogroženi ali smo deležni kritike, zavzamemo filozofijo: napad je najboljša obramba. Prav takšno razmišljanje pa vodi v burne spore, ki se na koncu odmaknejo od osnovne teme in vse se vrti le še okoli očitkov ter starih zamer.

Vsak v življenju dela napake in zanje je treba prevzeti odgovornost ter se truditi, da jih ne bi ponavljali. Povsem napačno pa iskati izgovore zanje v obnašanju partnerja ter v njegovih nekdanjih prestopkih, ki bi že davno morali biti pozabljeni.

Kuhanje zamere

Nobenega dvoma ni, da se po sporu čustva ne bodo takoj pomirila in da oba potrebujeta nekaj časa, da uredita misli ter se zamislita nad celotno situacijo, a kuhanje zamere kljub temu nikoli ni na mestu.

"Tako imenovane tihe maše so vse prej kot konstruktivno obnašanje. V resnici ne vodijo v srečno zvezo," je povedala psihologinja Elizabeth M. Minei in jih v prid uspešnega odnosa povsem odsvetuje: "Ko prideta zadevi do dna, speljita pogovor na pozitivno temo in znova vzpostavita normalno komunikacijo. Če se bosta še cel teden trmasto kujala, si ne bosta storila prav nobene usluge."

Pretirana tekmovalnost

Z dragim igrata za isto moštvo. "V sporih ne gre merjenje moči, temveč za iskanje rešitev. Zveza ni tekmovanje, je snovanje kompromisov. Kajti zmaga, čeprav je še tako sladka, prinaša zgolj v kratkotrajno zadovoljstvo, na dolgi rok pa pretirano kazanje mišic bo prineslo prav nič dobrega," opozarja terapevtka Carretta-Stein in dodaja:

"Zdrava tekmovalnost pri različnih igrah je sprejemljiva in celo koristna, a ko gre za teme in odločitve, ki imajo na življenje obeh velik vpliv, dokazovanje nadvlade nikakor ni na mestu."

Pozabljanje nase in na svoje potrebe

Drži, si v zvezi, a še vedno si oseba s sebi lastnimi zanimanji in potrebami. Res je včasih te težje zadovoljevati kot tedaj, ko si bila še samska, a to ne pomeni, da zate in za tvojo osebnostno rast niso pomembne.

"Čudovito je, ko čas preživljata skupaj, zato ti morda ni najbolj po volji, ko se tvoj dragi odpravi na golf, ki ga ne igraš, a vendar morata kljub zvezi ohraniti tudi svoj lastni jaz," je prepričana Montgomeryjeva.

Ko gre on torej po svoje, enako stori tudi ti. Ko se bosta sestala, bosta imela nedvomno veliko tem za izčrpen pogovor.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)