Ločeni postelji za boljše razmerje

Pametno je razmišljati v to smer.

27.2.2018 ob 2:30

loceni_micna.jpg

Obstaja težava, ki je skupna skoraj vsem odraslim v sodobnem svetu. To je pomanjkanje spanja, zaradi česar se razpoloženje spreminja kot aprilsko vreme, naveličani vsega velikokrat hrepenimo po tako imenovani tolažilni hrani, pretiravamo s kavo, energije za vsakodnevne obveznosti je komaj dovolj, za hobije in za negovanje odnosa pa je že zmanjka.

Si se tudi ti prepoznala v tem? Torej beri naprej. Morda razlog za tvoj rahel spanec ni hrupno okolje, temveč se skriva v temu, da si z dragim delita posteljo. Prav to je lahko tisto, kar negativno vpliva na vajin spanec in seveda tudi na razmerje.

Razmišljaš, da bi si omislila ločeni postelji? Nisi edina. Tako vsaj kažejo podatki ameriške fundacije Sleep. Ti pravijo, da približno vsak četrti par noči preživlja ločeno. Res je, to še zdaleč ni večina, pa vendar obstajajo prednosti tega, ki so tako fizične kot psihološke narave. Morda boš zaradi sledečih štirih, ki jih niza Pop Sugar, sprejela dokončno odločitev.

Bolje bosta spala

Obstaja velika verjetnost, da imata z dragim različne spalne navade. Če se on obrača, te nehote brca, smrči, se k počitku odpravlja za teboj in pred teboj vstaja, ti slabše spiš in si, kot si že ugotovila, zjutraj utrujena ter vselej slabe volje.

Strokovnjakinja za zdravje in preventivo Morgan Statt je povedala, da so različne spalne navade partnerjev najpogosteje krive za neprespane noči: "Nemirne noči pomenijo manj počitka, manj počitka vodi v razdražljivost in zbuja negativno energijo, ki je občutna že takoj zjutraj. Če bosta spala v ločenih posteljah, se bosta oba dodobra naspala in se tako veliko lažje izognila jutranjemu prepiru okoli tega, kdo je porabil zadnjo zalogo kave."

Seks bo boljši

Ker z dragim delita posteljo sta, kar zadeva seksa, malo lena. Konec koncev vsako noč ležita skupaj, intimnost zato postane dolgočasna in nezanimiva. Tudi s tega vidika Stattova priporoča ločeni ležišči: "Kadar vsako noč ležita skupaj, spolnost postane rutina in izgubi veliko čara. Poleg tega libido zaradi nemirnega in slabega spanca hitro pade, tu sta še slaba volja in skrite zamere, ki so posledice utrujenosti. Odločitev za ločeni postelji ne pomeni manj seksa, pomeni pa, da ta ne bo več tako samo po sebi umeven, bolj si ga bosta želela in ker bosta po njem lahko šla vsak na svoje ležišče, bosta po njem še bolje spala."

Vajino mentalno zdravje bo boljše

Morda se sploh ne zavedaš, kako ob slabemu spancu trpi tvoje zdravje. Annie Wright, zakonska in družinska terapevtka pravi, da ima pomanjkanje nočnega počitka velik vpliv na mentalno zdravje.

"Kadar spanca ni dovolj, smo dovzetnejši za stres, smo živčni in napeti, okrepi se tudi tveganje za depresijo. Na drugi strani je možnost za vse to ob izdatnem počitku manjša in sta ločeni postelji zato dobra ideja."

Redkeje se bosta sprla

Morda se pogosteje spreta prav zato, ker sta oba vsak dan neprespana in utrujena. Kot pri svojih strankah opaža Wrightova, je spanje v ločenih posteljah pogosto tisto, ki znatno zniža količino sporov med intimnima partnerjema, saj dodobra spočita morebitne zadrege rešujeta s trezno glavo in lažje obvladujeta stres.

Hkrati sta strpnejša in malenkosti, ki bi sicer bile jabolko spora, sploh ne opazita. "Kadar je sporov manj, je mentalno zdravje boljše, libido višji in povezava med partnerjema močnejša. Vse to pa je mogoče doseči z ločenima posteljama," zaključuje strokovnjakinja.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Kaj je Vero in s čim lahko izrine Instagram in Facebook?

VIDEO: Pilates vaje za močne roke

Natakarji bi bili veseli, če bi gosti vedeli te stvari ...

Pojasnjeno, zakaj je seks z bivšim tako mamljiv

Dejstva o ličenju, ki bi jih do tridesetega že morala poznati

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)