4 izzivi, ki jih lahko premaga le iskrena in močna ljubezen

Razmerje je včasih postavljeno pred težke izzive, ki odnos lahko okrepijo ali, na drugi strani, pripeljejo do njegovega konca.

15.11.2018 ob 5:23

ljubezen_globoka_moski_zenska_nebo_gore.jpg

Nobena zveza ni popolna in čeprav v začetnem zanosu tega ni videti, se vsaka sčasoma sooči z večjimi in manjšimi izzivi. Nekateri so lahko za odnos usodni, nekatere pa lahko premagajo le najmočnejše zveze, opozarja Your Tango.

Razlike

Na samem začetku odnosa je na prvem mestu močna privlačnost. Kemija, ki zamegli vse ostalo. Razlike, ki se rišejo, so sicer zaznavne, a zanimive: ona je mirna, a obožuje njegov divji značaj, ki jo včasih popelje v neznane svetove. Nekaj let kasneje pa prav velike značajske razlike med partnerjema postajajo vse bolj moteče.

Tisto, kar je nekoč dva povezovalo, lahko, če nista sposobna poiskati pravega kompromisa, med njima skoplje globok prepad. Kajti prav razlike, ki so spočetka bogatile zvezo, so največkrat jabolko spora in vzrok za odmik dveh, ki jih ne znata obrniti sebi in zvezi v prid.

Dolgočasen seks

Seveda v prvih tednih, mesecih tudi letih tega ni na vidiku. A ko se hormoni umirijo in strasti potihnejo, se med rjuhe prikrade rutina, seks postane predvidljiv, skoraj mehanski in dolgočasen. Vse to vodi v nezadovoljstvo v spalnici, kar neredko pripelje do bridkega konca intimnega odnosa.

"Dober seks zahteva fizično in čustveno prisotnost obeh partnerjev, vzajemno dajanje in sprejemanje, komuniciranje, spremljanje odzivov in premikanje meja, za kar pa v zvezi velikokrat zmanjka časa," je povedala seksologinja Sue Johnson in dodala: "Dober seks se začne s poznavanjem sebe ter poznavanjem in upoštevanjem partnerja, z uživanjem v trenutku in v dejanju. Dober seks se začne s pogovorom."

Kar na kratko pomeni: težava je premagljiva, a le, če o njej ne bosta molčala, če bosta opozarjala nanjo, če bosta znala izraziti želje in potrebe. V nasprotnem primeru bo nezadovoljstvo vedno globlje in bo na koncu vodilo v umik spolnosti iz zveze. Kam to pelje, pa je domala vsem jasno.

Občutek nepovezanosti

V še tako trdnem in zdravem odnosu pridejo trenutki, ko se partnerja ne počutita povezana. Kar je pri tem pomembno je, da se znata spopasti s čustveno razdajo, ki se med dvema pojavi in prepoznati ter odpraviti vzroke zanjo. Ti so lahko različni, od preobremenjenosti na delu, doma ali prikritih zamer.

Kot je povedala Johnsonova, se vsak par občasno oddali in to ni razlog za preplah. Treba pa je dojeti, kaj se dogaja in zadeve skomunicirati na pravilen način. Sicer se odnos kaj hitro ujame v spiralo negativnih občutkov, ki le še poglabljajo prepad.

Dvom

Dvom … ta je morda najhujša razjeda. Dvom vase in v svojo odločitev. Dvom v zvezo in dvom v partnerja ter njegovo zvestobo. V dolgih zvezah se vedno pojavi tudi dvom. Tam zunaj je vendar toliko skušnjav. In kadar nekdo ni prepričan v odnos, se jim le težko upre. Kadar nekdo dvomi v partnerja, pa ga po krivci obsoja.

Dvom praviloma ne izhaja iz razmerja, temveč iz človeka samega, njegovih negotovosti, nezadovoljstva in neuresničenih pričakovanj. In prav tam bi se težave, ki jih izzove, morale začeti reševati. Sicer se kaj kmalu razraste v nezaupanje, obup in vdajo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Seks med menstruacijo? Absolutno za! ali pa 7 porednih seksi trikov, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

Priporočamo tudi: Ja, prosim! 4 poze za daljši seks.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)