7 običajnih prepirov, ki vaju čakajo, ko postaneta par

Terapevti razkrivajo, kateri so najpogostejši kamni spotike v prvem letu zveze ali zakona.

27.6.2019 ob 4:02

par_spor_tezave_micna.jpg

Ko enkrat postaneta resen par, se poročita ali samo preselita v skupen dom, je vse super krasno. Vajina zveza je potrjena, osnove zanjo so izdelane, zaljubljena sta in srečna, a postavljena tudi pred nove izzive, ki se pojavijo v prvem letu resne zveze.

Kajti čeprav tega ne verjameta, bo obdobje medenih tednov minilo in na plano bodo privrele manj prijetne zadeve, ki bodo vodile v spore.

Če jih bosta spretno reševala, bosta postala močnejša, zato se jih ne ustrašita. Dobro pa je, da sta nanje pripravljena. Glede česa se bosta skoraj zagotovo prepirala, so za Huffington post povedali družinski in spolni terapevti.

Spor glede seksa

V smislu, kaj se je z njim zgodilo. Zakaj spolna energija ni več tako izdatna, kam je šla tista prvotna kemija?

"Dejstvo je, da se spolno življenje že v prvem letu razmerja umiri," je povedal Kurth Smith, terapevt specializiran za svetovanje moškim.

"Neredko se zgodi, da je za enega ali oba partnerja upad spolne energije neprijetno presenečenje, ki vodi v očitke, zamere, poglablja razdaljo med partnerjema in vanju vsadi dvom," dodaja terapevt, ki vsem, ki se v tej zadregi znajdejo, svetuje odprt dialog glede vseh seksualnih tem.

Z njim se strinja terapevtka Kimberly Resnick Anderson, ki poudarja pomen komunikacije: "Nikar tedaj, ko se vama zazdi, da se zadeve preveč umirjajo, o tem ne molčita. Bolje se je o spremembah pogovoriti prej, kot kasneje."


Spor o povečanju družine

Do tedaj, ko se preselita skupaj ali uradno okronata zvezo, bi za vama moral biti pogovor o tem, ali bosta imela otroke. A kljub temu, da sta glede številčnosti družine na isti strani, morda nista dorekla, kdaj naj bi na svet prijokalo prvo dete. In to je pogosto vir spora.

"Kdaj je primeren čas, da postaneta starša, koliko otrok bosta imela in druge, z naraščajem povezane teme so neredko kamen spotike. Zlasti, kadar je en od partnerjev prepričan, da je čas pravi, drugi pa meni, da ne finančno ne psihično na ta korak še nista pripravljena. Običajno je ona tista, ki sliši tiktakanje biološke ure, on pa bi še malo odlašal," na podlagi izkušenj pripoveduje družinski terapevt Spencer Northey, ki dodaja, da je v tem primeru treba poiskati kompromis, ki bi ustrezal obema.


Spor o mejah

Zdrave meje glede odnosa s prijatelji in družino so za uspeh zveze ključnega pomena. Prav okoli tega pa se pogosto krešejo mnenja. Zlasti, če prijatelji in družina zavzemajo preveč časa enega ali obeh partnerjev, prihajajo nenapovedano in se vtikajo v sam srž novega razmerja.

"Pomembno je, da partnerja na prvo mesto postavita njun odnos. Kajti čeprav je treba ohraniti odnose tudi s prijatelji in družino, je njuna zveza prioriteta. Prav tako sta na prvem mestu partnerja ter ne njuni primarni družini in prijatelji. Ko so enkrat te meje postavljene, je veliko lažje vzdrževati stabilno zvezo," opozarja Northey.


Spor glede čiščenja in pospravljanja

Pravično razdeljena hišna opravila so še en temelj zdrave zveze. Čiščenje kuhinje, pranje perila, pospravljanje nikoli ne smejo pasti na ramena enega ali drugega, kajti to je recept za katastrofo.

Da to ni zgolj terorija, dokazuje leta 2016 izvedena študija, v kateri je 56 odstotkov poročenih Američanov povedalo, da je pravična razdelitev del zelo pomembna za uspešen zakon.

Zato je  ključno, da par čimprej vzpostavi pravila, ki se jih v prid srečne zveze drži in v kolikor se jih ne, tvega resen ter velik spor.


Spor glede praznikov

Prazniki so stresni. Zlasti za novopečene pare. Vsak bi rad velika praznovanja obeležil v krogu svoje primarne družine ter ohranil tradicijo, ki jo pozna od malega, hkrati bi s tem staršem, stricem in tetam prihranil razočaranje, ki bi ga povzročila njegova odsotnost pri praznični mizi.

"Velikokrat delam s pari, ki se prav pred velikimi prazniki prvič resno sprejo. In kaj jim svetujem? Povem jim, da so s tem, ko so osnovali zvezo ustvarili svojo družino, ki so jo primorani postaviti pred vse ostalo," izkušnje razkriva terapevtka Becky Whetstone in dodaja:

"V kolikor oba partnerja preveč pogrešata svoje sorodnike pa jima svetujem, naj jih med prazniki obiskujejo izmenično. Denimo Božič preživijo pri njegovi in Novo leto pri njeni družini. S pravo voljo in pripravljenostjo je ta težava povsem elegantno rešljiva."


Spor glede ureditve stanovanja

Ta se lahko pojavi že med samo selitvijo: kako urediti omare, kam obesiti umetniška dela, kje bo prostor za njegovo omarico in njen predalnik?!

"Zelo veliko je parov, ki se ujamejo v to zanko," je povedala Notheyjeva, ki vse spodbuja k temu, da ozavestijo dejstvo, da gradijo skupen dom, da naj razmišljajo funkcionalno in asketsko ter na prvo mesto postavijo udobje in ne čustveno vrednost predmetov.

Res je, ni se treba ob selitvi znebiti vsega, a pomembno je, da pri tem oba pozabita na svoj ego ter nadvlado in se potrudita, da bosta ustvarila dom, ki bo obema po okusu.


Spor glede denarja

Čeprav je na zadnjem mestu je prav ta tisti, ki je najbolj pereč. Zlasti, če pride v zvezi do prikrivanja izdatkov, dohodkov ali nakupov, kar po izkušnjah Smitha sploh niso redki primeri.

"Finančna nezvestoba je izjemno pogost razlog za spore tedaj, ko partnerja osnujeta skupno gnezdo. Vsem, ki se z njo soočajo svetujem, naj nanjo pozabijo, naj bodo odkriti, jasni in transparenti glede denarja. Naj odkrito povedo koliko dolgov imajo, koliko izdatkov, kakšne so njihove finančne navade in podobno. Prav tako je par primoran izdelati natančen finančni načrt, ki ga morata upoštevati oba partnerja. Kajti le tako je mogoče osnovati zdravo in tudi s finančnega vidika trdno razmerje."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Usodne navade, ki bodo uničile vajino zvezo ALI Šest dokazov, da ljubezen lahko boli

Priporočamo tudi: Je to res najboljši način kuhanja krompirja? in Londončane bo osupnil neskončni bazen s podmornico


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)