Kako po sporu znova priklicati ljubezen

Nepremišljena dejanja niso na mestu.

30.9.2016 ob 11:00

par_shutterstock_76337899.jpg

Povsem jasno je, da so del razmerja tudi spori. Prav ti so tisti, ki opozarjajo na razlike, na drugačne poglede in razmišljanja ter nič ni narobe, če med vama kdaj vzniknejo težje besede. Dober spor lahko razmerje še celo okrepi, res pa je, da je med in po njem treba pametno ravnati. Čeprav ste jezni, žalostni in razočarani ne pozabite, da ste še vedno tudi zaljubljeni.

Več nasvetov najdete na Facebooku.  

Ne razmišljajte o tem, kdo ima prav

Če sta se sprla, sta oba prepričana da imata prav. A tedaj, ko vsak na svojem koncu stanovanja kuhata jezo, je resnično nesmiselno premlevati, kdo se moti. (Seveda ne boste priznali, da bi to lahko bili vi). Raje, kot da trmasto vztrajate pri svojem, skušajte razumeti vidik in čustva druge strani. Moški in ženske velikokrat na zadeve gledajo drugače, prav zato pride do isker. Na koncu boste skoraj zagotovo spoznali, da noben od vaju nima prav, in da se prav tako nihče ne moti, le na drugačen način dojemata stvari, kar je najpogosteje jabolko spora.

Dajta si malce prostora

Ko izbruhne ogenj v strehi, raven empatije znatno pade in pomanjkanje pozitivnih čustev lahko vodi v neprimerno komunikacijo. Tedaj hitro padeta v skušnjavo, da bi izrekla stvari, ki bi jih kasneje obžalovala. Zato bo bolje, da se drug od drugega nekoliko odmakneta in počakata, da se pomirijo razgrete strasti. Velikokrat se bodo zadeve tedaj, ko bosta glavi ohlajeni, zdele manj pereče in lažje bosta prišla do soglasja ali vsaj kompromisa. Saj veste, nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha.

Privoščite si kopel in pokličite mamo

Spori in prepiri v telesu dvignejo raven napetosti in stresa. To morate sprostiti na pravi način. Po burni razpravi si privoščite kopel, se umirite drugače, razjasnite misli. Če imate razumevajočo mamo ali res iskreno prijateljico, vzemite v roke telefon in nekomu zaupajte vaše občutke. Bolje se boste počutili, ko boste odprli dušo in slišali tretje mnenje, pa čeprav vam morda ne bo ravno po godu.

Dobro se zjočite

Verjeli ali ne, po dobrem joku boste resnično občutili olajšanje. Solze bodo iz telesa odplaknile hormone stresa. Najbrž boste želeli jokati v samoti in s tem ni prav nič narobe. Pomembno je, da odprete ventile, sprostite negativno energijo ter si tako pričarate boljše počutje in jasnejše misli. 

Napišite seznam

In nanj umestite vse tisto, česar v burnem soočanju niste uspeli izraziti, saj ste bili pod premočnim vplivom čustev, da bi razmišljali jasno. Zato vzemite papir in svinčnik ter napišite vse, kar bi radi še povedali. Napisano si lahko zapomnite in kasneje poveste, ali seznam podate dragemu, ter mu date možnost, da se na vaše argumente primerno odzove ter ubesedi tudi svoja stališča. To je odličen način za odpravo samih korenin nesoglasja, ki je vodilo v prepir.

Objemita se

Kaj lahko sprva to sploh ne bo mogoče, a če bosta na takšen način znova vzpostavila fizično bližino, si bosta brez besed povedala, da sta še vedno na isti strani, na kar sta v jezi oba nekoliko pozabila.

Ne odvihrajte skozi vrata

Sedaj, ko veste, kaj storiti še nekaj, čemur se raje izognite. Res je vabljivo ob sporu zbežati skozi vrata, jih zaloputniti za seboj in odvihrati stran. A s tem boste v celotno zgodbo vnesli le še več negotovosti in negativnih čustev, ki bodo ob srečanju znova lahko privrela na plano, ter bodo vodila v nov prepir. Bolje bo, da mu poveste, da greste na sprehod v gozd ali jokati za vogal, ker želite biti malce sami. Prava komunikacija, četudi minimalna, je tedaj, ko po vajinih telesih plujejo adrenalin in negativna čustva, vendarle pomembna.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)