11 lekcij o ljubezni, ki bi jih morala vsaka mama prenesti na svojo hči

Od ljubezni do razhodov in še veliko več resnic lahko na svojo potomko prenese mama in jo tako pripravi na tisto, kar jo v življenju čaka.

5.6.2019 ob 3:59

mamica_hcerkica.jpg

Obstajajo lekcije, ki jih na hčerko lahko prenese le mama. Babica je morda malo staromodna in sestra še nima dovolj izkušenj.

Z modrostmi mame se je lažje spopadati z ljubezenskimi izzivi, pomagajo v stiskah ter so dobrodošle tudi tedaj, ko teče vse kot namazano. Kaj mora svojo hči naučiti vsaka mama, niza Womans Day.

Ti si dovolj

Prva in najpomembnejša lekcija, ki ima neverjeten učinek na samozavest. Dejstvo je, da za srečo v življenju ne potrebuješ nekoga drugega. Lahko jo dosežeš sama. V razmerje zato vstopaj, ker ljubiš in ker on ljubi tebe, ne zato, ker misliš, da bo on pregnal tvoje nezadovoljstvo, dvome vase in temne oblake.


Če hočeš biti spoštovana, moraš najprej spoštovati

Resnica, ki zadeva vse odnose v življenju: v družini, med prijatelji na delu in v ljubezni. Spoštovanje drugih in sebe bo v življenje priklicalo ljudi, ki bodo spoštovali sebe in tebe.


Nikoli v razmerju ne izgubi sebe

Še ena neprecenljiva resnica. Neredko se zgodi, da se zaljubljene ženske trudijo ugajati, pri tem pa izgubijo sebe, kar je velika napaka. Naj te negotovosti ne oropajo življenja, ki si ga zaslužiš. Ohrani hobije, stike s prijatelji, družino in nikoli ne pozabi na tisto, kar ti prinaša zadovoljstvo. V zdravi zvezi je dovolj prostora za ljubezen do parterja, do sebe ter do tistega kar te veseli.


Tvoje telo si zasluži užitke

Tvoje telo ni zgolj sredstvo, s katerim naj bi ugajala moškemu. Ne glede na to, kako močno ga ljubiš. Tvoje telo je v prvi vrsti namenjeno tvojim užitkom, si zasluži ljubezen in pozornost, zato ga neguj, ceni, raziskuj in uživaj v občutkih, ki jih lahko nudi. 


Dobro poslušaj in opazuj trenutnega ali morebitnega partnerja

Pozorno poslušanje prihrani marsikatero srčno bolečino. Če nekdo, ki ga spoznaš pravi, da ne išče resne zveze, mu verjemi. Če je nesramen do mame, bodi na to pozorna. Če je žaljiv do drugih ne misli, da se bo do tebe obnašal drugače. Ljudje velikokrat povedo in s svojimi dejanji pokažejo vse, kar je treba o njih vedeti.


V zvezi ostani ali iz nje odidi iz pravih razlogov

Če v zvezi ni spoštovanja, zaupanja, naklonjenosti, zvestobe, pozornosti in razumevanja, tudi ti nimaš v njej česa iskati. Strah pred osamljenostjo, pregovarjanja družine, pritiski okolice niso razlogi za razmerje.


Spoznaj, kaj bi rada in ostani temu zvesta

Včasih se zdi zveza prava le na prvi pogled. Če v njej nisi deležna tistega, kar pričakuješ in imaš občutek, da v odnosu nekaj manjka, to ni to. Ozavesti tisto, kar si želiš in v vsakem odnosu ostani zvesta svojim ciljem. Če ti jih v njem ni dano izpolniti, žal ni pravi.


Vedi, da tudi razhodi prinašajo nekaj dobrega

Nič ni narobe, če si po razhodu žalostna, razočarana, jezna in obupana. Spusti vse te občutke na plano in si vzemi čas za prebolevanje ter na razhod glej kot na šolo življenja. Iz izgube ljubezni se lahko veliko naučiš o sebi. S to izkušnjo boš spoznala, kaj v zvezi resnično potrebuješ in kako to lahko dosežeš.


Ljubezni ni mogoče izsiliti

Žalostno, toda resnično je dejstvo, da ne glede na to, kako močno nekoga ljubiš, če on teh občutkov ne vrača, ne moreš storiti ničesar, da bi to spremenila. Zato se v namen ljubezni ne ponižuj, ne izsiljuj in ne moleduj.


Če boš nekoga preizkušala, te bo lahko razočaral

Preizkušanje resničnih čustev nekoga je znak lastne negotovosti. Zato ne nastavljaj pasti. Zaupanje je kvaliteta, ki krepi tebe in vajino ljubezen. Če zaupanja ni, nimaš v odnosu česa iskati.


Večino pravljic so napisali moški

Brata Grimm, Hans Christian Andersen in Walt Disney so skušali prepričati dekleta, da za srečo v življenju potrebujejo princa. Vendar to ne drži, zato se ne zgleduj po Pepelki, Sneguljčici in Trnuljčici. Nisi nebogljeno bitje, ki potrebuje rešitelja. Zmaja lahko premagaš sama. Si močna, samostojna in neodvisna, zato v razmerje vstopaj, ker si tega želiš, ne pa, ker naj sama ne bi bila kos izzivom, ki jih ponuja življenje.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: 15 stvari o seksu, ki jih mora do 25. leta spoznati vsaka ženska Ali pa: 18 življenskih resnic, s katerimi se nihče noče sprijazniti

Preberite še: Moška beseda: 20 krutih resnic o vlogi sporoga


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)