Znanost navaja: Kako pogosto med rjuhe, da bo zveza obstala

Strokovnjaki odgovarjajo na večno vprašanje, kako pogosto naj bi par skočil med rjuhe.

16.7.2020 ob 5:35 | Foto: nd3000/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Znanost navaja: Kako pogosto med rjuhe, da bo zveza obstala

Je že tako, da se ljudje radi primerjamo z drugimi. A dejstvo je, da primerjave niso vedno na mestu. Tudi ko gre za spolno življenje. Kajti čeprav se vam zdi, da ima prijateljica bolj pestrega in da pogosteje okuša strasti, to ne pomeni, da je njeno razmerje lepše in uspešnejše od vašega.

Kot namreč za Women's Health tolaži seksologinja Jess O’Reilly, ni splošnega pravila, ki bi določalo, kako pogosto naj bi par skočil med rjuhe: "Koliko seksa je preveč, premalo in koliko ravno prav, ni mogoče določiti. Kajti vsak par je drugačen, vsakomur odgovarja svoj ritem, poleg tega na libido vpliva mnogo dejavnikov in če je ta kdaj malo bolj uspavan, ni s tem nič narobe."

Dejstvo pa je, da spolni odnos osrečuje in zagotavlja tesnejšo povezavo dveh v razmerju. In tudi, da se mu za te učinke ni treba predajati čisto vsak dan. Kajti kot so dokazali strokovnjaki z univerze Toronto, je za pozitivne učinke seksa na posameznika in odnos dovolj že, če si par zanj vzame čas enkrat na teden.

"Akt enkrat na teden je povsem dovolj za ohranjanje povezave in intimnega stika med partnerjema ter tudi za osebno zadovoljstvo obeh v zvezi. V končni fazi gre za grajenje intimne povezave in užitek, ne za beleženje rezultatov," je izsledke komentirala seksologinja.

 

V vsakem primeru pa si velja zapomniti sledeči njen napotek:

"Ne glede na to, kako pogosto se ujameta v vrtinec strasti, če se vam to zdi preredko ali prepogosto, o tem odkrito spregovorite. In ob enakih pripombah poslušajte ter upoštevajte življenjskega sopotnika. Konec koncev je bolj, kot kako pogosto se ljubita ključno to, kako sta na splošno zadovoljna z vajinim spolnim življenjem."

Kako pogosto pa pari sploh seksajo?

Očitno redkeje, kot bi si mislili.

Kajti kot je pokazala ena od na to temo izvedenih raziskav inštituta Kinsey, pari v starostni skupin od 18 do 29 let med rjuhe skočijo 112-krat na leto, kar je približno dvakrat na teden. Pri parih v starostni skupini od 30 do 39 let je število še nižje in v povprečju znaša 86-krat letno. Število z leti še nekoliko pada in ljudje, starejši od 45 let v povprečju seksajo enkrat tedensko.

Rezultati torej sovpadajo z dognanji univerze Toronto, ki trdijo, da spolni odnos enkrat na teden prinaša srečo v zvezo.

Pa je reden seks res tako pomemben?

Res je, da študije dokazujejo, da reden seks prinaša srečo in zadovoljstvo v zvezo, a O’Reillyjeva temu oporeka in opozarja, da je nemogoče trditi, da omenjeno velja za vse pare:

"Obstajajo pari, ki so povsem srečni in zadovoljni, čeprav ne okušajo telesnih strasti. Med nekaterimi sploh ni spolne privlačnosti, a to ne pomeni, da so v zvezi nesrečni. Obstajajo ljudje, ki jim pač ni do telesne ljubezni oziroma je njihov libido nižji, kot pri drugih. To je povsem sprejemljivo, če sta oba partnerja na istem bregu in imata na kvalitetno razmerje enak pogled.

Lahko se zgodi, da so pari, ki ne seksajo, celo srečnejši od onih, ki imajo pestro spolno življenje. Zadeva je povsem individualne narave in povezana zgolj z željami in pričakovanji dveh, ki sta v zvezi. Nič ni torej narobe, če odstopata od statistike in se vam zdi, da je v vajini spalnici pogosto mrtvilo. V kolikor to ne predstavlja napetosti in težav, ni z vajinim odnosom nič narobe. Ter seveda obratno: to, da se postelja trese vsak večer ne pomeni, da je vajina zveza boljša in kvalitetnejša kot razmerje, v katerem ni tako pogosto vroče."

Kaj v resnici šteje?

Če ste v zvezi z nekom, ki bi seksal redkeje ali pogosteje kot vi, je pomembna le ena stvar: poiščita dogovor, ki bo predstavljal obema sprejemljiv kompromis. Morda bosta pri tem morala poiskati pomoč terapevta, ki vama bo pomagal izraziti ter uskladiti želje, pomembno pri celotni zgodbi je le, da dosežeta dogovor, na podlag katerega se noben od vaju ne bo počutil pod pritiskom ali zapostavljenega. Treba se je namreč zavedati, da so potrebe in želje obeh enako pomembne."

Še za konec: resnično merilo kvalitetnega spolnega življenja je vajino zadovoljstvo. Odkrita komunikacija pa je ključ, ki oklepa vrata do nje.

Morda vas zanima tudi: Misijonarska, po pasje ali jahačica? Kaj o vas pove vaša najljubša spolna poza


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)