Obstaja šest vrst prevare (preverite, ali morda varate tudi sami)

Prevara še zdaleč ni zgolj telesna, obstaja več vrst tega nečednega dejanja.

4.7.2020 ob 5:30 | Foto: nd3000/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Obstaja šest vrst prevare (preverite, ali morda varate tudi sami)

Po besedah psihologinje in terapevtke Rachel Voysey obstaja šest različnih vrst prevar. Med seboj se razlikujejo glede na razlog, naravo in tudi obdobje življenja, v katerem se nekdo spusti v afero. Takole pa za Your Tango niza vse oblike varanja in navaja, kaj je značilno zanje.

Čustveno varanje

Gre za neseksualno afero, ki je na prvi pogled neškodljiva in nenevarna, a kot opozarja Voseyeva, je najbolj škodljiva razmerju.

"Velikokrat k meni pridejo stranke, ki mi povedo, da v resnici ne varajo, saj ne spijo z nekom, s katerim niso v zvezi. A se v nadaljnjih pogovorih izkaže, da si povsem predstavljajo prihodnost z osebo, ki jim pogosto zaposluje misli, se z njo odkrito pogovarjajo in ji zaupajo najbolj skrite misli ter težave.

Praviloma gre za mnogo globlji, trajnejši in močnejši odnos od seksualnega in ga je zelo težko presekati, zato prav čustvena afera najbolj izrazito ogrozi zvezo."

Varanje iz golega poželenja

Lahko gre za seks za eno noč ali za ponavljajoče se dejanje, ne glede na pogostost pa je za to vrsto varanja značilno močno spolno poželenje, ki prežema prešuštnika.

"Glede na moje izkušnje se ženske sicer težje od moških spuščajo v odnose, kjer edino vlogo igra seksualni akt, vendar to ne pomeni, da pripadnice nežnejšega spola nikoli ne varajo zgolj zato, ker jih žene strast.

Čeprav je osnova za tovrsten odnos vsaj sprva zgolj spolnost, lahko, če se med vpletenima razvije tesnejša in globlja povezava, preraste v čustveno afero," je povedala Rachel Voysey.

Drugo razmerje

Drugo razmerje je natanko to, kar pove ime. En od partnerjev ima čustven in fizičen odnos z nekom izven zveze.

Glede na izkušnje terapevtke je večina, ki se spušča v tako imenovano drugo razmerje, v resni zvezi ali zakonu nesrečnih in neizpolnjenih, ne vedo pa, kako odnos, ki jih ne osrečuje, končati.

"Morda so v razmerje vstopili mladi in nenadoma spoznajo da to ni to in da je oseba, ki jim je zamajala tla pod nogami, v resnici njihova sorodna duša. Velikokrat slišim besede, kot so: to je tisto res pravo, prava oseba, napačen čas, nikoli se še nisem tako počutil(a) in podobne utemeljitve dejanja.

Veliko vpletenih v tovrstno afero sicer hoče zapustiti stalnega partnerja, včasih celo storijo odločilni korak in začno znova, a je zelo težko osnovati trajno zvezo na podlagi predhodnega varanja, saj je nov odnos prežet z nezaupanjem in bojaznijo enega od udeleženih, da se bo ponovila ista zgodba," na podlagi izkušenj navaja terapevtka.

Varanje zaradi skušnjave

Obstajajo pari, ki povsem spodobno in dostojno plujejo na zakonski barki, dokler se eden partnerjev nenadoma ne spusti v afero. Glavi razlog zanjo pa je priložnost oziroma skušnjava.

"Neredko se zgodi, da je nezvesti partner še celo sam presenečen nad dejstvom, da je skočil čez plot. Kajti za nezvestobo ni imel prav nobenega razloga. V zvezi ni bil nesrečen, ni iskal zabave izza plota, zadeva se je preprosto zgodila, ker se je ponudila priložnost. 

Običajno se drugemu partnerju niti ne sanja, da bi bilo karkoli narobe, zato je zadevo, če (ko) končno pride na plano, toliko težje pustiti za seboj," opozarja Voyseyjeva.

Varanje po krizi

Varanje po krizi je značilno za čas, ki nastopi po obdobju velikih, nepričakovanih sprememb. Oseba, ki jim je bila podvržena, si začne zastavljati vprašanja kot so: kdo je, kakšen je smisel njenega življenja in podobna ter začne na neprimeren način iskati odgovore nanje.

Lahko je sprožilec afere smrt starša, tesnega prijatelja, lahko gre za prebolevanje težke bolezni, krize na delu.

Nekaj, kar ustvarja negotovo situacijo in sproži nemalo dvomov v smisel življenja, prihodnost, v namen in obstoj človeka, ki za to, da bi zadeve vsaj navidezno obvladal in prebolel, začne iskati nekaj novega, drugačnega. Na drugi strani plota.

Afera zaradi zamujenih priložnosti

Šesta oblika prevare je značilna za ljudi, ki so se poročili mladi ali v življenju niso bili deležni veliko spolnih izkušenj ter jih v posteljo k drugemu vlečeta močna radovednost in želja po okušanju nečesa kar ne poznajo.

"Morda so povsem zadovoljni ob partnerju, a občutek imajo, da so v življenju veliko zamudili, da niso izkoristili vseh priložnosti ko so bili mladi in samski, zato iščejo razburljivost, adrenalin in nova doživetja, kar jih končni fazi prilelje do varanja ter do ogrožanja sicer povsem lepega in srčnega odnosa," zadnjo afero navaja terapevtka in dodaja, da ne glede na vrsto in razlog za afero, vsem se par lahko izogne z odkritim pogovorom in komunikacijo, med katero oba partnerja izrazita svoje dvome, nezadovoljstvo, pričakovanja ter želje.

"Žalosti me, da še vedno malo parov poišče primerno pomoč ter se tako izogne nelepim posledicam afere ne glede na njen vzrok, vrsto ali njeno naravo," zaključuje strokovnjakinja.

Preberite še: Sporočilo prevarane: Šest brutalnih dejstev za ljubico mojega soproga

Morda vas zanima tudi: Prekleta ljubica! (Piše: Mateja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)