Zakaj smo obsedeni z večno dramo kraljeve družine

Z navdušenjem nad kraljevo družino in spletkami, ki se odvijejo okoli te, se ukvarjajo tudi angleški zgodovinarji.

7.2.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Goga Gordana Sredojević Piše:

Goga Gordana Sredojević

izvršna urednica revije ZPStest na Zvezi potrošnikov Slovenije

Zakaj smo obsedeni z večno dramo kraljeve družine

Nekaj časa so me razveseljevale novice ameriškega medija za ženske refinery29, ker na njihovi strani nikoli ni bilo nič napisanega o znanih osebah. Potem pa so se v vsebino najprej prikradli Kardashianovi, odkar se je v življenju princa Harryja pojavila Meghan, pa je vsaka naslovna stran tega medija, ki je bil originalen ravno po tem, da se je ukvarjal samo z vsakdanjimi ljudmi, zapolnjena vsaj z eno novico o Meghan, Kate, kraljici in njenem odnosu do mladih članov družine.

Res je zanimivo, kako se je zgodba Windsorske družine vpletla v vsakdanje medijsko življenje. Tudi to, kako nas veliko, čeprav nas novice o njih v resnici ne zanimajo, vseeno pritisne na fotografijo, besedilo in pokukamo, kaj se novega dogaja na dvoru. Včasih se zdi, da je življenje v Buckinghamski palači ustvarjeno zato, da zabava množice. Imamo vse akterje, ki naredijo dobro zgodbo, kar se je pokazalo tudi v seriji Krona (The Crown). Še več, z vprašanjem, zakaj nas zanima kraljeva družina, se ukvarjajo celo angleški zgodovinarji in novinarji. Tako je na primer kar nekaj podatkov za BBC-jev portal History Extra o tem nanizal tudi Robert Lacey, zgodovinar, ki sodeluje pri omenjeni seriji, ter novinar Sam Berson Smith za Reader’s Digest.

Kako to, da je britanski dvor preživel vse zgodovinske pretrese in ostal monarhija

Preživeli so, ker so bili za razliko od marsikatere druge monarhije, bolj odprti za novosti, bolj prilagodljivi, bolj demokratični. Ko je propadala francoska monarhija leta 1790 v krvavem spopadu z ljudstvom, se je to zgodilo zato, ker so bili vedno povezani samo z visoko aristokracijo. Britanska kraljeva družina je sodelovala tudi s trgovci, obrtniki, uspešnimi podjetniki in je podpirala znanstvene raziskave. Britanski vladarji so skozi stoletja imeli svoje muhe, a so se na koncu vedno prilagodili volji ljudstva.

Še danes se ne zdi verjetno, da jih bodo pospremili iz palače. Kraljico Elizabeto II. imajo na otoku raje od politikov, TV oseb ali oseb iz sveta zabave. V prejšnjem letu je na britanski lestvici najbolj občudovanih žensk premagala Michelle Obama, Judi Dench in J.K.Rowling.

Monarhija je tudi dobičkonosna. Dve leti nazaj je prinesla Veliki Britaniji 1.766 milijard funtov. Samo indirektni učinki pridejo iz turizma, trgovine, medijev in umetnosti - prav tako z britansko dobrodelnostjo in marketinško pokritostjo okoli sveta za blagovno znamko, združeno pod imenom britansko.

Ni opravljivih, rumenih medijev, ki ne bi pisali o britanski kraljevi družini. Kaj nas res tako zanima o članih kraljeve družine?

Pomembno je, da se lahko identificiramo z ljudmi, o katerih beremo. Zanimivo je, da kraljevi družini uspeva biti del medijske vsebine in da jim uspeva na pozitiven način predstavljati svojo družino. Ljudem je pomembno, da imajo družino, da počnejo normalne stvari, hodijo na normalne prireditve, čeprav so “kraljevi”.

Kraljeva družina se je izstrelila v medijsko orbito s prav posebno poroko, ki se je še zelo dobro spomnim: poroko princese Diane, 29. julija 1981. Zakaj sem si jo tako zapomnila? Ker sem imela v otroštvu prijateljico Dijano, s katero sva tisti dan, ko sta se poročila princ Charles in Diana, pojedli kakšnih 10 lučk na klopci pred blokom in se pogovarjali o Dianini obleki in o tem, kako se je lahko poročila s tistim grdim princem. Vseeno pa se je, to sva kljub temu, da sva imeli šele 8 let, morali priznati, vzgojiteljica poročila s princem.

S prijateljico Dijano sva tisti dan, ko sta se poročila princ Charles in Diana, pojedli kakšnih 10 lučk na klopci pred blokom in se pogovarjali o Dianini obleki.

V resnici je ta zgodba navadnega dekleta, ki se je poročila s princem, potrdila pravljico, da lahko tudi navadni ljudje postanejo zvezde, posežejo po slavi, bogastvu in se poročijo s princem. Spustili so nas tako blizu, da smo spoznali tudi to, da jim ni vedno lahko, da imajo v svojem življenju tudi veliko prepovedi …

Zdajšnja kraljica Elizabeta II. je krono prevzela leta 1952, ko je umrl njen oče George VI., katerega korenine so šle od njegovega očeta Georga V., babice kraljice Viktorije in njenega moža princa Alberta, ki so bili del nemškega plemstva. Leta 1917, na vrhuncu krvave in grenke vojne, se je kralj George V. odločil, da se bo znebil vseh nemških pridihov njihovih imen in korenin iz preteklosti in si nadel ime kraja, ki je le 25 milj oddaljeno od Londona. Windsor.

Kaj ljubimo navadni smrtniki

Radi smo imeli Diano, najprej zato, ker se je kot običajno dekle poročila s princem Charlesom. Potem smo jo imeli radi zato, ker smo sočustvovali z njo, ker je bila druga ženska v svojem zakonu in ker je princ Charles, čudno, ljubil nesimpatično Camillo, potem nam je bilo zanimivo, katere ljubimce je imela, pa to, kako je vzgajala otroke, kako se je borila proti ustroju kraljeve družine, kako se je osamosvojila, ločila, kako je skrbela za manj srečne po svetu, kako se je zaljubila in kako je umrla.

V resnici se navdušujemo nad vsem, kar jih dela navadne, človeške, kar nam jih približa.

Spremljali smo vsak njen korak. Če smo želeli ali ne, skakala je ven iz vsakega medija. Za njo sta ostala dva simpatična fanta, bivši mož s svojo ljubico in vso pozornost smo prenesli z nje nanje. Že njeno življenje je zgodba za vsako dobro limonado.

Ljudje se navdušujejo nad vsakim odtenkom Diane v dveh naslednikih in celo nad tem, da je Charles ostal zvest svoji prvi ljubezni. Pravzaprav jo najdemo tudi v obraznih potezah njenih prisrčnih vnukov. V resnici se navdušujemo nad vsem, kar jih dela navadne, človeške, kar nam jih približa. Prav tako se navdušujemo nad možnostjo, da se vsake tolikokrat zgodi, da se v njihovo družino pridruži “commoner”. Zdaj smo dobili še prvo princeso mešane rase, ki je pred tem imela svojo uspešno kariero in je Američanka. Prav takšna, če ne “hujša” od tiste, zaradi katere je moral abdicirati Edvard VIII. leta 1936. 

Saga, ki se vleče iz generacije v generacijo, drži našo pozornost.

Že od nekdaj gre tudi za to, kot pri kakšni nadaljevanki, koga spremljaš, ljubiš, koga sovražiš. Princeso Sarah ali Diano. Princa Charlesa ali princa Andrewa, Williama ali Harryja. Meghan ali Kate. Kraljico Elizabeto ali njeno sestro Anne. Njeno svobodomiselno sestro, ki je tako kot Diana pretrpela veliko, ker ni mogla živeti normalnega življenja. Vedno je v ozadju, drama, zgodba, ki nas drži prikovane, kot pred TV ekranom. Čeprav se nas britanska monarhija prav nič ne tiče, je del našega vsakdana. Je zgodba, ki se odvija v živo. Zato se očitno dobro bere tudi na našem mediju. Za več novic z dvora - spremljajte Mično.

Priporočamo tudi: Ali pivo po vadbi dejansko izniči ves trud in PETA ugaša uspešno kampanjo boja proti uporabi krzna

Preberite še: Petra Škabar odkrito z Ulo: Vsak od nas ima potencial za obisk terapevta (VIDEO)

Morda vas zanima tudi: Fenomen Yuval Noah Harari: Znanstvenik, ki je postal pop ikona


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)