Princ Harry: Žalosten sem, da je prišlo do tega (video)

Princ Harry je v čustveni izjavi spregovoril o tem, da s soprogo Meghan nista videla druge rešitve, kot te, za katero sta se na koncu odločila.

20.1.2020 ob 9:40 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Princ Harry: Žalosten sem, da je prišlo do tega (video)

Britanski princ Harry je sinoči prvič javno komentiral odločitev, da se s soprogo Meghan Markle umikata kot višja člana kraljeve družine. Kot poroča Reuters, je na dobrodelnem dogodku organizacije Sentebale, katere namen je pomoč s HIV-om okuženim otrokom v Afriki dejal, da se je bil prisiljen odpovedati kraljevim dolžnostim in sprejeti dogovor s kraljico ter ostalimi člani kraljeve družine o tem, kako bosta z Meghan zaživela neodvisno življenje.

V svojem govoru je Harry med drugim poudaril, da končni razvoj dogodkov ni bil nekaj, kar bi si on ali njegova soproga želela.

"Upala sva, da bova še naprej služila kraljici, Združenemu kraljestvu in naši vojski. Vendar brez javnih stredstev. Na žalost to ni mogoče," je povedal šesti v vrsti za britanski prestol in nadaljeval:

"To sem sprejel, kar ne spremeni tega, kdo sem in komu sem predan. Upam pa, da razumete, kaj je do tega pripeljalo, zakaj sem se odločil z družino umakniti od vsega, kar poznam in stopiti mirnejšemu življenju nasproti.

Vedno bom spoštoval mojo babico, kraljico in neskončno sem ji hvaležen, tako kot drugim članom družine, za vso podporo ter razumevanje, izkazano meni in Meghan v zadnjih mesecih. Ostal bom isti človek, ki spoštuje svojo državo, ki se bori za pravičnost in za pomoč vsem, pomoči potrebnim."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Brez možnosti

"Žalosten sem, da je prišlo do tega," je še dejal Harry in nadaljeval, da je odločitev o sestopu sledila mesecem odločanja ter iskanja najboljše možnosti in zagotovo ni bila lahka ter sprejeta čez noč, vendar kot je dodal: "Glede na to, kako daleč so prišle zadeve, ni bilo druge možnosti. A Velika Britanija je moj dom in dežela, ki jo obožujem. To se nikoli ne bo spremenilo."

Kot je povedal zbranemu občinstvu, je želel, da resnico sliši iz njegovih ust: "Ne iz ust princa ali vojvode, temveč iz ust Harryja, iste osebe, ki ste jo mnogi spremljali med odraščanjem in opazovali, kaj je postala v 35. letih, ste toplo sprejeli mojo soprogo Meghan, saj ste videli, da sem v njej našel pravo ljubezen ter si morda mislili: drugi Dianin sin se je končno ustalil. Hura!"

Različni odzivi

Odločitev o osamosvojitvi para je presenetila tako širšo javnost kot kraljevo družino.

A kot je povedal Harry, ni mogel več opazovati, kako je njegova soproga žrtev neusmiljenih medijev, ob čemer je vedno pomislil na mamo Diano, ki je med begom pred paparaci umrla v tragični avtomobilski nesreči.

"Ko sem pred 23. leti izgubil mamo, ste me vzeli pod svoje okrilje. Dolgo ste skrbeli zame, a mediji so močna sila in moji upi, da bodo do naju prizanesljivejši, se niso uresničili."

Buckinghamska palača je v soboto oznanila, da Harry in Meghan ne bosta več delovala kot člana britanske monarhije, da ne bosta več uporabljala nazivov kraljeva visokost, da bosta sama skrbela za svoje prihodke in za svoje kariere ter med drugim povrnila davkoplačevalski denar, ki sta ga namenila za prenovo njune londonske rezidence Forgmore Cottage.

Na odločitev para se je odzval tudi britanski premier Boris Johnson ki je v izjavi za Sky News navedel, da v prihodnosti želi paru vse najboljše in da je prepričan, da bodo kraljevi našli rešitev, ki bo primerna za vse.

Dogajanje je za People komentirala Meghina mama, Doria Ragland. Za omenjeno publikacijo dejala, da je Archie čudovit vnuček, Meghan pa močna ženska, ki bo vedno dobro.

Ni pa do hčerke tako prizanesljiv njen oče, Thomas Markle. Ta je za Channel 5 povedal, da je Meghan odvrgla masko sanjskega dekleta in monarhiji prizadejala veliko škode.

"Uničujeta in podcenjujeta jo," je za omenjeni medij komentiral dejanje Harryja in odtujene hčerke ter jasno sporočil, da njunega početja ne odobrava.

Preberite še: Resnični razlogi ter posledice odločitve Meghan Markle in princa Harryja

Morda vas zanima tudi: Archijeva pletena kapa obnorela mame po svetu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)